bir haftada 27 bebek öldü

~ RQS£ ~

Daimi Üye
Katılım
12 Temmuz 2008
Mesajlar
1.531
Tepki
752
Puan
113
Konum
yok
Doğum hastanesinde bir haftada 27 bebek öldü


Hastane yetkilileri, yaşanan bebek ölümlerinin erken doğumdan kaynaklandığını ileri sürüyor.
Ankara'nın en büyük doğum hastanesi Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde son bir haftada 27 bebek hayatını kaybetti.




Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) bebeklerin enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitirdiğini iddia ederken, hastanenin Başhekimi Operatör Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, ölümlerin enfeksiyondan kaynaklanmadığını bildirdi. Mollamahmutoğlu, bebeklerin düşük doğum ağırlıklı (prematüre) olduğu için hayatını kaybettiğini söyledi. Ailelerden bazıları yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Son bir haftada yaşanan bebek ölümleri dikkatleri Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne çekti. Sağlık Emekçileri Sendikası, ölümlerin nedeni olarak 'enfeksiyon'u gösterdi. Ancak hastane yetkilileri iddiaları yalanladı. Hastanenin Başhekimi Leyla Mollamahmutoğlu, yeni doğan yoğun bakım kliniği dahil hiçbir bölümünde hastane enfeksiyonu tespit edilmediğini belirtti. Mollamahmutoğlu, bebek ölümlerinin son 3 günde artış gösterdiğini kaydetti. Hastanedeki bebeklerin başka hastanelere taşındığı iddialarının hatırlatılması üzerine, "Hastanede taşınma yok. Şu anda 38 haftanın üstündeki doğumlar yaptırılıyor. Bir süre prematüre yani 37 haftalık doğumların, şu problemimizi çözene kadar başka hastanelerde yapılmasını talep ettik." dedi. Başhekim, hastanelerinde doğum yapılan 7. kattaki salonun yaklaşık 3 aydır tadilatta olduğu için doğumların bir başka serviste yapıldığını ifade ederek, tadilatın söz konusu bebek ölümlerinin olduğu klinikle bir ilgisinin olmadığını vurguladı. Operatör Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, yeni doğan kliniğinde de bazı yerlerde revizyon yapıldığını kaydetti.

Yeni Doğan Ünitesi Klinik Şefi Prof. Dr. Uğur Dilmen de bin gramın altında dünyaya gelen bebek sayısının artmasıyla ölüm oranlarının da yükseldiğine işaret etti. Hastaneye son 1 yıl içinde 4 bin 443 bebeğin yattığını dile getiren Dilmen, birçok üniversite hastanesinde bir yılda yapılan doğumların kendi hastanelerinde bir ayda gerçekleştiğinin altını çizdi. Dilmen, geçtiğimiz temmuz ayında hastaneye 504 bebeğin kabul edildiğini, bunlardan 47'sinin çeşitli sağlık sorunları nedeniyle öldüğünü açıkladı. Hayatını kaybeden bebeklerden alınan örnek ve yapılan taramalarda hastane enfeksiyonu bulgusuna rastlanmadığını aktaran klinik şefi, ölen bebeklerin dosyalarının kaçırıldığı yönündeki iddialara ise "Hastanemizde otomasyon sistemi var, hiçbir şeyi kaçıramazsınız. Bu mümkün değil." karşılığını verdi.

Yetkililerin açıklamaları aileleri tatmin etmedi. Bebeklerini kaybeden aileler, ölümlerden hastaneyi sorumlu tutuyor. Bazı aileler, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.


'Ben yandım, başka anneler yanmasın'

Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitiren 27 bebekten biri de İrem. Evladı sadece 27 gün yaşayan anne Döndü Poyraz, acısını "Ben yandım, başka anneler yanmasın." sözleriyle dile getiriyor. Bir hafta önce ölen İrem bebeğin anne ve babası, dün hastanedeydi. İrem, Döndü-Hüseyin Poyraz çiftinin ikinci çocuklarıymış. Çifte, prematüre doğan bebeklerinin ciğerinde iltihap olduğu söylenmiş. Bunun üzerine aile çocuklarını başka hastaneye götürmek istemiş. Ancak hastane yetkilileri, buna gerek olmadığını belirtmiş. Hastanede kendi bebekleri dışında ölümlerin olduğunu televizyondan öğrendiklerini anlatan baba Poyraz, şunları söyledi: "Prematüre doğan bebeğimizin, ciğerinde iltihap olduğunu söylediler. Bize filmini de gösterdiler. Ama mamasını yiyordu, idrarında da bir sorun yoktu. (Başka hastaneye götürmeye gerek var mı?) diye sorduk. Bize, buranın Türkiye'nin en iyi hastanesi olduğunu söylediler. Böyle bir sorun olduğunu söyleselerdi, çocuğumu alır giderdim." Serkan Talan, Ankara, Cihan
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst