Bahçe begonyası & Bakımı.

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
65.149
Tepki
55.213
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
BAHÇE BEGONYASI (Diğer adı: Yalınkat çiçekli begonya)

b-312482-Begonya_%C3%A7i%C3%A7e%C4%9Fi.jpg


Begonyagiller familyasının örnek bitkibahçe begonyasılerindendir. Anayurdu Güney Amerika ve özellikle Brezilya'dır. Bahçe begonyaları 30 cm'ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bitkilerdir. Ama, pek duyarlı yapıda ol duklarından çoğu kez çiçek açışı bitip de bitki bozulmaya başladığında, biryıllık işlemi uygulanır ve bitki elden çıkarılır. Açık ya da koyu yeşil veya bronz rengi irice yaprakları; tek tek ya da ikili açan yalınkat çiçekleri varbahçe begonyasıdır.

İlkbahar mevsiminde başlayıp kış mevsibahçe begonyasıminin sert donlarına kadar sürekli çiçek açan bu bitkilerin çiçekleri beyaz, pembe, kırmızı ya da bordo renklerde veya sayılan bu renklerin bileşimleri halinde olur.

Bahçe begonyaları yukarıda değindiğimiz gibi sürekli renkli ve çiçekli oluşları nedeniyle bahçelerde çiçek tarhları, bordürler ve evlerde balkonlar ile pencere önüne konulan saksılar için ideal sayılan bitkileri oluştururlar.

begonia%20semperflorens%20white1.jpg


İstekleri ve Üretimi

Bahçe begonyaları, bol güneşli olduğu kadar gölge ortamlarda da çok iyi gelişirler.
Ancak yetiştirildiği toprağın süzek (suyu iyi akıntılı) ve bitek olması gereklidir.
Bunun için nemli bahçe toprağına humus, gübre ve kompozit katılması gerekir. Toprağı sürekli nemli kalabahçe begonyasıcak şekilde makul düzeyde sulanan bahçe bebahçe begonyasıgonyaları tohumuyla çoğaltılır.

Bitkinin çok ince toz gibi olan tohumları seralarda çimlenbahçe begonyasıdirilir. Profesyonel üreticiler tarafından ilkbahçe begonyasıbahar başlarında tüpler içinde satışa çıkarılan fideleri, bahçelerde 20-30'ar cm. aralıklarla dikilir. Bu fidelere, iyice gelişinceye kadar, üç haftada bir gübre verilmesi yararlı olur.


bahce_begonyasi1.jpg
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst