Bebek sütten nasıl kesilir - Bebeği sütten kesmek için neler yapmalı

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.397
Puan
113
Bebek sütten nasıl kesilir - Bebeği sütten kesmek için neler yapmalı

Bebeğinizi ne kadar emzireceğinize karar verirken, birçok kişisel faktörle birlikte bazı bilimsel verileri de göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz.


Bilimsel Veriler: Bilim insanları, bebeğin 6. ayının sonuna doğru artık anne sütünün protein, çinko, bakır, potasyum içeriğinin yeterli olmadığını belirtiyorlar. Bebek 6. ayında artık ek besin maddelerine ihtiyaç duyar. Halen bebeğini emziren anneler emzirmekten zevk alabilirler, fakat şu unutulmamalıdır ki artık anne sütü bebek için ana besin kaynağı olmaya yetmemektedir. Bebeğin eksiksiz beslenmesi için anne emzirmeye devam ediyor olsa bile, ek besinlerin bebeğe denetilmesi gerekmektedir.


Sizin hisleriniz: Emzirmeyle ilgili olumlu hisleriniz azalırsa, bebeğiniz bunu hemen anlayacaktır ve bunu kendisinin reddedilmesi ya da istenmemesi gibi algılayabilir. Dolayısıyla memeden kesme uygun olacaktır.


Bebeğin hisleri: Bazı bebekler kendiliklerinden emmeyi bırakırlar. Emzirme sıradında huzursuz hareketleri ile bunu gösterirler. Artık gıda almanın farklı yollarına hazır olduklarını gösterirler. Dikkatli olmalısınız, zira bebeğin bu tip işaretlerini yanlış yorumlayabilirsiniz.


Sizin sağlığınız: Eğer kendinizi sürekli bitkin hissediyorsanız ve bunu emzirmenin fiziksel-duygusal gereksinimlerinden başka bir şey açıklayamıyorsa, doktorunuza başvurup memeden kesmeyi danışmalısınız.



Bebeğinizin sağlığı: Bazen bebeğiniz büyüdükçe sütünüz ona az gelmeye başayabilir. Eğer bebeğiniz yeterince kilo alamıyorsa, huzursuz ve rahatsız görünüyorsa ya da büyüme eksikliğine dair göstergeleri veriyorsa, sütünüz onun tüm besin ihtiyaçlarını karşılamıyor olabilir. Destek olarak katı gıda ya da mama düşünebilirsiniz. Memeden kesilen çocuk, çoğunlukla emzirilirken hiç ilgi göstermediği gıdalara karşı ani bir ilgi duyar ve yeniden gelişmeye başlar.
Bebeğinizi Memeden Kesmek

Memeden kesme temel olarak iki ana devreden oluşur:
Devre 1 Bebeği memeniz dışında bir kaynaktan süt veya mama almaya alıştırmak: Memeden emen bir çocuğu şişeye alıştırmak zaman alacaktır. Dolayısıyla tamamen sütten kesmeyi planladığınız günden çok önce çalışmalara başlamalısınız. Eğer önceden bebeği bardak ya da biberon ile tanıştırmadıysanız, memeden kesme çok daha yavaş ve zor olabilir. Bazı durumlarda bir emzirmeyi atlayıp bebeği aç bırakmanız gerekebilir. Bu işlemi üç-dört kez tekrarlarsınız ve sadece alternatif olarak seçtiğiniz beslenme türünü bebeğe sunarsınız. İnatçı bebekler başlangıçta değişimi kabul etmeyebilir, fakat tüm bebekler sonunda alışır.


Devre 2 Emzirmeyi azaltmak: Tiryakilerin bağımlılıklarını bırakmasında birdenbire bırakmak iyi bir yoldur. Fakat bebeğin memeyi bırakması aniden olmamalıdır.Eğer memeden kesme çok ani olursa bu bebek için çok travmatik, anne için de problemli olur (örn: sızıntı, memelerde şişme, süt kanallarında tıkanma ve enfeksiyonlar görülebilir). Hedeflediğiniz kesin memeden kesme tarihinden en az birkaç hafta önce bu işe yavaş yavaş başlayın. Eğer çocuğun hayatında önemli bir değişiklik olacaksa bu süreci biraz erteleyin. Örneğin taşınmak, annenin işe başlaması ya da bakıcının değişmesi gibi.
Ne zaman biberon kullanmaya başlamalı?

Çoğu anne beşinci veya altıncı haftaya kadar biberonsuz idare edebilir. Bu süreden once gerçekleşen bir besin desteği başarılı bir emzirme olayını engeller ve bebeklerin meme ve yapay meme arasında karmaşa yaşamasına neden olur.
Destek besin olarak ne kullanılmalı?

İnek sütü küçük bebek için uygun olmadığından besin desteği konusunda iki seçenek vardır, anne sütü veya mama:

Anne sütü; Meme pompası siparişini hallettikten sonra annenin tek yapacağı süt toplamak olacaktır. Sağma işlemi ilk başta 45 dakika kadar sürebilir, daha sonraları 15 ila 30 dakikaya iner. Bazı kadınlar deneyim kazandıklarında toplam 10 dakikada iki memelerini birden sağabilirler.
Mama; Kullanıma hazır mamaların hazırlanması çok kolaydır. Mamalar tam olarak anne sütü gibi değildir, ama bebeğin ihtiyacı olan besinleri karşılamak için fazlasıyla yeterlidir.

Ne kadar destek besin vermeliyim?

Biberona başladığınızda bebeğe bakan kişiye bebek ne kadar isterse o kadar süt vermesini ve istemediğinde süt vermemesini söyleyin. 4.5 kiloluk bir bebek bir öğünde 180 cc kadar fazla ya da 60 cc kadar az mama alabilir. Ayrıca bakıcınıza, eve döndükten sonra bebeği 1-2 defa emzirme şansı bulabileceğinizi, dolayısıyla bebeğinizi aşırı beslememisini hatırlatın. Aksi taktirde hem bebeğiniz şişmanlayabilir hem de fırsat olduğunda emzirilmesi zorlaşabilir

(alıntı)
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.967
Tepki
56.318
Puan
113
Yaş
43
Konum
Almanya
Ben 6. aydan sonra yavas yavas birakilmali diye düsünüyorum.
Zaten ek gidaya geciliyor.
Oglumu 10. ayina kadar emzirmistim, zaten kendide yavas yavas birakti.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst