incitanemtuana
Daimi Üye
Servis: 8 – 10 kişilik
Malzemeler:
Kek için
Malzemeler:
Kek için
- 275 gr bitter ya da sütlü çikolata, küçük küçük doğranmış
- 125 gr / 1/2 cup tereyağ, küpler halinde doğranmış
- 8 yumurta, sarıları ve beyazları ayrılmış
- 1,5 ml / 1/4 teaspoon krem tartar ya da karbonat o da yoksa “1 paket” kabartma tozu”
- 45 ml / 3 tablespoon brandy, opsiyonel
- 250 ml / 1 cup krema
- 225 gr bitter ya da sütlü çikolata, küçük küçük doğranmış – Ganaj için Lindt kullanabiliyorsanız, öneririm-
- Fırını 180 C dereceye ayarlayın.
- 20 – 25 cm’lik yuvarlak kek kalıbını -kilitli kalıp varsa onu kullanın- hafifçe yağlayın ve tabanına pişirme kağıdı yerleştirin.
- Bir sos tenceresinde “kek için” doğradığınız çikolataları ve tereyağını koyarak küçük ateşte devamlı karıştırarak eritin.
- Eriyince ateşten alın ve her seferinde bir tane olmak üzere yumurta sarılarını ekleyerek mikser ile çırpın ve çikolatalı karışıma yedirin. Ve oluşan karışımı büyükçe bir karıştırma kabına aktarın.
- Başka bir karıştırma kabında yumurta beyazlarını el mikseri ile kar-köpük gibi bir kıvam alana dek birkaç dakika çırpın. Sonra tartar kremasını ekleyerek mikserin hızını arttırın ve birkaç dakika daha çırpın.
- Yumurta beyazı karışımından büyükçe bir kaşık alarak çikolatalı karışımın içine ekleyin ve karıştırın. Daha sonra geri kalan tüm yumurta beyazı karışımını da ekleyin ve ****l büyük bir kaşık ya da silikon spatula ile iyice karıştırın.
- Oluşan çikolatalı köpük karışımının 4 cup’ını -yaklaşık 250 ml x 4- kek kalıbına aktarın ve önceden ısıttığınız fırında 25 – 30 dakika kadar pişirin. Karışımın geri kalanını daha sonra kullanılmak üzere bekletin. Kekin pişip pişmediğini anlamak için bir kürdan ya da bıçağı kekin tam ortasına batırın. Eğer temiz çıkıyorsa pişmiştir. Kek pişerken fazlasıyla kabaracak daha sonra sönecektir. Endişelenmeyin.
- Keki oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuduğunda bir bıçağı kek kalıbının yan kenarları boyunca çepeçevre dolaştırın ve kekin kalıba yapışmış kısımları varsa ayrılmasını sağlayın. Daha sonra kalıbın kilidini açın ve keki bir müddet daha soğumaya bırakın.
- Daha sonra keki “büyük ve keskin” bir bıçakla yatay olarak ortadan ikiye bölün. İçine, kalan çikolatalı köpüğü sürün. Ve üzerine diğer parça keki kapatın. Eğer köpük fazla gelirse yeterli miktarda sürdükten sonra gerisini kullanmayın.
- Keki üzerini kapatarak buzdolabına koyun en az 2 saat ya da bir gece dinlendirin.
- Ganaj yapmak için bir sos tenceresine kremayı koyun ve ısıtın, burada önemli nokta sütün asla kaynamamasıdır. Kaynama noktasına gelmeden ateşten alın.
- Cam bir kaba doğranmış çikolataları koyun ve üzerine hemen kremayı dökün ve hızlıca bir tahta kaşıkla karıştırarak çikolatanın tamamıyla erimesini sağlayın.
- Ganajın en önemli kısmı kıvamı; akışkanlığını kaybetmeye başlayıp koyulaşmalı ve bıçakla rahatlıkla sürülebilir olmalı. Ganajı bir gün önceden yapıp buzdolabında bekletebileceğiniz gibi aynı gün içinde de oda sıcaklığında ya da daha hızlı olmasını istiyorsanız buzdolabında bekletebilirsiniz. Ganaj bir iki saatte koyulaşacak ve sürülebilir kıvama gelecektir.
- Ganaj sürülebilir kıvama geldiğinde kekin üst ve yan yüzeylerine bolca sürün. Sürmeden önce gerekiyorsa kekin eğri büğrü kısımlarını keskin bir bıçakla nazikçe tıraşlayın.
- Servise kadar buzdolabında saklayın. Afiyet olsun