Kızlar biliyorsunuz ki ben makedonya göçmeniyim İşte bizim bayram sabahlarımızın vazgecilmezi bayram kuşluğumuz
Arpa Şehriye Çorbası
Malzemeler:
1,5 çay bardağı arpa şehriye
3 adet domates
1 adet yeşil biber
4 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı margarin ya da tereyağı
Yapılışı:
Margarini tencereye alın ve kızdırın.
Biberi ince ince doğrayıp margarinle kavurun, kabuğunu soyduğunuz ve doğradığınız domatesleri ekleyerek iyice yumuşayana kadar pişirin.
Çorbanın tuzunu ekleyerek suyu ilave edin, kaynayana kadar karıştırın.
Kaynar kaynamaz arpa şehriyeleri ilave edin ve 10 dk. daha kaynatın.
Çorbaları servis tabağına alarak limon, karabiber ve isteğe göre maydonoz ekleyerek servis yapın.
**********************************************
Büryan
MALZEMELER:
5-6 adet tavuk baget yada parçalanmış tavuk eti
...1 ölçü pirinç
2 ölçü tavuk suyu
Bol karabiber
Tuz
Birkaç parça margarin yada tereyağ
YAPILIŞI: Tavukları iyice yıkayıp süzün. Tencereye üstünü örtecek kadar su ve tuz ekleyip tavukları iyice haşlayın. Tavuklar haşlanırken pirinci bir kaba alın üstüne bir tutam tuz ve kaynar su ekleyerek yarım saat dinlendirin. Dinlenen pirinçleri iyice yıkayıp süzün. Tepsinin altına ince bir tabaka halinde yayın. Haşladığınız tavukları süzün ve pirincin üstüne sıralayın. Tavuk suyunu ince tel süzgeçten geçirin ve iki ölçü suyu tepsinin kenarından yavaşça dökün. Yavaş yavaş dökünki tepsideki pirinçler karışmasın. Üstüne bolca karabiber serpin. Tabi çocuğunuz yoksa)Üstüne parça haldeki katı yağı koyun. Pişirmek için kullanacağınız fırının statik fırın olması gerekiyor yada turbo özelliğini kapatmanız gerekiyor. Yoksa pirinçler hemen kuruyor. Fırının alt ızgarasını çalıştırıp tepsiyi zemine oturtun. Suyunu çekene kadar pişirin. daha sonra üst ızgarayı çalıştırıp tavukları hafif kızartın. Çok tutmayın yoksa pirinçler sertleşiyor. Piştikten sonra tepsiyi fırından alıp üstüne başka bir tepsi örtüp demlenmeye bırakın.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!
******************************************
Samısa
Malzemeler:
hamuru için:
500 gr. un
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Su
Tuz
Üzerine için:
1 buçuk Kg yoğurt
Sarmısak
Pul biber
Tereyağı
Hazırlanışı:
Hamuru hazırlamak için unu eleyerek yoğurma kabına alın, ortasını havuz gibi açarak diğer malzemeleri ekleyin ve yumuşacık bir hamur elde edinceye kadar ılık su ekleyerek yoğurun.
Hamurdan yumruk büyüklüğünde pazılar hazırlayıp 1 saat kadar dinlendirin.
Oklava yardımı ile açabildiğiniz kadar ince bir yufka açın.
Açtığınız yufkayı düzgünce büzün, kırış kırış olmalı.
Büzdüğünüz yufkayı 2-3 parmak kalınlığında kesip, yağlanmış tepsiye alın.
Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.
Fırından çıkarınca üzerine elinizle su serpin ve üzerini örtüp bekletin.
Soğuduktan sonra üzerine hazırladığınız sarımsaklı yoğurt ile tamamen kaplayın.
Bu şekilde bir gece beklemeli ama bekleme sırasında ara ara yoğurdu çekip çekmediğini kontrol edin, eğer çekip kurumaya yüz tuttuysa biraz daha yoğurt ekleyin.
Servis yaparken üzerine tereyağı veya tercihinize göre zeytinyağında yakılmış pul biber dökebilirsiniz.
**********************************************
Kol Pidesi
Malzemeler
1 kg un ( ¾ ü hamur için, kalanı açmak için kullan)
1 yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağı
½ su bardağı eritilmiş tereyağı
Tuz
Peynirli İçİçin:
1 kalıp beyaz peynir
½ demet maydanoz
1 yumurta
Tarif
Unu hamuru açacağınız yüzeye eleyin, ortasını havuz şeklinde açın.
Erittiğiniz tereyağının içine zeytinyağını ilave edip karıştırın.
Unun ortasına yumurtayı kırın, yoğurdu ve hazırladığınız yağdan 2-3 çorba kaşığı kadar ilave edin.
İstediğiniz miktarda tuz atın ve oda sıcaklığındaki iyi sudan ekleyip, yavaş yavaş karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamuru üzerine nemli bir bez örterek 15-20 dakika dinlendirin.
9 adet kol böreği için hamuru 27 parçaya bölün.( Katmerleyecekseniz üç ün katlarında adede bölüyorsunuz.)
Kestiğiniz parçaları eliniz ile yuvarlayıp beze haline getirin.
Her bezenin de açıldığında yaklaşık 15 cm çapına gelebilmesi lazım.
Açtığınız bezeleri üçer üçer üst üste koyun, her katın arasına 1 çorba kaşığı yağ karışımından dökün,
kaşığın tersi ile yayın.
Sonra kenarları parmağınızla bastırın.
Daha sonra üç katlı hamuru alıp, un ve oklava yardımı ile açın.
Açtığınız hamura tekrar 1 kaşık yağdan dökün.
Malzemeyi koyacağınız kısmı kıvırın, üzerine malzemeyi serip, rulo şeklinde sonuna kadar kıvırmaya devam edin.
Daha sonra ikiye katlayın.
Bu işlemi hepsine yaptıktan sonra kalan yağı da tepsi de ki böreklerin üzerine dökün. 180-200 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dak. üzeri kızaran kadar pişirin.
**********************************************
Baklava
1 kilo un
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı yoğurt
Su
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Nişasta
1 kilo ceviz
Üzeri için;
1 kilo sıvı yağ
Şerbeti için;
2 kilo su
2,5 kilo şeker
Yarım limon
Hamuru hazırlıyoruz. Bunun için un, yumurta, yoğurt, sirke, 2 kaşık sıvı yağ, kabartma tozunu ve suyu yumuşak bir hamur olacak şekilde yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamurdan bezeler yapıp nişasta yardımıyla tek tek açıyoruz. Açtığımız bezeleri tepsiye tek tek yayıp aralarına robottan çektiğimiz cevizi serpiyoruz. Bizim hamurumuzdan aşağı yukarı 42 kat çıktı. Siz biraz daha az yapabilirsiniz. Hamur açma işi bitince fırına vermeden önce şekildeki gibi dilimliyoruz. Dilimledikten sonra 1 kilo sıvı kaynar yağı tamamını örtecek şekilde yufkaların üzerine döküyoruz. Biz zeytinyağı kullandık. Yağı da sürdükten sonra fırına yarım saat pişirmeye yolluyoruz. 2 kilo su, 2 buçuk kilo şeker ile hazırladığımız sıcak şerbeti baklava soğukken üzerine döküyoruz. Şerbeti pişirirken içine yarım limon koyarsanız şekerlenme olmaz. Afiyet olsun…
Arpa Şehriye Çorbası
Malzemeler:
1,5 çay bardağı arpa şehriye
3 adet domates
1 adet yeşil biber
4 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı margarin ya da tereyağı
Yapılışı:
Margarini tencereye alın ve kızdırın.
Biberi ince ince doğrayıp margarinle kavurun, kabuğunu soyduğunuz ve doğradığınız domatesleri ekleyerek iyice yumuşayana kadar pişirin.
Çorbanın tuzunu ekleyerek suyu ilave edin, kaynayana kadar karıştırın.
Kaynar kaynamaz arpa şehriyeleri ilave edin ve 10 dk. daha kaynatın.
Çorbaları servis tabağına alarak limon, karabiber ve isteğe göre maydonoz ekleyerek servis yapın.
**********************************************
Büryan
MALZEMELER:
5-6 adet tavuk baget yada parçalanmış tavuk eti
...1 ölçü pirinç
2 ölçü tavuk suyu
Bol karabiber
Tuz
Birkaç parça margarin yada tereyağ
YAPILIŞI: Tavukları iyice yıkayıp süzün. Tencereye üstünü örtecek kadar su ve tuz ekleyip tavukları iyice haşlayın. Tavuklar haşlanırken pirinci bir kaba alın üstüne bir tutam tuz ve kaynar su ekleyerek yarım saat dinlendirin. Dinlenen pirinçleri iyice yıkayıp süzün. Tepsinin altına ince bir tabaka halinde yayın. Haşladığınız tavukları süzün ve pirincin üstüne sıralayın. Tavuk suyunu ince tel süzgeçten geçirin ve iki ölçü suyu tepsinin kenarından yavaşça dökün. Yavaş yavaş dökünki tepsideki pirinçler karışmasın. Üstüne bolca karabiber serpin. Tabi çocuğunuz yoksa)Üstüne parça haldeki katı yağı koyun. Pişirmek için kullanacağınız fırının statik fırın olması gerekiyor yada turbo özelliğini kapatmanız gerekiyor. Yoksa pirinçler hemen kuruyor. Fırının alt ızgarasını çalıştırıp tepsiyi zemine oturtun. Suyunu çekene kadar pişirin. daha sonra üst ızgarayı çalıştırıp tavukları hafif kızartın. Çok tutmayın yoksa pirinçler sertleşiyor. Piştikten sonra tepsiyi fırından alıp üstüne başka bir tepsi örtüp demlenmeye bırakın.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!
******************************************
Samısa
Malzemeler:
hamuru için:
500 gr. un
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Su
Tuz
Üzerine için:
1 buçuk Kg yoğurt
Sarmısak
Pul biber
Tereyağı
Hazırlanışı:
Hamuru hazırlamak için unu eleyerek yoğurma kabına alın, ortasını havuz gibi açarak diğer malzemeleri ekleyin ve yumuşacık bir hamur elde edinceye kadar ılık su ekleyerek yoğurun.
Hamurdan yumruk büyüklüğünde pazılar hazırlayıp 1 saat kadar dinlendirin.
Oklava yardımı ile açabildiğiniz kadar ince bir yufka açın.
Açtığınız yufkayı düzgünce büzün, kırış kırış olmalı.
Büzdüğünüz yufkayı 2-3 parmak kalınlığında kesip, yağlanmış tepsiye alın.
Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.
Fırından çıkarınca üzerine elinizle su serpin ve üzerini örtüp bekletin.
Soğuduktan sonra üzerine hazırladığınız sarımsaklı yoğurt ile tamamen kaplayın.
Bu şekilde bir gece beklemeli ama bekleme sırasında ara ara yoğurdu çekip çekmediğini kontrol edin, eğer çekip kurumaya yüz tuttuysa biraz daha yoğurt ekleyin.
Servis yaparken üzerine tereyağı veya tercihinize göre zeytinyağında yakılmış pul biber dökebilirsiniz.
**********************************************
Kol Pidesi
Malzemeler
1 kg un ( ¾ ü hamur için, kalanı açmak için kullan)
1 yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağı
½ su bardağı eritilmiş tereyağı
Tuz
Peynirli İçİçin:
1 kalıp beyaz peynir
½ demet maydanoz
1 yumurta
Tarif
Unu hamuru açacağınız yüzeye eleyin, ortasını havuz şeklinde açın.
Erittiğiniz tereyağının içine zeytinyağını ilave edip karıştırın.
Unun ortasına yumurtayı kırın, yoğurdu ve hazırladığınız yağdan 2-3 çorba kaşığı kadar ilave edin.
İstediğiniz miktarda tuz atın ve oda sıcaklığındaki iyi sudan ekleyip, yavaş yavaş karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamuru üzerine nemli bir bez örterek 15-20 dakika dinlendirin.
9 adet kol böreği için hamuru 27 parçaya bölün.( Katmerleyecekseniz üç ün katlarında adede bölüyorsunuz.)
Kestiğiniz parçaları eliniz ile yuvarlayıp beze haline getirin.
Her bezenin de açıldığında yaklaşık 15 cm çapına gelebilmesi lazım.
Açtığınız bezeleri üçer üçer üst üste koyun, her katın arasına 1 çorba kaşığı yağ karışımından dökün,
kaşığın tersi ile yayın.
Sonra kenarları parmağınızla bastırın.
Daha sonra üç katlı hamuru alıp, un ve oklava yardımı ile açın.
Açtığınız hamura tekrar 1 kaşık yağdan dökün.
Malzemeyi koyacağınız kısmı kıvırın, üzerine malzemeyi serip, rulo şeklinde sonuna kadar kıvırmaya devam edin.
Daha sonra ikiye katlayın.
Bu işlemi hepsine yaptıktan sonra kalan yağı da tepsi de ki böreklerin üzerine dökün. 180-200 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dak. üzeri kızaran kadar pişirin.
**********************************************
Baklava
1 kilo un
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı yoğurt
Su
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Nişasta
1 kilo ceviz
Üzeri için;
1 kilo sıvı yağ
Şerbeti için;
2 kilo su
2,5 kilo şeker
Yarım limon
Hamuru hazırlıyoruz. Bunun için un, yumurta, yoğurt, sirke, 2 kaşık sıvı yağ, kabartma tozunu ve suyu yumuşak bir hamur olacak şekilde yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamurdan bezeler yapıp nişasta yardımıyla tek tek açıyoruz. Açtığımız bezeleri tepsiye tek tek yayıp aralarına robottan çektiğimiz cevizi serpiyoruz. Bizim hamurumuzdan aşağı yukarı 42 kat çıktı. Siz biraz daha az yapabilirsiniz. Hamur açma işi bitince fırına vermeden önce şekildeki gibi dilimliyoruz. Dilimledikten sonra 1 kilo sıvı kaynar yağı tamamını örtecek şekilde yufkaların üzerine döküyoruz. Biz zeytinyağı kullandık. Yağı da sürdükten sonra fırına yarım saat pişirmeye yolluyoruz. 2 kilo su, 2 buçuk kilo şeker ile hazırladığımız sıcak şerbeti baklava soğukken üzerine döküyoruz. Şerbeti pişirirken içine yarım limon koyarsanız şekerlenme olmaz. Afiyet olsun…