A
asisedef06
Misafir
Büyük hevesler beklentiler , heyecanlar sonrası artık siz doğum yapmış bir annesiniz..Sağlıkla kucağınıza bebeğinizi aldınız. Birbirinize yavaş yavaş alışıyorsunuz..Sezeryan yapmış anneler gün geçtikçe ameliyat sonrası ağrılardan hassalıklardan yavaş yavaş kurtulmaya başladılar..Doğum yaptığınız ilk günler hele ki emzirmeye başladığınız ilk günlerde önemsemediğiniz kilolar hafif hafif rahatsız etmeye başladı.. Bir yandan emziriyor olduğunuz için etrafınızda size bol bol yedirmeye çalışan aileler , arkadaşlar. Şunu da ye kızım sana yarar,süt yaparlar..Biraz da komposto ye şeker süt yapar iyi gelirler..Dolayısıyla belki de alınan doğum kilolarının üzerine alınmaya devam eden kilolar..Süt yapmaya yaramayışı bir tarafa kilo almanıza direk etkisi olan yalnış beslenme tarzı..Oysaki 3 ay sonra işe başlayacak olmanın verdiği kilolardan kurtulma ihtiyacı kafanızda artık oluşmaya başlayan endişeler..Tabiki hamilelik esnasında birbirinden farklı oranlarda alınan kiloların ( kimileri 10 kilo, kimileri 20 kilo vs.) kadın olarak bizlerin üzerinde yarattığı farklı endişe düzeyleri..
Ben bir beslenme uzmanı değilim sadece sizlerle benzer süreçleri yaşamış olmanın ve danıştığım bilir kişler ve kendi uygulamalarımla çok kısa sürede kilo vermiş form tutmuş bir çalışan anne tecrübemi paylaşabiliyorum. Daha detaylı bilgilendirme ve yönlendirme ihtiyaçlarında muhakkakki uzmana danışmanız faydalı olacaktır.
Öncelikli olarak sezeryan doğum, dikiş olan annelerin herhangi bir hareket, spor yapmaları için en az 1,5 aylık bir süreyi ki o da bebeğin 40 günlük oluşuna tekabül ediyor aşmaları gerekiyor.
Ama benim önerilerim öncelikli olarak ilk 10 günden sonra başlayacak. Bir çok uzmanında belirtttiği gibi sevgili anneler öyle onu ye süt yapar bunu ye sütün olsun önerilerinden çok bol bol su içmeniz en önemlisi. Ben litrelik suyu yanıbaşımda tutup her emzirme sonrası iki bardak su içiyordum. Bu arada bir ikiz annesi olarak benim taşıdığım emzirme isteğini özellikle de iki bebeği emzirme motivasyonunu da düşünebilirsiniz herhalde.Diğer bir yine beslenme önerimde süt kalitenize olumlu etki edecek çorbalar. Özellikle de mevsim sebzelerinin kullanıldığı sebze çorbaları. Bu çorbaları kremasız yapıp yine et suyu, tavuk suyu ,ilik eti gibi daha da faydalı hale getirebilirsiniz. Yaz aylarında doğum yapan annelerin yaz günüyle nasıl çorba içeceğim dediğini duyar gibiyim. Orta sıcaklıktada olsa bu tip hem sıvı hem vitamin içerikli çorbaların şahsen ben iki bebeğimi 5 ay gibi ikiz için yinede uzun olan bir sürede faydalı olduğunu söylersem belki yardımcı olabilir.
Eczanelerde satılan hemde rahatlatıcı etkisi olan kimi bitkisel çayların da bu süreçte farklı kilo yapıcı gıdalardan ziyade tercih edilebileceğini düşünüyorum.
Bu süreç boyunca malum hem sizde gereksiz şişkinlik yapmaması için hemde suttee gaz olayının bebekte yaşanmaması için gaz oluşumuna neden olan yiyecek ve içeceklerin de yine tüketilmemesi çok önemli. Baklagiller, gazlı içeceklere dikkat.Yine tıpkı hamilelikteki gibi bol balık, salata benim en önemli önereceğim gıda olacak doğrusunu isterseniz bu dönemde.
Bunlara ek olarak , kimi uzmanların aksine ben karın bölgenizin sarkmaması ve sıkı kalması adına bu dönemde o bölgenin gevşek bırakılmamasının faydalarını yine çok gördüğümü eklemeliyim. Tabiki ameliyatın iyileşme ameliyatın yaralarının geçiş sürecinin özellikle ardından. Ben birinci haftanın sonunda karın bölgemi sıkıca bir bez /tülbent le sarıyordum. Farklı uygun korselerde yine aynı amaçla kullanılabilir .
Gelelim 10 günden sonra bu genel beslenme önerilerine ek olarak yapabileceğiniz ağır olmayan hareketlere. 10.günün ardından doktor kontrolüme gittikten sonra çocukların gün içindeki uykularından birine denk getirerek tempolu yarım saatlik yürüyüşlere başladım.
Bu yürüyüşlerde rahat yürüyüş spor ayakkabıları, eşofman , belki bir ıpod sizing için yeterli olacak. Tempolu yürüyüşün en önemli özelliği ise karın kaslarınızın tüm yürüyüşünüz boyunca içeri çekilmiş olması. Biliyorum karın kaslarını sıkıp , dik bir şekilde yürüdüğünüzde dışardan çok hoş gözükmeyebiliyorsunuz ama siz bunu umursamayın. Bu bahsettiğim karın kasma hareketini bırakmaksızın tempolu yürüyüşünüze devam edin.1,5 aylık dönemde bu beslenme ve yürüyüşler sayesinde hamilelikle birlikte aldığım 11, 5 kilo ve doğum sonrası 6,5 kg olan kilo fazlalğım 1 kilo fazlalığına inmişti sevgili anneler.
Bundan sonra yapmam gereken kilomu koruyup bir kilo fazlalığımı belki devam edip , sıkılışma için bir sporla devam etmem olacaktı.Yine doktoruma danıştım ve 40 günden sonra artık uzman bir spor eğitmeni eşliğinde spor yapabileceğimi söyledi. Ve evet pek çok farklı yerde yapma imkanı bulabileceğiniz pilates e başladım bir spor salonunda. Hızla sıkılaştım hatta bebeklerim 3 aylık olduklarında karnımda nerdeyse dümdüz olmuştu. Halen biraz ödemler vücüdumda hatta yüzümde biraz vardı her ne kadar çevremdekiler yok deseed. O da zamanla pilatese de devam ederek giderek azaldı.
Tüm bu anlattığım zaman dilimleri pek tabiki kişinin ****bolizması , aldığı kilo oranları ile mutlaka ki değişecektir.Ama en önemlisi bunların olması için kararlılık diye düşünüyorum. Fazla alınmış kiloları vermek istemek . Eğer gerçekten bunu isterseniz bu ve benzeri pek çok öenri yardımıyla , anne olmanın verdiği pozştif enerjiyle bunu yapabilirsiniz. Unutmayın ki sizzler hem iş hayatında hemde özel hayatında neleri başarmış birer çalışan annesiniz .. Bunu da rahatlıkla yerine getirebilirsiniz.
Umut ederim önerimler sayesinde hızla hamilelik esnasında giydiğiniz bol beli lastikli pantolonlardan , jeanlerden , bol elbiselerden hızla uzaklaşırsınız..
Sevgiler,
Nil Keskin Keleş