Allah, besmeleyle yapılan her işi kolaylaştırır

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
b-58235-Besmele.jpg


Bismillahirrahmanirrahim yani "Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla" demek bütün işlerimizi de bir ibadet hükmüne çevirir. İlahiyatçı-yazar Cemil Tokpınar, besmele çeken bir kimsenin Allah'a (cc) dayandığını, O'nun adıyla hareket ettiğini söylüyor. Doç. Dr. Mustafa Karataş ise, "Allah kendi adıyla başlanan işlerde bereket, huzur ve kolaylık halk eder." diyor.


Allah (cc) bütün nimetlerini karşılıksız vermiş, kıymettar nimet ve mallarına karşı ise kullarından sadece zikir, şükür ve fikir istemiştir. 'Bismillah' zikir iken 'Elhamdülillah' ise şükürdür. Oysaki "Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla başlarım" manasına gelen besmele, bir işe başlarken çoğu zaman unutuluyor. Allah'ın kendi adıyla başlanan işlerde bereket, huzur ve kolaylık vereceğini ifade eden ilahiyatçılar, bir işe besmele ile başlamayı alışkanlık hale getirmek gerektiğini belirtiyor.

Besmeleyle kul kendisini Allah'a emanet eder. Allah Teâlâ, kendi sözü olan Kur'an'a besmele ile başlar. Kur'an-ı Kerim'i gönderirken Peygamberimiz'e (sas) ilk buyruğu da, ''Yaratan Rabb'inin adıyla oku!'' olmuştur. Besmelenin "Bismillâhirrahmânirrahîm" ayetinin bir ifadesi olduğunu dile getiren ilahiyatçı-yazar Cemil Tokpınar, besmelenin Kur'an'da en çok tekrar edilen ayet olduğunu belirtiyor (Besmele Kuran-ı Kerim'de Neml suresinde geçen bir ayettir. Her surenin başında zikredilen besmelenin ayet olup olmadığı hususunda farklı görüşler zikredilmiştir.) Tokpınar, "Besmeleyi çoğu zaman unutuyoruz, kullansak da besmelenin taşıdığı derin ve etkili manayı hissetmiyoruz. Hâlbuki besmelenin manası bir okyanus kadar geniştir. Bediüzzaman Hazretleri, 14. Lema'nın başında "Besmelenin 30 sırrını açıklayacaktım, ne yazık ki ancak 6 sırrını yazabildim." diyor. Bu muazzam kıymetindendir ki, geçmişteki salih insanlar, her fiillerine besmeleyle başlardı." şeklinde konuşuyor. Tokpınar, besmelede bütün isimlerin manasını taşıyan Lafzatullah ve Rahman-Rahîm isimlerinin olduğunu söylüyor. Tokpınar'a göre besmeleyi çeken bir kimse Allah'a dayandığını, O'nun adıyla hareket ettiğini, O'nun kudret ve iradesine teslim olduğunu ilan eder.

Kur'an-ı Kerim'de Tevbe Sûresi hariç bütün sûreler besmele ile başlıyor. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karataş, Tevbe Sûresi'nde yer almayan besmele yerine Neml Sûresi'nin baş ve ortasında iki defa besmelenin yer aldığını söylüyor. Karataş, dolayısıyla Kur'an'da 114 sûre sayısı kadar besmelenin zikredildiğini belirtiyor. Besmelenin her şeyin anahtarı olduğunu ifade eden Karataş, "Allah kendi adıyla başlanan işlerde bereket, huzur ve kolaylık halk eder, o kişinin işleri rast gider. Kim besmele çekip işe başlarsa işi kolaylaşır. Besmeleyle yaptığımız sıradan işler dahi ibadet seviyesine yükselir. Allah Resulü (sas), "Besmelesiz başlanan her iş bereketsizdir/kökü kesiktir." buyurmaktadır." Evimize girerken, çıkarken, sofraya otururken, kısaca her hayırlı ve mubah işimizde hep besmele çekmeliyiz." diyor.


Besmeleyi hayatımıza nasıl yerleştirebiliriz?

Yeryüzünün insanlığa Al- lah'ın bir emaneti olduğu ve O'nun adıyla yapılan işlerin hayrının görüleceği asla unutulmamalı.

Bulunulan ortamda besmele sesli söylenmeli. Örneğin sofraya oturulduğunda sesli besmele çekilebilir. Böylece başkalarına da hatırlatılmış ve yaygınlaşmış olur.

Peygamberimiz'in (sas) "Besmelesiz başlanan her iş bereketsizdir." hadisi unutulmamalı.

Hatırlatmak amacıyla telefon, çalışma masası vs. gibi yerlere euzu besmele yazılmalı.
 

p@g

Daimi Üye
Katılım
5 Ağustos 2010
Mesajlar
1.357
Tepki
1.122
Puan
113
Konum
;)
Bulunulan ortamda besmele sesli söylenmeli. Örneğin sofraya oturulduğunda sesli besmele çekilebilir. Böylece başkalarına da hatırlatılmış ve yaygınlaşmış olur.BABAM çok yüksek sesle olmasa da duyacağımız gibi söyler...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst