Bebeklikten çocukluğa psikolojil gelişim..

sementha

Daimi Üye
Katılım
15 Temmuz 2008
Mesajlar
2.349
Tepki
3.398
Puan
113
Konum
istanbul
Özellikle bebeklerin 0-6 yaş döneminde anne ve babalar çocukların ruhsal gelişimi ile ilgili bir çok farklı sorunlarla karşılaşıyor.
2 yaşındaki , iştahsız, az yemek yiyen, ara sıra kusma davranışı gösteren çocuklar için bu davranışların temel sebebi sevgi eksikliğidir.Bu durumda çocuğunuza karşı kendi tutumunuzu gözden geçirin. Çocuğu yeterince sevmiyor, kızgınsanız veya yemek sırasında telaşta, gerilim içinde iseniz, çok duyarlı olan çocuğunuz buna tepkide gecikmeyecektir.Yemek seçer, nazlanır, kusar . Onun için, belli saatlerde yemeğini koyun ve çocuğunuza karşı yumuşak ve rahat olun.Çocuğun yemeğini bitirmesi için direnmeyin. Biraz aç kalmaktan çocuk zarar görmez.
3,5 yaşında , çevrede gördüğü nesneleri yeme davranışı gösteren çocukların bu davranışındaki temel sebebi yeterli gözetim ve uyarı almayan oyunlardır ve bu çocuğunuzun uygun olmayan maddeleri yeme riskini yükseltirtir. 3) “Oğlum 4 yaşında her gece güçlükle yatağına yatırıyorum.Uyuduktan sonra hep uyanıp ağlıyor;beni yanında istiyor.Gece odadan odaya gidemiyor.”
Küçük çocuklar sevildiklerinden kuşkulu iseler, ana – baba arasında sürekli çekişme varsa, çocuk uslu olsun diye sürekli korkutuluyorsa bu şikayetler baş gösterebilir.Bu durumda çocuğa sevgi ve sabırla davranmak, gece yatırırken ninni söylemek şarkı söylemek yararlıdır.Bunlara rağmen gece ağlamaları devam ediyorsa, hatta bilinçsizce el kol işaretleri ve konuşmalar varsa, buna gece korkusu denir.Bir çocuk psikoloğuna ve ruh hekimine danışmamızda yarar vardır.
3 yaşında konuşamayan çocuklar için bir K.B.B hekimince muayene gerkmektedir.
Bir çocuk 3 - 3,5 yaşına gelmiş fakat bir iki sözcük kullanıyor ise onun önce K.B.B hekimince muayene olması gerekmektedir. Acaba kulakları yeterince duyuyor mu? Dil, damak gelişimi nasıl ? Bütün bunların sonucu iyi ise, o zaman bir çocuk psikoloğunun görmesi de gerekebilir.
2,5 yaşında konuşurken bazen kekelieyen, yüzü kızarıyor, çocuklar için;
Tüm çocuklarda bir kekeleme evresi vardır. Çocuğunuz kekelemeye başladığında onunla hiç ilgilenmemeniz, konuşmasını tekrar etmemeniz ve en önemlisi bu durumda iken yüzünüzde sıkıntı, endişe belirten bir ifade ile çocuğunuza bakmamanız yerinde davranışlar olacaktır.
alıntıdır

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst