Bayat allık ciltte kalıcı kırmızı leke bırakıyor
Uzmanlar, kozmetik ürünlerin kişisel olması gerektiğini vurguluyor ve uyarıyor: Son kullanma tarihi geçmiş makyaj malzemeleri, cilde ciddi zararlar verebilir
Central Hospital'dan Dermatoloji Uzmanı Dr. Hicran Ercan; kozmetik ürünlerin kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı:
Avrupa Birliği kriterlerine göre, kozmetik ürünlerine son kullanma tarihi basılması zorunluluğu getirildi.
Kozmetik ürünlerinin üzerinde, 'ağzı açık kavanoz' sembolü yer alır. Bu sembolün üzerinde bulunan sayı; ürünün açıldıktan sonra kaç ay kullanılabileceğini gösterir.
KULANIM SÜRESİ FARKLI
Cilt bakım ürünlerinin bozuk olduğunu anlamak, diğer kozmetik ürünlerine göre daha kolaydır. Kremlerin renklerinde ve dokularında bazı değişiklikler meydana gelir.
Kremlerin içeriğindeki koruyucu maddeler birbirinden farklıdır. Buna bağlı olarak bu ürünlerin son kullanma tarihleri de farklılık gösterir.
Bazı cilt bakım ürünleri birkaç ay saklanabilirken, bazıları 12 aya kadar kullanılabilir.
Cilt bakım ürünlerini alırken, cildin yapısına ve ihtiyacına uygun olanlar seçilmelidir. Kap şeklindeki ürünler her kullanımda elle temas edeceğinden, içerdiği bakteri oranı tüp formatındakilere kıyasla daha yüksektir. Bu nedenle tüp içindeki kremler seçilmelidir.
Profesyonel makyaj ürünlerinin kullanımında çok dikkatli olunmalıdır. Kişisel bakım ürünleri, bireysel kullanılmalıdır.
Kozmetik ürünleri kullanılmaya başlandığı andan itibaren bakteri toplar ve ömrü kısalır. Yapılacak en iyi şey; ürünü özenli bir şekilde saklamaktır. Kuru ve serin bir ortamda saklamak, ürünlerin hemen bozulmasını önler.
Makyaj malzemelerini kullanmadan önce, eller mutlaka sabunla iyice yıkanmalıdır.
Ürünün uygulanacağı bölge temizlenmeli ve kozmetik malzeme için kullanılan fırça, sünger, aplikatör gibi araçların temizliğinden emin olunmalıdır.
Pamuk, mutlaka tek kullanımlık olmalı. Ciltte enfeksiyon varsa; kozmetik ürünleri, yayılma riskini artırır.
RENGİ KOYULAŞTIYSA KULLANMAYIN
Her kozmetik ürünün bir son kullanma tarihi vardır ve hiçbir ürün ömürlük değildir. Bazı ürünlerde son kullanma tarihi belirtilmediğinden, bunların ne kadar ömrü olduğu bilinmiyor.
Kozmetik ürünler iyi bir şekilde muhafaza edilmezse, belirtilen tarihten çok daha önce bozulabilir.
KOKUSU DEĞİŞTİYSE ÇÖPE ATIN
Son kullanma tarihi yazmayan kozmetik ürünlerin dokusunda ya da kokusunda herhangi bir değişiklik gözlemleniyorsa, bu ürünler mutlaka çöpe atılmalıdır. Bazı ürünler de, daha sıvı veya daha koyu bir yapıya dönüşür. Üzerinde lekeler ve gözenekler oluşabilir. Ürünün rengi değişip koyulaştıysa, kesinlikle kullanılmaması gerekir.
Fondöten, maskara, dudak parlatıcısı ve sıvı makyaj malzemelerinin kullanım süresi; açıldıktan sonra 6-12 ay arasıdır. Tarihi geçmiş ürünleri kullanan kişilerin ciltleri enfeksiyon kapabilir. Bunun sonucunda da ciltte kızarıklıklar, kırmızı lekeler ortaya çıkabilir. İleri aşamalarda ise bazı cilt hastalıklarına neden olabilir.
TATİL ÖNCESİ KREMİ YENİLEYİN
Birçok güneş kreminin üzerinde son kullanma tarihi yazmayabilir ama bu durum güneş kremlerinin sonsuza kadar kullanılacağı anlamına gelmez. Koruyucu kremler en fazla bir yıl içinde tüketilmelidir yani güneş kremleri her yaz yenilenmelidir.
Parfümler, kutusu açıldıktan sonra en geç iki yıl içinde tüketilmelidir. Parfümler, kutusunda ve güneş ışığı olmayan yerde saklanmalıdır. Yıllar geçtiği halde bitmemiş parfümünüz artık eskisi gibi kokmuyorsa, bu parfümün bozuk olduğunu gösterir.
PARABEN MEME KANSERİ YAPIYOR
Kozmetik ürünlerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan paraben maddesi; ciltte egzamaya ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. En önemlisiyse; son yıllarda meme kanseri olan kadınlardan alınan tümörlerde, bol miktarda parabene rastlanmıştır. Bu madde, ös****** hormonuyla birleştiğinde kanserin yayılmasına neden olabilir.
Sabah