Birbirlerine sarılarak öldüler!

ilk_nur

Daimi Üye
Tepki
37.064
rize-sel3.jpg

Birbirlerine sarılarak öldüler!

Rize’nin Gündoğdu beldesinde etkili olan sağanak nedeniyle meydana gelen heyelanlarda ölenlerin sayısı 12'ye yükseldi...

Bölgede yürütülen arama çalışmaları sonrasında kayıp olan Serdar ve Sonay Pehlivan çifti ile Ahmet Kopuz´un da cesedi bulundu. Son olarak da kayıp 2 kişiden birinin daha cesedine ulaşıldığı haberi geldi. Böylelikle olayda hayatını kaybedenlerin sayısı 12´e çıkarken kayıp sayısı ise 1'e indi.

BİRBİRLERİNE SARILMIŞ BULUNDU
Gündoğdu'nun Hamidiye Mahallesi'nde bugün cesetleri bulunan kayıplardan Serdar ve Sonay Pehlivan çiftine, toprak yığınları arasında ulaşıldı. Sel ve heyalandan kaçamayan Pehlivan çiftinin cesetleri, sürüklendikleri toprak yığını arasında birbirlerine sarılmış bulundu...
KARDEŞİMİ YANIMA ÇAĞIRMIŞTIM
Heyelanda kardeşi ve kayınvalidesini kaybeden Burak Akat, dün akşam Dağınıksu Mahallesi'nde kayınvalidesi Fazilet Efil'in evinde bulunduklarını söyledi. Çay toplamak için eşiyle bölgeye geldiklerini belirten Akat, “Kardeşim Tahir’i de Adıyaman’da iş olmadığı için yanıma çağırdım. Ayda 800 lira kazanacaktı. 5 ay sonra da askere gidecekti. Kazandığı parayı askerliği için biriktiriyordu” edi. İftarda sofraya oturdukları sıralarda bir ses duyduklarını belirten Akat, “Evin çökeceğini anladık. ‘Çökecek, kaçın’ demeye kalmadan ev çöktü. Bu arada ben kendimi dışarı atmayı başarmıştım. Kayınvalidem ve kardeşim ise evden kaçmayı başaramadılar. Heyelan altında kalarak hayatlarını kaybettiler. Çok üzgünüm” dedi.
166.2 kilogram yağış toprağı doyurdu, 52 kilo yağış faciayı tetikledi
Meteoroloji yetkilileri, Rize'de önceki gün metrekareye 24 saat içinde 166.2 kilogram yağış düştüğünü açıkladı. Yetkililer, kentte sel faciasının yaşandığı dün ise yağış miktarının 24 saatte 52.5 kilogram olduğunu belirterek, "Önceki gün şiddetli yağış toprağı doyurdu, ardından gelen 52.5 kilogram yağış da bu nedenle sel ve heyelanlara neden oldu" dedi. Rize'ye önceki gün düşen 166.2 kilogram yağış miktarının 1996 yılında aşıldığı ve 14 Kasım 1996 tarihinde 178.7 kilogram yağış düştüğü öğrenildi.
20'den fazla ev yıkıldı, 100'ü aşkın ev hasar gördü
Gündoğdu beldesinde meydana gelen sel ve heyelanlarda yaklaşık 20 ev yıkıldı, 100'ü aşkın evde hasar görerek oturulamaz hale geldi. Sel sularına kapılarak sürüklenen yaklaşık 150 araçta büyük maddi hasar meydana geldi. Suların sürüklediği bazı araçlar ters döndü, bazı araçlar da diğerlerinin üzerine düştü. Gündoğdu'da ara sokaklar dere yataklarına dönüştü, çekilen sular yerini çamur ve balçığa bıraktı.
Veliköy'de hasar büyük
Bu arada beldede en büyük hasar Veliköy köyünde yaşandı. Köye ulaşımı sağlayan yol tamamen tahrip oldu. Kaya parçaları bir evin duvarından girip diğer duvarından çıktı, evler derelerin sürüklediği ağaç ve odunlarla doldu, balçıkla kaplandı. Bu sabah yağışın kesilmesinin ardından vatandaşlar kendi imkanları ile evlerini temizlemeye başladı. Veliköy sakinleri yaklaşık 4 kilometre yolu yürüyerek ilçeye inmeye ve ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Afetzede vatandaşlar, böyle bir yağışa ilk kez şahit olduklarını belirterek, acil yardım talebinde bulundular ve "Kalacak, gidecek yerimiz yok. Dere geldi, evlerimizi aldı. Haber alamadığımız yakınlarımız var. En kısa zamanda bize yardım eli uzatılmalı. Çoğumuz evlerimize ulaşamıyoruz. Ulaşanlarda çamur dolu olduğu için eve giremiyor" diye dert yandılar.
Kızılay çadır kurdu
Bu arada Türk Kızılay'ı Rize Şubesi afetin yaşandığı Gündoğdu Beldesi merkezine çadır kurdu. Çadırda afetzede vatandaşlara içme suyu dağıtıldı. Dün gece ulaşıma kapanan Karadeniz Sahil Yolu'nda da yolu tamamen açabilmek için çalışmalar sürüyor. Trafik tek şeritten kontrollü olarak verildiği için yolun Gündoğdu geçişinde karşılıklı uzun araç kuyrukları oluştu.
Valilik Kriz Merkezi oluşturuldu
Rize Valiliği bünyesinde kriz merkezi oluşturuldu. Vatandaşlar köy ve mahallelerinde yaşadığı sıkıntıları kriz merkezine bildirmeye başladı. Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ında gün içerisinde sık sık Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu ile Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı'yı arayarak bilgi aldığı öğrenildi.

OP
ilk_nur

ilk_nur

Daimi Üye
Tepki
37.064
hayat böyle işte bi gece de başına neler geliyo insanın saniyelik olaylar halimize şükretmemiz lazım....

Arina

Daimi Üye
Tepki
50.485
Ölenlere Allah rahmet eylesin

Çok üzücü; ama neden halen dere kıyılarına ev yaparlar anlamam.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar