_emos_
Daimi Üye
[I
"]Abur cubur diye tanımladığımız fast-food tarzı kolay ve çabuk tüketilen, hiçbir besleyici değeri olmayan yiyecekler yağ içeriği çok yüksek, genellikle doymuş veya hidrojenize edilmiş trans yağ içeren, vitamin ve minerallerden fakir, lif-posa değeri çok düşük, raf ömrünün uzatılması için koruyucu madde içeren, görünümünün etkili olması için boyar madde içeren, tuz ve şeker oranı yüksek yiyeceklerdir.
İçeriğindeki katkı maddelerinden dolayı birçok hastalığı tetiklemektedir. Ayrıca şeker ve yağ oranının fazla olması, vitamin ve minerallerin de olmaması özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için oldukça zararlıdır.
Kansere zemin hazırlıyor
Kızartma işlemiyle yapılmasıyla kanser yapıcı nitroz bileşiklerin artmasına neden olabilmekte, ayrıca içeriğindeki koruyucu ve boyar maddeler nedeniyle de kansere zemin hazırlamaktadır.
Obezitede en büyük faktör
Abur cubur yiyeceklerin kalori değerinin ve yağ miktarının yüksek olması, posadan fakir olması çok sık tüketen kişilerde kilo artışına ve obeziteye neden olmaktadır.
İçeriğindeki katkı maddeleri kalp hastalığını tetikliyor
Trans yağ ve doymuş yağ içermesinden kalp hastalıklarına ve obeziteye zemin hazırlar, kızartma işlemiyle yapılması hem kalp hastalıklarına, hem de kansere neden olabilmektedir, aşırı tuz ve şeker tüketim sıklığına bağlı olarak hipertansiyon ve diyabet hastalığına neden olabilmektedir, lif-posa içermemesi sindirim rahatsızlıklarına ve çeşitli kanser türlerine neden olabilmektedir. Katkı maddelerinden dolayı bazı kişilerde alerjik reaksiyon da görülebilmektedir.
Çocuklardan uzak tutun
Çocuğun beyin gelişiminde onun nasıl beslendiği önemli. Yapılan çalışmalar sıklıkla abur cubur tüketen çocukların IQ'su nun daha düşük seviyede olduğunu ve öğrenme kapasitelerinin de etkilendiğini gösteriyor. Ayrıca bu tarz besinler çocuğu daha agresif hale getirip, konsantrasyon problemi, hiperaktivite, uyku problemleri de yaşatabilmektedir.
Tüketim miktarı önemli
Abur cuburlar tüketimi esnasında geçici mutluluk verse de ömür boyu kalıcı olabilecek hastalıklara zemin hazırlayabilmektedir. Burada tüketim sıklığı önemlidir. Hergün abur cubur tüketen kişilerle arada bir tüketenler aynı şekilde etkilenmeyebilir. Ama daha sağlıklı yaşamak için sağlıklı beslenmek önceliklidir.
Diyetisyen Özlem Sert Aydın
"]Abur cubur diye tanımladığımız fast-food tarzı kolay ve çabuk tüketilen, hiçbir besleyici değeri olmayan yiyecekler yağ içeriği çok yüksek, genellikle doymuş veya hidrojenize edilmiş trans yağ içeren, vitamin ve minerallerden fakir, lif-posa değeri çok düşük, raf ömrünün uzatılması için koruyucu madde içeren, görünümünün etkili olması için boyar madde içeren, tuz ve şeker oranı yüksek yiyeceklerdir.
İçeriğindeki katkı maddelerinden dolayı birçok hastalığı tetiklemektedir. Ayrıca şeker ve yağ oranının fazla olması, vitamin ve minerallerin de olmaması özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için oldukça zararlıdır.
Kansere zemin hazırlıyor
Kızartma işlemiyle yapılmasıyla kanser yapıcı nitroz bileşiklerin artmasına neden olabilmekte, ayrıca içeriğindeki koruyucu ve boyar maddeler nedeniyle de kansere zemin hazırlamaktadır.
Obezitede en büyük faktör
Abur cubur yiyeceklerin kalori değerinin ve yağ miktarının yüksek olması, posadan fakir olması çok sık tüketen kişilerde kilo artışına ve obeziteye neden olmaktadır.
İçeriğindeki katkı maddeleri kalp hastalığını tetikliyor
Trans yağ ve doymuş yağ içermesinden kalp hastalıklarına ve obeziteye zemin hazırlar, kızartma işlemiyle yapılması hem kalp hastalıklarına, hem de kansere neden olabilmektedir, aşırı tuz ve şeker tüketim sıklığına bağlı olarak hipertansiyon ve diyabet hastalığına neden olabilmektedir, lif-posa içermemesi sindirim rahatsızlıklarına ve çeşitli kanser türlerine neden olabilmektedir. Katkı maddelerinden dolayı bazı kişilerde alerjik reaksiyon da görülebilmektedir.
Çocuklardan uzak tutun
Çocuğun beyin gelişiminde onun nasıl beslendiği önemli. Yapılan çalışmalar sıklıkla abur cubur tüketen çocukların IQ'su nun daha düşük seviyede olduğunu ve öğrenme kapasitelerinin de etkilendiğini gösteriyor. Ayrıca bu tarz besinler çocuğu daha agresif hale getirip, konsantrasyon problemi, hiperaktivite, uyku problemleri de yaşatabilmektedir.
Tüketim miktarı önemli
Abur cuburlar tüketimi esnasında geçici mutluluk verse de ömür boyu kalıcı olabilecek hastalıklara zemin hazırlayabilmektedir. Burada tüketim sıklığı önemlidir. Hergün abur cubur tüketen kişilerle arada bir tüketenler aynı şekilde etkilenmeyebilir. Ama daha sağlıklı yaşamak için sağlıklı beslenmek önceliklidir.
Diyetisyen Özlem Sert Aydın