Brovalya Çiçeği & Bakımı.

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
65.149
Tepki
55.213
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
BROVALYA'LAR (Diğer adları: Kaplanboğan, Kurtboğan)

Hakkında;

Patlıcangiller familyasındandır. Anayurdu Güney Amerika ile özellikle Kolombiya'dır. Adını İsveçli bitkibilimci John Browall'dan alan bitkinin birkaç önemli türü vardır. Bu türlerine göre boyu 25-30 cm'ye kadar çıkan çok yıllık çalımsı bitkilerdir. Oval biçimli ucu sivri, derin damarlı ve parlak renkli yaprakları; 2-2,5 cm. genişlikte beş taçyaprağıyla yıldız biçimi oluşturan ve petunyaları andıran küçük çiçekleri vardır. Çiçek renkleri açık mavi, mor ya da beyaz renkli olur. Açık mavi renkli çiçeklerinin üzerinde mor renkli gölgeler bulunur.

Yaz mevsiminden sonbahardaki ilk donlara kadar açmayı sürdüren çiçeklerinin mavi ve mor renkli olanlarının ortası beyaz, beyaz renkli olanlarının ise sarı-turuncu olur. Brovalya'lar bahçelerdeki çiçek tarhlarında, evlerde pencere önüne konulanlar ile özellikle sarkan sepet saksılarda çok güzel dururlar. Brovalya bitkisinden arada bir uç alınması, yani bazı gereksiz dallarının koparılıp çıkarılması, bitkiyi daha çok çiçek açmaya teşvik eder.

brovalya4.jpg


İstekleri ve Üretimi

Bol güneşli ılık ortamları seven brovalya bitkisi, kısmi gölgeli yerlere de dayanabilir. Doğu ve Güney yönüne bakan yerlerde yarıgölgede en iyi gelişmeyi gösteren bitki düzenli olarak sulanır ve arada bir gübrelenirse çok sıcak havalara bile dayanıklılık gösterebilir.

Brovalya bitkisi tohumuyla çoğaltılır. Tohumlar önce kapalı mekanlardaki kutulara ekilir ve iki hafta içinde çimlenir. Fideleri ilkbaharda havalar ve toprak ısındığında bahçedeki yerlerine, aralarında 1015'er cm. aralık bırakılarak dikilmek üzere şaşırtılır. Sıcak iklimli yerlerde brovalya bitkisi, döktüğü tohumlarla ertesi yıl kendiliğinden çoğalır.
Ancak bu durumda, istenmeyen fazla bitkinin seyreltilmesi gerekir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst