Allah Ve Tanrı Kelimeleri Arasında ki Fark

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.396
Puan
113
Allah Ve Tanrı Kelimeleri Arasında ki Fark


Bizim atalarımız müslüman olmadan önce yaratıcı bir zata inanıyorlardı. Belki kendilerine göre değişik tanrılarıda vardı. Ama onlar daha çok kendi lehçeleri ile ''tengri'' dedikleri zaman zat-i uluhiyeti kasdediyorlardı. Bu kelime sonra biraz daha incelik kazandı "tanrı" şeklini aldı ki aslında "mabud" demektir ve Arapcadaki 'İlah'ın, Fransızcadaki 'Diyo'nun, Farscadaki 'Huda'nın karşılığı olan bir kelimedir..

Ama hiç bir zaman Cenab-i Hakk'in bütün Esma-i Hüsnasini cami, ism-i zat olan "" kelimesinin karşılığı değildir. "" dendiği an, bütün kainatta tecelli eden isimleriyle bir zat-i ecell-i A-la akla gelir "" kelimesiyle anlaşılan budur. Yani O Mabudu mutlak, Haliki mutlak, Maksud-u mutlak, Rezzak-i mutlak, Bari-i mutlak, Cemil-i mutlak'tır. Esma-ül Hüsnayi cami, "" kelimesinde böyle umumi bir mana anlaşılır ve bu itibarlada celle celaluhu 'nun ism-i hassdir.

"" dendiği an bu ma-budu mutlak anlaşılır, ve vacib-ül vücud akla gelir. Ama "tanrı" dendigi zaman Yunanlıların aklina zeus, Mısırlının apis bogası, ve Hintlinin aklına da kendi inekleri gelir. "Tanrı" kelimesiyle yerli yersiz ma-bud kelimesinin akla gelmesine karşılık, Lafz-i celale olan "" kelimesi vacib-ül vücut' un ism-i hassı olarak sadece o Esma-i Hüsna sahibi Zati Zülcelali akla getirir.

Onun için bir insan "tanrı" demekle "" yerinde kullanırsa maksadını anlatamaz ve hata etmiş olur. "Tanrı" ilah kelimesi yerinde, huda, diyo ve god yerinde kullanılabilir.
Fakat "" yerinde değil....

"" Cenab-ı Hakkın Zatının has ismidir. Onun için "LÂ İLAHE İLLALLAH" diyoruz. Fakat " La Allaha İllallah" demiyoruz. Evvela ilahlar, tanrılar ne varsa hepsi nehyediliyor, sonrada isbatla mabudu mutlak getiriliyor ve sadece vardır deniliyor. Mevlid yazari Süleyman Çelebi, bu hususu çok güzel tefrik ederek '' birdir ondan başka tanrı yoktur..'' diyerek, her iki kelimenin yerinide tayin ve tesbit etmiştir...

Buna binaen bir insanın ağzından "tanrı" kelimesi çıktığında hemen reaksiyon göstermemeli o adamin maksadına bakmalı yerine o manayi kullanmışsa tatlıca ikaz etmeli aksine tevehhür gösterilmemeli.
Hele ki günümüzde asla....
 

kedijik

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
9.606
Tepki
11.923
Puan
113
Konum
Konya
Ben lısedeyken bı ogretmenımız vardı.O da bunun tam aksını ıdda ederdı cok tartısırdık.Tanrı vardır ama sızın Allah dedıgınız daha goren olmamısdır kı sız neyın çabasındasınız dıyerek bı cogumuzun sınır olmasını saglardı.

Keske o zamanlar bız baskın cıkıp da onu Allah'ın varlıgına ınandırabılseydık.Belkı o zaman sımdı hayatta olurdu.Allah'ın varlıgına O'nun verdıgı canı yıne O'nun alacagına ınanırdı.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.396
Puan
113
Bende Tanrı olarak adlandırılmasından çok ama çok rahatsızlık duyuyorum.
Esse'ninde dediği gibi 99 birbirinden güzel isimleri varken..Tanrı kelimeside neymiş!!!

Ben genelde Rabbim yada Allah olarak kullanıyorum.Her kullandığım zaman da içim titrer resmen...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst