Altın fiyatları düştü. Gerileyen fiyatlar sonrası yatırımcı için en uygun araç haline geldi.
Dünya piyasalarında 4 ay önce ons fiyatı bin 32 dolar iken 830 dolara kadar gerileyen altının son günlerin en uygun yatırım aracı haline geldiği bildirildi.
Adana Kuyumcular Odası Başkanı Salih Talay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, petrol fiyatının düşmeye başlaması ve yatırımcıların onsu bin 32 dolar seviyesine ulaşması nedeniyle elindeki altını çıkarma girişimi gibi nedenlerin, altın fiyatının düşmesinde en önemli etkenler olduğunu söyledi.
Özellikle son aylardaki hızlı hareketlenmeyle ons fiyatı 200 dolar gerileyen altının en makul yatırım aracı haline gelmesine karşın, piyasada durgunluk yaşandığını belirten Talay, bu durgunluğun, kuyumcu esnafını “kara kara” düşündürdüğünü ifade etti.
Talay, iç piyasadaki yatırımcıların bu durumdan yararlanması gerekirken, öncelikli ihtiyaçlarını bile ertelediğini belirterek, “Fiyatlar düşmesine karşın kuyumculardaki hareketlik yok denecek kadar az” dedi.
Evlilik ve sünnet düğünlerinin yoğun olduğu yaz aylarındaki beklentilerinin bile boşa çıktığını anlatan Talay, şöyle konuştu:
“Bu yıl, geçen yıldan daha kötü geçiyor. Artık çiftler iki alyans ile dünya evine giriyor. Set ve zincir gibi ziynet eşyası alan yok. Düğünlere giden davetliler çeyrek altın almakta bile zorlanıyor. Benzer sıkıntı diğer sektörlerde de var. Bir sektörde sıkıntı olursa diğerinde de aynı sorunlar yaşanıyor.”
İç piyasada gramı 32 YTL olan altının fiyatının son 8 ayın en düşük seviyesinde olduğunu belirten Talay, “Bu nedenle parası olanlar için altın almanın tam zamanı. Yastık altında parası olanın yatırım yapmasını tavsiye ediyoruz. Bu hem kuyumcu esnafına hareketlilik, hem de vatandaşa kar sağlar.”
Talay, altının fiyatın daha aşağıya düşmesini beklemediklerini belirterek, fiyatlardaki yükselmenin, dünya borsalarındaki oyuncuların yatırım yapacağı yöne bağlı olduğunu kaydetti.
DÜĞÜNDE TAKILANLAR KISA SÜREDE KUYUMCUYA DÖNÜYOR
Talay, dünya evine giren genç çiftlere ve sünnet olan çocuklara konuklar tarafından takılan altınların da düğünden hemen sonra kuyumcuya geri döndüğünü söyledi.
Düğün giderlerinin artması, gençlerin geçim sıkıntısının altının saklama süresini kısalttığını anlatan Talay, “gençler takılarla düğün masraflarını ve aldıkları beyaz eşyaların taksitlerini kapatmaya çalışıyor. Gençler için tasarruf düşüncesi gerilerde kaldı” dedi.