İnatlaşmanın her yaşta ve her insanda ortaya çıkabilecek bir davranış olduğuna dikkat çeken uzmanlar, özellikle 2-4 yaş arası çocuklarda inatlaşmanın sıklıkla görüldüğünü belirterek ebeveynleri uyardı. Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. İsmail Özcan, bu yaştaki çocukların kendilerinin varlığına vardığını ve bağımsızlıklarını ortaya koyarak, kendi istedikleri şeyleri yapmak istediklerini belirtti.
Çocuğun inatlaşma sürecine girmesiyle her şeye karşı çıkar bir tutum sergileyebileceğini anlatan Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. İsmail Özcan, çocuğun bazen neyi istediğini bilmeden, sadece karşısındaki kişiyle zıtlaşmak için bile inatlaşabileceğine işaret etti.
Bu tür durumlarda pek çok anne-babanın çocuklarıyla gereksiz yere çatışmaya girdiğini hatırlatan Uzm. Dr. Özcan şunları söyledi: "Kendilerini de çocuklarını da yıpratırlar.
Ve çocukların gelişiminde doğal bir davranış olan inatlaşma, ebeveyn ve çocuk arasında iletişimsizliğin ya da çocukta özgüven problemlerinin başlangıç noktası olabilir. Çocuk, aile tarafından istenmeyen bir davranışı yapmak istediğinde, en iyi yöntem çocuğun dikkatini dağıtmaktır.
Bu bir çizgi film, bir kuş, bir kedi, sevdiği bir yiyecek veya oyun tarzı, herhangi bir şey olabilir. Mesela, çocuğunuz yasakladığınız şeyleri yapmak istediğinde, nazikçe ona yasakladığınız şeyi yeniden hatırlatın ve yapabileceği alternatif bir şey tavsiye edin.
Eğer çocuk inadından vazgeçmiyorsa yapılacak tek şey anne-babanın; ona uzlaşıcı bir dille yaklaşarak, yapmak istediğinin şu an mümkün olmadığını ve bunun için üzgün olduklarını, onu anladıklarını dile getirmeleri ve kararlı olmaları gerekir."
ÇOCUĞA OLUMSUZ YAKLAŞIRSANIZ OLUMSUZLUK GÖRÜRSÜNÜZ
Çocuğa karşı ebeveynlerin olumsuz bir tutum içine girmemeleri gerektiğini kaydeden Dr. Özcan, çocuğa karşı olumsuz bir tutumla yaklaşılması halinde çocuğun da ebeveynlere olumsuz bir tutumla yaklaşacağına dikkat çekti. İnatlaşma dönemlerinde çocuğa hiç 'hayır' denilmeyeceği anlamına gelmeyeceğini vurgulayan Özcan, "Çocuklar kaç yaşında olursa olsun, hayatının belirli bir düzende olması ve tutarlı kuralların konması, kişilik gelişimlerine katkıda bulunur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli şey koyduğunuz kuralların gerekli olduğundan emin olmanız ve bu kuralların gerekçesini kısa, net olarak çocuğa açıklamanız hatta bazı kuralları çocuklarla birlikte koymanızdır." dedi.
Yazar:
zaman gazetesi