7. Dağ Filmleri Festivali 7 Mart’ta başlıyor
Dağ Kültürü Derneği ile Mineral Event tarafından düzenlenen ve bu yıl “Maceraya Hazır Ol” temasıyla yola çıkan 7. Dağ Filmleri Festivali, 07 - 11 Mart 2012 tarihlerinde; doğa, keşif, macera ve belgesel sinema tutkunlarıyla buluşuyor.
Festivalde ödül rekortmeni filmlerin yanı sıra macera ile adrenalin dolu toplam 55 film ücretsiz gösterilecek. Festivalin açılış töreni Fransız Kültür Merkezi'nde saat 20.00'de "Rampa - Karda Uçmak" isimli ve 1945 yılında Erzurum'da inşa edilen kayakla atlama rampasının hikayesinin anlatıldığı filmin galasıyla yapılacak.
Türkiye'nin, dağ, keşif ve macera konulu, ilk ve tek film festivali olan Dağ Filmleri Festivali, 7 Mart'ta, İstanbul Beyoğlu'nda, izleyicileriyle buluşuyor. 11 Mart'a kadar sürecek festivale bu yıl; Fransız Kültür Merkezi, Galatasaray Aynalı Geçit ve Pusula Sanat Galerisi ev sahipliği yapacak.
Film sayısında rekor artış
Dünya festivallerinde gösterilen 500’den fazla film arasından belirlenen 2012 seçkisi 20’si yerli 35’i yabancı olmak üzere toplam 55 filmden oluşuyor. Festival bu film adedi ile film gösterim rekorunu da kırıyor. Filmler; “Ülkemizden”, “Dünyadan”, “Keşif Ruhu”, “Doğa-Çevre-İnsan”, “Su Dünyası”, “Bisiklet”, “Kayak” ve “Doğa Filmleri Yarışması Finalistleri” olmak üzere, 8 tema başlığı altında toplanıyor. Seçkide; rafting, dalış, dağcılık, kaya tırmanışı, base jump, kayak, dağ bisikleti gibi doğa sporlarının yanı sıra, çevre ve doğa belgeselleri ve gezi, keşif ve insan hikayeleri de yer alıyor.
13 ödüllü ‘Soğuk’ İstanbul’da
Bu yılın en çarpıcı teması “Dünyadan” ile The North Face sponsorluğunda 8 film beyaz perdeye yansıyor. Bu tema altında ödül şampiyonu “Soğuk” filmi dikkat çekiyor. Film, dünyada gösterime girdi 49 festivalden topladığı 13 ödül ve çarpıcı kurgusu ile salonlarda boş koltuk bırakmayacağa benziyor.
“Bisiklet” ile hayatı değişenler…
Salcano sponsorluğunda, Dağ Bisikleti Türkiye işbirliği ile hazırlanan bu temanın en etkileyici filmi “Kendi İki Tekerimle” adını taşıyor. Sizin için bisiklet belki bir eğlence, bir spor. Peki ya diğerleri için? Dünyanın çeşitli ülkelerinde zorluklarla dolu hayatlar yaşayan insanların hayatlarını ve bu hayatları değiştiren bisikleti etkileyici bir dille anlatıyor.
Bisikletle Samsun’dan Japonya’ya
Festivalin ilginç yapımlarında bir diğeri ise Samsun’dan Japonya’ya unutulmaz ve serüven dolu bir yolculuk yapan ve “Demir Atlı Adam” adıyla bilinen Gürkan Genç’e ait. Gürkan Genç bu olağandışı yolculuğu “Demir Atlı Adam” isimli filminde gözler önüne seriyor.
Doğa, çevre ve insan öyküleri
Yerli ve yabancı toplam 8 öyküyü içeren ve festivalin bir diğer güçlü teması olan “Doğa Çevre ve İnsan” izleyiciyle buluşuyor. Temanın en dikkat çekici filmi olan ve dünya festivallerinde 19 ödül toplayan “Kırık Ay” sizleri çok uzaklara, Himalaya’lara götürecek. İklim değişikliğinin en çok dağlarda yaşayan göçerleri etkilediğini biliyor muydunuz? Klimayı her açtığınızda, aracınıza her benzin aldığınızda en yakınınızdan en uzağınıza dünyayı paylaştığınız komşuları hatırlatan bir yapım.
19. Yüzyılda “İçmek için viski ve uğruna savaşmak için su.” diyen Amerikalı yazar Mark Twain’in bu unutulmaz sözü ile başlayan “Beyaz Su, Siyah Altın” sadece ABD’nin değil sudan sebepler yüzünden otoriteyle sorun yaşayan herkesin izlemesi gereken Doğa Çevre ve İnsan teması altında müthiş bir belgesel.
“Keşif Ruhu” ile uçuyoruz
Adrenalin düzeyini yükselten tema “Keşif Ruhu” altında toplam 7 film gösterilecek. “İnanıyorum, Uçabilirim” bu temanın en çarpıcı filmi. Fransız tırmanıcı ve base jump sporcularının yükseklerde oynadıkları yürek hoplatan “Denge” oyununu muhteşem görüntülerle aktarıyor.
13 ödüllü film Demir Delik
2011 Slovak yapımı, 13 ödüllü “Demir Delik” ise kanyonların Everest’i sayılan en ulaşılmaz noktalara götürüyor izleyenleri. Ulaşmanın en zor olduğu bu kanyonlardan biri olan bu yerden asıl zor olan ise çıkmak.
Festivalin olmazsa olması “Kayak” ve çiçeği burnunda teması “Su dünyası” temaları ise dünyanın çarpıcı hikayelerini farklı sporlara ilgi duyan sporseverlerin ayağına getirecek. Olağanüstü kompozisyonları ve kendine has estetiği ile ekibimizin kalbinde taht kuran yönetmen Nick Waggoner’den şiirsel bir kayak filmi daha programımızda : “Yalnız Başına”.
“Ülkemizden” hikayeler
Ülkemizden beyaz perdeye yansıyan hikayelerin anlatıldığı bu tema altında festivallerin gözdesi olmuş bizden hikayeler yer alıyor.
Galanın Filmi Rampa belgeseli
1945 yılında Erzurum’da inşa edilen ve çok sonraları Erzurum’a bir olimpiyat kazandıracak olan kayakla atlama rampasının hikayesi. Bir fotoğraftan yola çıkılarak yapılan “Rampa” belgeseli galasını Erzurum’da birkaç ay önce yaptı ve ayağının tozu ile festivalimizde izleyici ile buluşuyor.
Film gösterimleri ücretsiz
Tüm film gösterimlerinin ücretsiz gerçekleştirileceği festival kapsamında; kitap sergileri, söyleşiler ve ödüllü yarışmalar da düzenleniyor. Geniş bir izleyici kitlesine hitap eden Dağ Filmleri Festivali kapsamındaki bu etkinliklerle; dağ ve doğa bilincine dikkat çekiyor, ulusal dağ ve doğa belgeselciliğine katkı sağlayarak doğa kültürü alanındaki önemli bir boşluğu dolduruyor.
Milliyet