Akraba Ziyareti (Sila-i Rahim)

KheChi

Daimi Üye
Tepki
1.030
Akrabaları ziyaret etmek, Allahü teâlânın emridir. Terk etmek büyük günahtır. Hiç olmazsa, selâm göndererek, tatlı mektup yazarak bu günahlardan kurtulmalıdır. Selâmın, mektubun ve sözle, para ile yardımın miktarı ve zamanı yoktur. Lüzum ve imkânı kadar yapılır.

Allahü teâlâdan korkup sıla-ı rahm yapanın, yani akrabasını ziyaret edenin, ömrü uzar. Malı çoğalır, geçimi kolaylaşır. Sevgili Peygamberimiz buyurdu ki:

(Allahü teâlâdan korkun, akrabanızı ziyaret edin, onlara yardım edin! Çünkü sıla-ı rahm yapan, yani akrabayı ziyaret ve onlara yardım, sizin için dünyada bereket, âhırette ise günahlara mağfirettir.)

(Allahü teâlâya ve kıyamet gününe inanan, sıla-ı rahm etsin, akrabasını ziyaret edip yoklasın)

(Sıla-ı rahmi kesen Cennete girmez)

(Ömrünün uzun olmasını ve rahat yaşamayı seven sıla-ı rahm yapsın!)
Kıyamette, Arşın altında yer verilecek üç sınıf kimseden birincisi sıla-ı rahm yapan kimsedir. "Sıla" vasıl olmak, kavuşmak demektir. "Rahm" ise, yakınlık, akraba olmak demektir. Sıla-ı rahm ise, akrabaya yaklaşmak, kavuşmak, onları ziyaret etmek, onlara elinden geldiği kadar iyilik etmek demektir. Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Sıla-ı rahm ömrü uzatır.)

(Sıla-ı rahm, ailede muhabbetin, malda servetin artmasına ve ömrün uzamasına sebeptir.)

(Ömründen üç gün kalan bir kul sıla-i rahm yaparsa, Allahû teâlâ, bu sebeple ömrünü otuz sene uzatır. Sıla-ı rahmi kesen birinin de otuz senelik ömrünü üç güne indirir.)

(İçlerinden sıla-ı rahmi terk edenlerin bulunduğu topluluğa rahmet melekleri inmez.)

(Sıla-ı rahm yapan demek, dostlarından ve akrabasından gördüğü iyiliğe karşı ona iyilik yapan değil, kendisinden kesilen akrabasını arayıp, ziyaret ve iyilik edendir.)

Amcayı, dayıyı ve ağabeyi baba yerine koymalıdır. Teyze ve halayı da anne yerine koyarak gerekli hürmeti göstermeli, hizmet etmeli, itaatte bulunmalıdır. Hadîsi-şerîfte buyuruldu ki:

(Büyük kardeşlerin, küçükleri üzerindeki hakkı, babanın oğlu üzerindeki hakkı gibidir.)
Allahtan korkup akrabasını ziyaret edenin, ömrü uzar, malı çoğalır ve aile efradı kendisini sever.

Sevgili Peygamberimiz buyurdu ki:

(Akraba ziyaretini kesen kimse benimle oturmasın.)

(Akraba ziyareti kadar sevabı tez gelen bir iyilik yoktur.)

(Akraba ziyaretini terk edenin cezası da çabuk gelir.)

(İsterse bir selâmla bile olsa akrabalarınızı ziyaret edin).

(Allah katında, namaz ve akraba ziyareti için atılan adımdan daha sevimli adım yoktur.)
Akrabayı ziyarete gitmemek, ona gerekli yardımları yapmamak, ondan kesilmek demektir. Malıyla akrabasına yardım edemiyen, diliyle gönlünü almağa çalışmalıdır. Kâfir bile olsa, akrabayı ziyaret etmelidir. Küfre sebep olan şeyleri yaptıracaklarından ve günah işleteceklerinden korkulursa ziyaretine gidilmez.

Akraba ziyaretine giden şunlara kavuşur: Allahü teâlâ razı olur, melekler sevinir, şeytanlar üzülür, ömrü ve rızkı artar, ölmüşleri sevinir, vefatından sonra da ziyaret ettiği kimseler, buna hayır dua ederler.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar