Kristen Stewart
Daimi Üye
Dr. Tuba Coşkun Falay "Gündüz uykululuk halinin en önemli nedenlerinden biri uyku apnesi. Tedavi edilmezse kalp krizi riskini artırıyor." diyor.
Neredeyse hepimiz birbirimize geceleri yaşadığımız uykusuzluktan ve gün içindeki uykululuk halimizden söz ediyoruz. Bazen yeterli uyku bile bu sorunun yaşanmasına engel olamıyor ve sürekli yorgun olma ve uykulu hissetme durumu çok çeşitli hastalıkların belirtisi olabiliyor. Sorunu Çağlayan Florence Nightingale Hastanesi uzmanlarına sorduk ve gün içinde "yorgun" ve "uykulu" olma haliyle ilgili önemli bilgiler aldık.
Dr. Özgür ŞAMİLGİL Dahiliye ve Kardiyoloji Uzmanı:
AŞIRI HALSİZLİK TEHLİKELİ
BEDENİN dinlenmesi için 2 saatlik uyku yeterliyken beyin için en az 6 saat kaliteli (kesintisiz, kan basıncı ve oksijen düzeyi yeterli) uykuya ihtiyaç vardır. Bu gerçekleşmediğinde gün içinde uyuklama görülecektir. Gün içinde yaşanan uykululuk hali; baş dönmesi, bayılır gibi olma, baş ağrısı, unutkanlık, sinirlilik, aşırı halsizliğe neden oluyorsa bu tehlike işareti olabilir. Öncelikle bir dahiliye uzmanına başvurulmalı, organik bir sorun yoksa mutlaka psikiyatrik değerlendirme yoluna gidilmelidir.
Uzm. Dr. Onur Saltuk DÖNMEZ Psikiyatri Uzmanı:
DEPRESYON NEDENİ
Uyku düzensizlikleri depresif durumun bir parçası olup, depresyon tedavisiyle düzelebilir. Ancak uyku bozuklukları bunu etkileyecek fiziksel veya ruhsal bir sorun olmadan da ortaya çıkabilir. Bu sorunlar "uyku hijyeni" denilen uygulamalarla kolayca ortadan kaldırılmaktadır. Sorunu ortadan kaldırmaya yarayacak önlemlerin alınmaması durumunda depresyon gibi ruhsal bozukluklar oluşur. Sıcak havalar ise uyku hijyenini bozarak, gün içindeki yorgunluk ve bitkinlik hissini artırır.
Uzm. Dr. Tuba Coşkun FALAY Göğüs Hastalıkları Uzmanı:
FELCE YOL AÇABİLİR
GÜNDÜZ uykululuk halinin en önemli nedenlerinden biri uykuda solunumun bir süreliğine durması anlamına gelen uyku apne sendromudur. Bu durumda bir uyku bozukluğu merkezine başvurmak ve uyku testi yaptırmak gerekir. Bu yapılmazsa uyku apne sendromu kandaki oksijen seviyesinin düşmesine ve kalp yükünün artmasına neden olur. Uzun dönemde ise yüksek tansiyon, kalp krizi, beyin damarlarında tıkanıklık sonucu felce yol açabilir.
Ceyda Erenoğlu/ Habertürk