Boğulma tehlikesi olmadan ilk yemek
Üç santim olması gereken yemek borusu genişliği 9 milim olduğu için hayatı boyunca sıvı ile beslenen 23 yaşındaki Şeyda, iki dakikalık operasyonla iyileşti.
Genç kız, ameliyattan bir gün sonra ilk yemeğini yedi
Şeyda Arslan 23 yaşında hayatında ilk kez bir sofrada hayati tehlikesi olmadan yemek yiyebildi. 3 santim olması gereken yemek borusu genişliği yalnızca 9 milim olduğu için her yemekte boğulma riski taşıyordu. Yıllarca son derece nadir görülen bu hastalığı teşhis edilemediği için sıvı ile beslenen Arslan, iki dakikalık operasyonla iyileşti...
BİR LOKMAYA BİR SAAT
Önce ona kimse inanmadı, bazı doktorlar psikolojik tedavi önerdiler. Bulimia teşhisi bile konuldu. Sıfır beden olmak için yemekleri kustuğunu söyleyenler oldu, tüm sorunun kilo almama isteğinden kaynaklandığına onu inandırmaya çalıştılar. Şeyda Arslan bunları kabul edemedi ama kendini anlatamadı da... Çocukluğundan beri onların ailesinde boğulmak üzereyken Şeyda Arslan'ı kurtarmak bir ritüele dönüşmüştü. Yemekleri ezerek sonra onlarca kez çiğneyerek yutabiliyordu. Buna rağmen bazen su içerken boğulma tehlikesi geçiriyordu. Arkadaşlarıyla yemek masasına hiç oturamadı, dışarıda yemek yiyemedi, yalnız başınayken bir şey yemeye hiç cesaret edemedi. Artık durumunu kabullenmişti, yemek yerken yanında onu kurtarabilecek tecrübeli aileden birilerinin olması gerekiyordu. Bu nedenle günde bir ya da en fazla iki öğün yiyordu. Yemek yerken çiğnemekten o kadar
yoruluyordu ki bir lokma ekmeği yemesi bir saati alıyordu. Bir bankada çalışmaya başladı, 23 yaşında artık yaşadıkları için doktora gitmekten de vazgeçmişti. Son olarak gittiği doktor endoskopi önerdi.Yapılan incelemede asıl sorunun yemek borusunun darlığından oluştuğu saptandı. İncecik endoskopi borusu bile boğazından geçmemişti. Yemek borusu yalnızca birkaç milimdi ve açılması gerekiyordu. Şeyda Arslan her şeye razıydı ertesi gün ameliyata alındı. Her şey birkaç dakika sürdü. Ameliyatın ardından ikinci gün hayatında ilk kez yemek yemeye başladı. Önce kardeşi, hemşiresi başında odasında yemek yedi, daha sonra hastanenin restoranında mönüden seçtiği yemeği herkes gibi yiyebildiğini fark etti. Şeyda Arslan, "Bunu kimseye anlatamam, hayatımda ilk kez köfte yedim, yemeğin tadını aldım, yemek yemem saatler sürmedi, insanlar bana garip garip bakmadan, boğulma riskine girmeden yemek yiyebileceğim" diyor.