Annesinin Tükürüğüyle Hayatta Kaldı!

Şekerpare

Daimi Üye
Tepki
20.501
azra-bebek1.jpg

14 günlük bebeği Azra 47 saat, kendisi ve kayınvalidesi de yaklaşık 50 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkarıldılar; anne Semiha Karaduman enkaz altında geçen iki günü anlattı.

Van'daki arama kurtarma çalışmalarında bugünün sevinç kaynağı oldu 14 günlük Azra bebek.

Azra, ikinci doğum gününe, annesi ve babaannesi ile enkaz altında geçen yaklaşık 2 günlük bekleyişin ardından merhaba dedi.

nkazdan çıkarıldıktan sonra kızı Azra ile birlikte Ankara'ya sevk edilen anne Semiha Karaduman, uzun bekleyişi hava ambulansında Anadolu Ajansı muhabirine anlattı.

Semiha Karaduman, 2 yıl önce evlendiği eşi ile Sivas'ta yaşadığını ve depremden yaklaşık bir ay önce Erciş ilçesinde oturan kayınpederi ve kayınvalidesini ziyarete gittiklerini söyledi.

Erciş'e geldiklerinde doğumun yakın olduğunu anlatan Karaduman, doktorların '29 Ekim'de doğacak' dediği bebeğinin, erken doğumla 10 Ekim'de dünyaya geldiğini ifade ederek, bebeğe Azra adını verdiklerini anlattı.

Anne Karaduman, bebeğin bakımı için kayınvalidesinin yanında kalmaya karar verdiklerini ve 23 Ekim'de eşi, kayınpederi ve kayınvalidesi ile evde bulundukları sırada depreme yakalandıklarını belirtti.

azra-bebek2.jpg

"İYİ Kİ ERKEN DOĞMUŞ"
Anne Semiha Karaduman, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bebeğim doktorların belirlediği tarihten erken dünyaya geldi. İyi ki erken dünyaya gelmiş. Eğer doktorların belirlediği tarihte doğacak olsaydı deprem sırasında karnımda olacaktı ve enkaz altında hem benim, hem de bebeğim için daha büyük sıkıntı olacaktı. Çünkü iki hafta öncesine kadar yeme ve içmede sıkıntı çekiyordum. Azra dünyaya erken geldiği için sağlık sorunlarım da azaldı ve enkaz altında iki gün süresince dayanabildik.''

DEPREM ANINDA KUCAĞINDAYDI
Deprem olduğu sırada Azra'nın kucağında olduğunu ve bu şekilde enkaz altında kaldıklarını belirten Karaduman, ''Azra'yı enkaz altında kaldığı 2 gün boyunca kucağından bırakmadığını, kayınvalidesi Gülsade Karaduman ile hayatta kalmasını sağlamak için büyük mücadele verdiğini söyledi.

İLK GÜN SÜT SONRA TÜKÜRÜK
Semiha Karaduman, enkaz altında bulundukları ilk gün Azra'yı emzirdiğini ve sütü ile beslediğini dile getirerek, ''Enkaz altında hiçbir şey yiyemediğimiz için sütüm de kurudu. Sütüm kuruyunca bebeğimi tükürüğümle besledim. Çünkü açtı ve ateşi çıkmıştı. Biz açlığa dayanabiliyorduk, fakat onun öyle bir durumu yoktu. Bundan dolayı da onu tükürüğümle hayatta tutmaya çalıştım'' dedi.

"UMUDUMU KESTİĞİM ANDA IŞIK GÖRDÜM"
Enkazda çalışma yapıldıkça bulundukları alanın daraldığını ve çıkarılacakları dakikalarda kayınvalidesinin de üzerinde bulunduğunu ifade eden Karaduman, şöyle konuştu:

''Annem üzerimde olduğu için rahat hareket edemez olmuştum ve vücudumda da ezikler vardı. Annemin ayağının üzerinde yığınlar vardı, ben de artık hareket edemiyordum. Azra da artık huysuzlaşmış ve sürekli ağlıyordu.

Fakat yukarılarda çalışma olduğu halde, kimseler sesimizi duymuyordu. Sonunda bende de dayanacak güç kalmamıştı. Azra da son saatlerde uyumaya başladı. Susuzluktan iyice kırılmıştık ve aklıma tek gelen şey su içmek ve mandalina yiyebilmekti.

Kurtulacağımızdan ümidi kestiğimiz anda küçük bir delikten ışık gördüm ve ışığın geldiği delik büyüdükçe artık kurtulacağımız yönünde umudum arttı. Güneşi gördüğüm andan itibaren de Allah'a şükürler ettim.''

IsheNuR

Daimi Üye
Tepki
1.116
ne kadar güzel yaa umut kaynağı rabbim istemeyince ölmüyor işte yoksa kim diyebilirki 15 günlük bir bebek göçük altında 47 saat yaşayacak :lilav: ''madem o war herşey war''

KraLiçe

Daimi Üye
Tepki
3.576
Azra bebek Ankara'ya götürüldü
fft2mm791765.jpg

Depremden 2 gün sonra enkazdan çıkarılan 14 günlük Azra bebeğin ilk bulgulara göre genel sağlık durumun iyi olduğu, uzun süre enkaz altında kalmasına bağlı komplikasyonlar görünmeder göçükten çıktığının gözlendiği bildirildi
Bebeğin annesi Semiha Karaduman’ın da konuşabildiği, vücudunun çeşitli yerlerinde ezikler bulunduğu, ancak genel sağlık durumun ilk yapılan test sonuçlarına göre iyi göründüğü, tetkik ve incelemelerinin devam ettiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, Azra bebeğin tedavi altına alındığı Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi’nin önünde gazetecilere bebek ve annenin sağlık durumuyla hakkında açıklama yaptı. Van’da yaşanan depremin tüm yurtta vatandaşları derin üzüntüyle boğduğunu belirten Çom, depremin üstünden iki gün geçtikten sonra sağ olarak kurtulan kişilerin olmasının da büyük sevince yol açtığını söyledi.

Çom, bu durumun bölgedeki sağlık çalışanlarına gözyaşı döktürdüğünü dile getirerek, "Bir an önce bütün yoğunlukla göçük altında kalmış olan vatandaşlarımızın tekrar göçük altından çıkartılarak hayata dönmelerini sağlamaya yönelik devletimizin tüm kurumları, büyük bir koordinasyon içinde sivil toplum örgütleriyle birlikte canla başla çalışmaktadır" dedi. Çom, Azra bebeğin annesi Semiha Karaduman’ın, ilk tetkiklerinin yapılması için Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldüğünü ifade etti.

Göçük altında kalan vatandaşların çok seri ve hızlı bir şekilde çıkartılmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Çom, bu nedenle deprem bölgesinde 24 saat aralıksız kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Çom, "Son aldığım rakama göre, bugün öğlen saati itibarıyla kurtarma çalışmalarıyla göçük altından çıkartılan sağ ve genel durumu iyi olan vatandaşımızın sayısı 39’dur. Öğlenden bu zamana kadar da elime kesin rakam gelmemiş olmakla birlikte, kurtarılan başka vatandaşlarımız da vardır. Bu çalışma, bütün gece de devam edecektir" diye konuştu.

Kurtarma alanında hem sivil savunma ekipleri hem Sağlık Bakanlığı’na bağlı UMKE’nin çalıştığını dile getiren Çom, şöyle devam etti: "Bizim kendi ekiplerimiz de gerektiğinde göçük altına girerek, hastanın üzerindeki enkaz kaldırılıncaya kadar yaralının hayatını sürdürebilmesi için serumunu ve boyunluğunu takmakta ve tıbbi ilk yardımı yapmaktadır. Küçük dehlizler açarak, moral vermektedir. Hiçbir şey yapamıyorsa ’Korkma, biz buradayız. Seni hemen kurtaracağız’ demektedir.

Yaralının üzerindeki enkaz kaldırılıncaya kadar yardımını sürdürmektedir. Anne ve bebeği de yine UMKE’nin ve enkazı kaldıran diğer ekiplerin yoğun çalışmaları sonucu kurtarılmıştır." -"Annenin vücudunun bazı yerlerinde ezikler bulunuyor"- Çom, Azra bebeğin ve annesinin göçük altında bu zamana kadar dayanmalarının çok sevindirici olduğunu belirterek, bunda annesinin bebeğine verdiği desteğin büyük olduğuna dikkati çekti. Çom, "Annesinin, bebeğine verdiği destekle, bebeğini emzirmesiyle, sütü bitince kendi tükürüğüyle bebeği susuz kalmaktan kurtarmasıyla ve annenin büyük ****netiyle bebeğimiz ve annemiz hamdolsun sağ olarak kurtarılmıştır" diye konuştu.

Anne ve bebeğin ilk muayene bulgularına göre, "çok büyük hayati önem arz eden bir durum taşımadığı izlenimi verdiğini" belirten Çom, bundan sonra uzman hekimlerin takibinde olduklarını söyledi. Çom, muayene sonuçlarına göre, annenin vücudunun bazı yerlerinde ezikler bulunduğunu belirterek, "Ancak, sağlık durumuna ilişkin diğer muayeneleri yapıldıktan sonra bilgi verilebilir. Konuşabiliyor, rahat. Zaten çok ****netli bir anne. Ancak uzun süre göçük altında kalmalarda başka sıkıntılar çıkmasın diye, özenle tetkikleri yapılıyor. Hemen, kesin bir şey söylemek doğru değil. İyi olacağını temenni ediyoruz" dedi.

Hastane Başhekimi Nurullah Okumuş da Azra bebeğin yeni doğan yoğun bakım ünitesinde takip ve tedavisinin başladığını dile getirdi. Uzun süre göçük altında kalmaya bağlı olarak çıkabilecek komplikasyonlar açısından şu anda en ileri tetkiklerin yapılmaya başlandığını dile getiren Okumuş, şu bilgileri verdi: "İlk fizik muayenemize göre bebek, şu anda aktif ve canlı görünümdedir. Emme refleksi yerindedir. Emmeye bağlı açlık ağlamaları da var. Dış fizik incelemesinde sadece yüzün ve alnın sol üst tarafından yara izleri mevcut.

Onun haricinde bir başka bölgesinde travma izi yok. Yapılan ilk ultrasonlarında da kafa içi ve batında kanaması görünmedi. Bu, iyi haber en azından. Onun haricinde diğer röntgen incelemeleri devam ediyor. Daha net bilgileri inceleme ve tetkikler sonucunda paylaşacağız. Arama-kurtarma ekiplerine Azra bebek adına teşekkür eden Okumuş, şöyle konuştu: "Gerçekten büyük bir iş başardılar. Çünkü, bebeğimiz 48 saatten beri göçük altında. Bu süre, kritik bir süre aslında. Çünkü, bu kadar süre bebek beslenmeden ve sıvı almadan kalırsa böbrek fonksiyonlarında ve diğer organlarında bozukluk görülebilir.

Ancak, bebeğimiz bu komplikasyonlar görünmeden göçük altından çıkmış gözüküyor. Hayati açıdan bir riski şu anda görünmemekle beraber, tabii ki takibimiz ve tedavimiz devam edecek. Bundan sonra organ fonksiyonların bozukluk olup olmadığı araştırılacak." -"Bütün emeklerimize değdi"- Bir gazetecinin, "Bizler, Azra bebeği gördüğümüzde gözyaşlarımıza hakim olamadık. Siz, neler hissettiniz?" yönündeki sorusuna Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Çom, "Ben, koltuğa oturdum. ’Bütün bu emeklerimize değdi’ dedim. 48 saattir ekiplerimiz, gerek bakanlık merkezinde gerek sahada hiç uyumadan çalıştı. Sayın Bakanımız da uyumadı.

Başbakanımız, hemen olay yerine gitti. Bu kadar emeğe, bebeğin kurtarılmasından sonra ’ben, ülkem ödülünü aldı’ dedim. O şevkle, diğer yaralılarımız için 3 kat daha fazla, canla başla çalışılması için talimat gönderdik. Hemen arkasından annesi kurtarıldı" diye konuştu. Çom, deprem sonrasında çok sayıda kişinin enkaz altından kurtarılmasının Türkiye’nin, "çok büyük ülke olduğunun" göstergesi olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin her türlü afette her türlü müdahaleye çok iyi hazırlandığı ve güzel müdahale ettiği, hatalardan ders aldığı değerlendirmesinde bulundu. Babanın henüz kurtarılıp kurtarılamadığına ilişkin bir bilginin olmadığını da belirten Çom, arama çalışmalarının devam ettiğini, babaannenin sağ kurtarıldığını, Ankara’ya getirilip getirilmeyeceğinin orada yapılacak muayene sonucunda belirleneceğini kaydetti.

nazoeren

Daimi Üye
Tepki
2.261
buruşuk,çırılçıplak ayaklarıyla inadına yaşayacağım der gibi çıktı.kuzum benim.kendi yavrum kurtulmuş gibi sevindim.rabbim uzun ömür versin minik mucizemize.

KraLiçe

Daimi Üye
Tepki
3.576
'Böyle tedavi görmedim'

fft2mm792795.jpg

Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Nurullah Okumuş, Azra bebek ile annesi Semiha Karaduman'ın sağlık durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Başhekim Nurullah Okumuş, "Bebeğimiz dün akşam saatlerinde hastanemize getirildi. Annesini başka hastanedeki tedavisinin ardından bu sabah hastanemize aldık. Bebeğimizin dün geldiğinden beri genel durumu gayet iyi, canlı ve aktifdi. Emme refleksi vardı.

AZRA BEBEK ENKAZDAN NASIL ÇIKARTILDI?

Herhangi bir organ ve doku hasarları saptamadık. Bu sabah annesini getirdikten sonra bebekle annesini kavuşturduk. Çok duygusal anlar yaşandı. Anne bebeğini gayet güzel bir şekilde emzirdi. Dünden beri açlık ağlamaları vardı. Şu anda her ikisi de hastanemizde izleniyor. Genel durumları gayet iyi."dedi

"BÖYLE BİR TEDAVİ GÖRMEDİM"

Enkaz altında anne Semiha Karaduman'ın bebeği Azra'ya uyguladığı tedavi ile ilgili olarak Başhekim Okutmuş, Azra, bir mucize bir şans . Çünkü 48 saat böbrek başta olmak üzere organ ve dokuların susuz kalmasına bağlı hasarların başlamasına neden olan süreç. Bu süreçten itibaren ciddi hasarlar ortaya çıkabilir.

Azra bebek bunlardan korundu ve iki önemli faktör var. Bunlardan birincisi anne aralıksız 24 saaat bebeğini emzirmiş. 24 saat sonrasında ise anneden süt alamadığı için sütü yavaş yavaş azalmış ve kesilmiş. Onun üzerine anne yaklaşık son 24 saatinde bebeğini ağızdan ağıza tükürüğünü vererek bebeğin susuz kalmasını engellemiş.

Ben yeni doğan uzamanıyım aynı zamanda. Hiçbir kitapta ve hiçbir literatürde böyle bir tedavi görmedim. Hakikaten muhteşem bir tedavi. Tükürük sıvı ve üstelik bir sürü antibakteriel özelliği var.

Aynı zamanda bebeği koruyan bir başka önemli faktör ise anne bebeğe sürekli olarak kucağında baktığı için enkaz altında insanlarda gördüğümüz vucüt ısısının düşmesi riskini de almamış bebek. Ek problem olmazsa 48 sonra taburcu edilmesini bekliyoruz" dedi.

GamzeLi

Aktif Üye
Tepki
94
Ahh anne işte yaa.Bir sürü annelerde enkaz başlarında evlatlarının cesetin arıyo:sinifsinif::sinifsinif: .Acaba çöpe daha birkaç saatlik bebeklerini bırakan kadınlar ne hissetiyor bunların görünce.Şekilde bu da anne o da anne işte:uzgun::uzgun:

sadiye

Admin
Admin
Tepki
56.317
Okurken gözlerim doldu.
Ne mutluki anneciginin kucagindaymis.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar