Besinleri Saklama İlkeleri

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.396
Puan
113
Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için her gün çeşitli besinlerden yeteri kadar alınmalıdır. Ancak bazı besinlerin hasat edildikten sonra kısa zamanda kullanılması olanaksızdır. Ayrıca her mevsimde, her çeşit besine ulaşılamamaktadır. Bu nedenle; bazı besinleri çeşitli işlemlere tabi tutarak uzun süre değerinden ve lezzetinden kaybettirmeden saklamak zorunlu olmuştur.


Taze besinler , hasat edilmelerinden itibaren mikroorganizma ve enzimlerin etkisine maruz kalırlar. Besini mikroorganizmaların etkisinden koruyabilmek ve enzim faaliyetlerini durdurabilecek bir ortam oluşturmak zorunluluğu vardır. Mikroorganizma ve enzimler belirli bir sıcaklık derecesinde faaliyet gösterdiklerine göre besinler soğuk yerde saklanırsa, tazeliklerini koruyabilirler. Besinlerin saklanabileceği buzdolapları, soğuk hava depoları ve dondurma araçları veya yerleri yapılmıştır. Bu gibi yerlerde besinlerin bozulmadan saklanma süresi dolabın veya deponun ısı derecesine bağlıdır. Buzdolabının buzluk kısmı sıfır derece civarındadır. Aşağıdaki tablo buzdolabında besinlerin taze olarak saklanabilme sürelerini göstermektedir
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.967
Tepki
56.317
Puan
113
Yaş
43
Konum
Almanya
Tesekkürler canim, bu konuda bazen pek bilgi sahibi olamiyoruz maalesef.
 

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.289
Tepki
83.791
Puan
113
Konum
İstanbul
Arpacık Soğanı
Serin ya da nemsiz, iyi havalanan bir yerde 2 aya kadar saklanabilir.

Asma Yaprağı
Limonlu su içinde buzdolabında 2-3 gün saklanabilir. En küçük küflenme belirtisinde atılması gerekir.

Bakla
Plastik film torba içinde buzdolabında 3-4 gün saklanabilir.

Balkabağı
Serin (10-13 C) ışık almayan nemsiz bir yerde 2-3 ay saklanabilir.

Bamya
Herhangi bir şeye sarılmadan ya da kese kağıdı içinde, buzdolabında 2 gün saklanabilir.

Bezelye
Hemen tüketilmesi gerekir.Kesekağıdı içinde buzdolabında 1-2 gün saklanabilir.

Brokoli
Buzdolabında birkaç yerinden delinmiş plastik film torba içinde saklayın. Bir haftadan uzun süre saklanabilir.

Brüksel lahanası
Hemen tüketilmesi gerekir.Çok gerekiyorsa plastik film torbada buzdolabında 1-2 gün saklanabilir.

Çin lahanası
Plastik film torba içinde buzdolabında birkaç gün saklanabilir.

Dolmalık Biber
Hiçbirşeye sarılmadan ya da kesekağıdı içinde buzdolabında birkaç gün saklanabilir.Plastik film torbaya konmaması gerekir.

Domates
Biraz hamca olanlar kesekağıdı içinde oda sıcaklığında bekletilirse olgunlaşırlar. Buzdolabında yalnızca iyice olgunlaşmış olanlar saklanabilir.

Enginar
Buzdolabında nemden korumak için hava almayan bir kapta ya da plastik film torba içinde saklayın. 2 hafta saklanabilir.

Havuç
Yapraklarını hemen kesip buzdolabında plastik film torba içinde saklayın. En az 2 hafta saklanabilir.

Hıyar
Herhangi birşeye sarılmadan ya da kesekağıdı içinde buzdolabında 3-4 gün saklanabilir.

Hindiba
Kesekağıdı içinde buzdolabında birkaçgün saklanabilir.

Ispanak
Plastik film torba içinde buzdolabında 1-2 gün saklanabilir.

Kabak
Buzdolabında 3-4 gün saklanabilir.

Karalahana
Plastik film torba içinde buzdolabında 10 gün.

Karnabahar
Plastik film torba içinde buzdolabında birkaç gün.

Kereviz
Yaprak ve köklerini kesip buzdolabında plastik film torba içinde 1 hafta saklanabilir

Kereviz Sapı
Plastik film torbada buzdolabında 1-2 hafta

Kırmızı Lahana
Plastik film torbada buzdolabında 10 gün hafta

Kıvırcık Lahana
Hemen tüketilmesi gerekir.Çok gerekiyorsa kesekağıdı içinde birkaç gün.

Kuşkonmaz
5 cm suya dik oturtup, üstünü örttükten ya da uçlarını ıslatılmış mutfak havlusuna sardıktan sonra plastik filmle kaplayarak saklayın.(saklanacak kuşkonmazlar yıkanmamalıdır.Nem uçlarını çürütür.) 3-4 gün saklanabilir.

Kuzukulağı
En kısa sürede kullanın.Plastik film torbada buzdolabında 1-2 gün.

Lahana
Plastik film torba içinde 1 haftadan çok.

Mantar
Buzdolabında ağzı açık kesekağıdı içinde ya da hafifçe nemli mutfak havlusu döşenmiş bir tepside birkaç gün saklanabilir.

Marul
Plastik film torbada buzdolabında 2-3 hafta

Maydanoz
Demeti bağlayan ipi çözün.Sapların uçlarından biraz keserek buketi 2.4 cm yükseklikte su konmuş bir kaba oturtun. Kabın üstünü plastik filmle örtüp buzdolabın akoyun. 1-2 hafta saklanabilir.

Mısır
Hemen tüketilmesi veya satın alınır alınmaz buzdolabına konması gerekir.Buzdolabında 1-2 gün saklanabilir. Kılıfları pişirmeye başlanmadan hemen önce soyulmalıdır.

Pancar
Yapraklarını 2.5-6 cm sap bırakarak hemen kesin(kök bölümlerine dokunmayın) Buzdolabında plastik film torba içinde 2 hafta saklanabilir.

Patates
Serin (ideal sıcaklığı 2-10 C) ışık almayan iyi havalanan bir yerde 1 aydan uzun süre saklanır. Oda sıcaklığında ise 1-2 hafta saklanır. Buzdolabına koymayın.

Pazı
Hemen tüketilmesi gerekir.Gerekiyorsa buzdolabında plastik film torba içinde 1-2 gün saklanır.

Pırasa
Buzdolabında plastik film torba içinde 1-2 hafta saklanır.

Rezene
Plastik film torba içinde 2-3 gün saklanır.

Sarmısak
Serin nemsiz iyi havalanan, ışık almayan bir yerde saklayın. Öbür besinlerden uzak tutun. 4-6 hafta saklanır.

Soğan
Işık almayan serin nemsiz iyi havalanan yerde 4 haftaya kadar saklanır.

Sultani Bezelye
Hemen tüketilmesi gerekir. Kesekağıdı içinde buzdolabında 2-3 gün saklanır.

Suteresi
Sapların uçlarını kesin. Demeti içinde 2.5 cm yükseklikte su bulunan bir kaba oturtun.kabın üstünü plastik filmle örtüp buzdolabında 1 hafta saklayın.

Şalgam
Yaprakları ayıkladıktan sonra serin kuuru iyi havalanan yerde birkaç gün, buzdolabında 1 haftaya kadar saklanır.

Tatlı Patates
Işık almayan nemsiz, serin iyi havalanan yerde birkaç hafta.

Taze Fasulye
Plastik film torba içinde buzdolabında 3-4 gün saklanır.

Taze Patates
Serin nemsiz ışık almayan ve iyi havalanan yerde 1 aydan çok saklanır. Buzdolabına koymayın.

Taze Sarmısak
Herhangi bir şeye sarılmadan ya da kesekağıdı içinde buzdolabında birkaç gün saklanır.

Taze Soğan
Herhangi bir şeye sarılmadan ya da kesekağıdı içinde buzdolabında birkaç gün saklanır.

Turp
Yapraklarını (varsa) kopartıp, birkaç yerinden delinmiş plastik film torbada buzdolabında 2-3 hafta saklanır.

Yerelması
Herhangi bir şeye sarılmadan buzdolabında 1 hafta saklanır.
Alıntıdır...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst