Çikolatalı Kahveli Kek (Kaju soslu)
Sos için:
8 çorba kaşığı tuzsuz kaju
125 gr bitter çikolata, kıyılmış
2 çorba kaşığı akçaağaç şurubu
Kek için:
2 ½ su bardağı tam buğday unu
5 çorba kaşığı toz kakao
2 tatlı kaşığı toz espresso
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
½ tatlı kaşığı karbonat
½ tatlı kaşığı tarçın
½ tatlı kaşığı tuz
1 adet büyük boy yumurta
8 çorba kaşığı esmer şeker
120 ml kanola ya da üzüm çekirdeği yağı
240 ml koyu kalıve, oda sıcaklığında
1 tatlı kaşığı vanilya esansı
Hazıılanışı:
1. Kajuları bir kâseye koy, üzerini geçecek kadar su ilave edip 2 saat beklet.
2. Fırını 180 dereceye ayarla. Dilimli kek kalıbını ya da 20 santimlik kare fırın kabını hafifçe yağla. Büyük bir kâsede un, kakao, espresso, karbonat, kabartma tozu, tarçın ve tuzu harmanla. Başka bir karıştırma kabında yumurtayı hafifçe çırp. Şeker, yağ, kahve ve vanilyayı ekle. Sıvı karışımı kuru karışımın üzerine dökerek, hiç kuru malzeme kalmayana kadar karıştır. Hamuru kalıba dök, yaklaşık varım saat ya da ortasına batırdığın kürdan temiz çıkıncaya kadar pişir. Kalıptan çıkarmadan önce 10 ılakik.ı ılınmasını bekle.
3. Kek pişerken kajuları üzerini geçecek kadar suyla birlikte blender yardımıyla püre hâline getir. Küçük bir sos tenceresinde kaju kreması, akçaağaç şurubu ve çikolatayı karıştır. Kısık ateşte, çikolata eriyinceye kadar ara sıra karıştırarak pişir. Kekin üzerine kaju sosu dökerek, isteğe göre taze ahududu ile servis yap.
10 Kişilik. Bir porsiyonda: 360 kalori, 19 gryağ (4 gr doymuş), 42 gr karbonhidrat, 190 mg sodyum, 4 gr lif, 5 gr protein.
Alıntıdır