Bir O Yaka Bir Bu Yaka - Gökçen Adar,Maria Ekmekçioğlu

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.323
Tepki
83.922
Puan
113
Konum
İstanbul
1584274a-7070-4729-8d82-5e2eddc99543.jpg



Bir O Yaka Bir Bu Yaka

Yazar : Gökçen Adar,Maria Ekmekçioğlu

Egeye benzeyen insanların kitabı...
Edip Canseverin şiirindeki gibi, "İnsan yaşadığı toprağa benzer, havasına suyuna benzer..." Egenin iki kıyısı için her zaman sakin ve lezzetli sözcüğünü seçmeye özen gösteren bir gazeteci olarak bu kıyıların insanlarının yaşama sevinçlerini öne çıkarmak isterim...
Ege kıyılarında bir lokantaya oturan insan renksiz, ruhsuz, derinliksiz, herkesin bir örnek olmak adına büyük paralar döktüğü bir dünyanın üyesi olmak yerine, Egenin güzel tatlarının, temiz sularının hakkını vermeye çalışır. Çalışırız.
Doğru şekilde pişirilmiş baklagiller, doğal gübre ve az suyla yetişen lezzetli sebze-meyveler, buğday ve arpa unuyla yapılmış şahane ekmekler-peksimetler, taze koyun ve keçi peynirleri, tadına başka hiçbir denizde bakamayacağınız balık ve deniz ürünleri...
Ege coğrafyası oldukça sert özellikler de gösterir: çorak tepeler, taşlı ve çoğu zaman volkanik toprak, kıraç zeytinlikler ve kızgın güneşin altındaki kayalık kumsallar… Ancak bu sert manzara içinde pek çok botanik ve gastronomik sürprizler saklıdır.
Hem bizim kıyıların hem de karşı adaların yeme-içme kültürü antik çağa kadar uzanıyor. Antik çağda Batı Anadoluda ve onun uzantısındaki Ege adalarında yemekli şölenlerin yeri ve önemi büyüktü. Şimdi olduğu gibi o zaman da yurttaşlarımız dostlarıyla birlikte yemek yemeyi sever; kalabalık şölen sofralarını müzik ve dans takip ederdi.
Egeli çok eskiden beri Yerim, içerim, tartışırım, şarkı söylerim, dans ederim; öyleyse varım... der... İşte bu kitabın yazarları, değerli dostlarım Maria Ekmekçioğlu ile Gökçen Adar, Ege ruhunu yansıtıyorlar önce...
Ege Denizinin iki kıyısı boyunca yolculuk yapan insanlar, bölgenin taze kokuları, benzersiz aromalarıyla sarıp sarmalanır. Her iki kültürün ortak lezzetleriyle döner başları...
Maria ile Gökçen Bey, bizi böyle sarıp sarmalıyorlar hatta başımızı döndürüyorlar.
Sağ olsunlar, var olsunlar...
Nedim Atilla
Gazeteci, Mutfak Araştırmacısı, Yazar



Baskı Yılı: 2013
Dili: Türkçe
Yayınevi: İnkılap Kitapevi
D&R

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst