Bakanlık'tan 'domuz ürünleri' kararı
Gıda ile temas eden madde ve malzeme üretiminde domuz kaynaklı ürünler kullanılamayacak
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, geri dönüştürülmüş plastikler, gıda ile temas eden madde ve malzeme üretiminde değerlendirilemeyecek. Bu arada yönetmeliğin ilgili maddesine eklenen fıkra ile "gıda ile temas eden madde ve malzeme üretiminde domuz kaynaklı ürünler kullanılamaması" da hükme bağlandı.
Gıda ile temas eden paslanmaz çelik dışındaki ****l esaslı malzemeler, gıdanın özelliğine göre kalay, krom ve krom oksitin yanı sıra emaye, seramik esaslı malzemeler, lak, plastik veya gıda ile temasa uygun bir şekilde kaplanacak.
Çinko ve çinko ile galvanize edilmiş madde ve malzemelerin etiketlerinde "asitli gıdalar ve alkollü içkiler için kullanılmaz" ifadesi kullanılacak.
İşletmecilerin etiketin üzerinde yer alacak ifadelere uyumu 30 Haziran 2016 tarihine kadar sağlamaları gerekecek.
Alüminyum folyolarda, alüminyum tüplerde ve tek kullanımlık alüminyum kaplarda alüminyum miktarı en az yüzde 95 olacak.
****l esaslı malzemelerin gıda ile temas eden yüzey kaplamasındaki kalay miktarı metrekarede en az 2,3 gram, krom miktarı metrekarede en az 50 miligram, krom oksit miktarı da metrekarede en az 7 miligram olacak.
****lik kaplama maddelerinin bileşiminde; antimon yüzde 0,05'ten, kadmiyum yüzde 0,001'den, arsenik yüzde 0,03'ten, kurşun yüzde 0,05'ten fazla olamayacak.
****l ambalaj kapaklarında kullanılacak contalar, kapak kenarına homojen bir şekilde dağılacak, kopma yapmaz ve ısıl işlemlere uygun olacak. Plastik contaların özellikleri gıda ile temas eden plastik madde ve malzemelerin özelliklerini sağlayacak.
AA