Show TV'de yayınlanan Var mısın Yok musun" programı isminin kendine ait olduğunu iddia eden işadamı Emin Nur Ener programın durdurlması istemiyle dava açtı.
Özel bir televizyon kanalında yayımlanan bir yarışma programının ismi olan ''Var Mısın Yok Musun'' söz dizininin, daha önce kendisine ait bir program projesinde kullanıldığını savunan iş adamı Emin Nur Ener, yarışmanın yayınının durdurulması istemiyle dava açtı.
Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesine gelen Ener'in avukatı Murat Akar, dava dilekçesini İstanbul Nöbetçi Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesine sundu.
Dilekçede, yaklaşık 35 yıldır ABD'de yaşayan ve ''Var Mısın Yok Musun Hızlı Tanışma Programı'' adlı bir yarışma programı projesi olan Ener'in, zaman darlığı yüzünden Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunamadığı, ancak bu isimli programa ilişkin düşüncelerini ''İş Fikri'' olarak 15 Ağustos 2007'de Beyoğlu 35. Noterliği aracılığıyla kamuoyuna sunduğu kaydedildi.
Bu işlemin, telif haklarının doğduğunu belgelediği savunulan dilekçede, Ener'in formatını oluşturduğu programın ve isminin davalılar Acun Ilıcalı Prodüksiyon Anonim Şirketi ile Acun Ilıcalı Prodüksiyon Reklam Hizmetleri Şirketince kullanılmış olmasının, davacı Ener'in yasalarca korunan maddi ve manevi haklarının ihlali anlamına geldiği öne sürüldü.
Dilekçede, ''Programın ismi ile müvekkilimizin program formatının ismi (Var Mısın Yok Musun sözcük dizini) ayniyet teşkil etmektedir. Müvekkilimizin programı, davalıların programı nedeniyle yayına sunulamamaktadır'' denildi.
Bu konuda Beyoğlu 35. Noterliği aracılığıyla davalılara ihtarname gönderildiği, ancak cevap alınamadığı belirtilen dilekçede, Ener'in 7 Nisan 2008'de dava konusu isimle ilgili Türk Patent Enstitüsüne marka tescili başvurusu yaptığı, davalı şirketlerin de benzer başvurularının bulunduğu anlatıldı.
''Var Mısın Yok Musun'' söz dizininin nerelerde ve ne şekilde kullanıldığına dair ayrıntılı açıklamalar yapılan dilekçede, davalılara ait ''Var Mısın Yok Musun'' adlı programın yayınının ihtiyati tedbir yoluyla durdurulması talep edildi.
Dilekçede, davalıların 200 bin YTL maddi ve 50 bin YTL manevi tazminat ödemesine hükmedilmesi istenerek, davalıların ''Var Mısın Yok Musun'' adı nedeniyle elde ettikleri karın da davacıya ödenmesine karar verilmesi isteminde bulundu.
AA