tatlıpozan
Daimi Üye
Gümüşhane İl Sağlık Müdür yardımcısı Op. Dr. Volkan Kara, çok sıcak çayın, yemek borusu kanserine yakalanma riskini arttırdığını söyledi.
Op. Dr. Volkan Kara, yaptığı yazılı açıklamada yemek borusu kanserlerinin tedavi edilmediği takdirde ölümcül bir etkiye sahip olabileceğini kaydederek, çok sıcak sıvı tüketiminin sakıncaları konusunda uyarılarda bulundu.
Yemek borusu kanserine çay gibi sıcak içeceklerin yanı sıra aşırı alkol, sigara, nitrat, nitrit, uyuşturucu kullanımı, salamura yiyeceklerindeki mantar toksinlerinin de sebep olacağını belirten Dr. Kara, "Günümüzdeki birçok kanser türü gibi yemek borusu kanseri de çevresel etkenlerle yakından ilişkilidir. Bunların başında sigara içmek yer alır. Özellikle alkol kullanımı ve aşırı sıcak içecekler de bu oranı daha fazla arttırıyor. Sık ve aşırı sıcak sıvı tüketimini en uygun seviyeye indirmemiz lazım" dedi.
Çayı ve kahveyi 70 dereceden sıcak içmenin kanser riskini 8 kat arttırdığını vurgulayan Dr. Kara, "Çayı ve kahveyi çok sıcak içmeyin. Sıcak içeceklerin yeterince soğumasını bekleyerek, yemek borusu kanserlerinde ciddi azalma sağlayabilirsiniz" diye konuştu.
iha Yayın Tarihi : 21 Aralık 2009 Pazartesi 20:00:03
Alıntıdır