Mousse benim en sevdiğim aparatif bir tatlıdır. Bu tarifi daha yeni öğrendim ve ilk kez evde yapacağım. Yapar yapmaz sizlerle paylaşırım.
Malzemeler:
* 170 gr küçük parçalara kesilmiş bitter çikolata
* 1/3 bardak (cup) tam yağlı süt
* 1 yumurta sarısı
* 4 yumurta akı
* 2 yemek kaşığı şeker
Çikolatayı benmari usulu eritin. O bir kosede ilinirken sutu isitip cikolatanin uzerine dokun ve bir catalla karistirarak butunlestirin. Buna yumurta sarisini katin, catalla yine sadece butunlesinceye kadar karistirin. Yumurta aklarini once yumusak tepecikler olusuncaya kadar elektrikli mikser ile cirpin. Mikseri biraz daha hizlandirip, sekeri yavas yavas ilave ederek, sert tepecikler olusuncaya kadar cirpmaya devam edin. Yumurta aki kopugunun ucte birini cikolatali karisima ekleyip, buyuk bir kasikla iyice karistirin. Bu cikolatali karisimi acacak ve yumurta aki kopugunun geri kalan kismina daha rahat karismasini saglayacaktir. Simdi geri kalan kopugu ekleyip, buyuk kasiginizla ve mumkun oldugu kadar az hareketle iki karisimi tek renk oluncaya kadar karistirin. Servis tabaklarina (ya da bardaklarina) paylastirin. En az 1 saat buzdolabinda bekledikten sonra servis yapin. Bu malzemeden yaklasik 4 porsiyon cikiyor.
PUF NOKTALARI
1. Sutu erimis cikolataya karistirma asamasinda, eger sut cok sicak olursa cikolata sertlesiyor ve donuklasiyor, soguk olursa cikolata ile butunlesmiyor. Bence sutun isisi cikolataninkinden biraz daha fazla olmali ama cok daha fazla degil.
2. Yumurta aklarinin hacminin fazla olmasi icin yumurta aklarina yumurta sarisi karismamis olmali. Ayni sekilde aklarin cirpilacagi kabin ve cirpicinin temiz ve yagsiz olmasi gerekiyor.
3. Yumurta aklarini cikolataya fazla karistirmak, yumurta aki kopugu hacmini sondurebilir. O zaman da mus o guzel kopugumsu ozelligini kaybeder. Bu islemi mumkun oldugunca az hareketle gerceklestirmek icin buyuk bir kasik (ya da spatula) kullanilmali, "8" seklinde hareketlerle ve her seferinde dibe inerek karistirmali.
4. Bu mus hazirlandiginda koyu kivamli olmuyor. Buzdolabinda birkac saat kaldiktan sonra koyulasacak ve olmasi gereken kivama gelecektir.
Alıntıdır!
Malzemeler:
* 170 gr küçük parçalara kesilmiş bitter çikolata
* 1/3 bardak (cup) tam yağlı süt
* 1 yumurta sarısı
* 4 yumurta akı
* 2 yemek kaşığı şeker
Çikolatayı benmari usulu eritin. O bir kosede ilinirken sutu isitip cikolatanin uzerine dokun ve bir catalla karistirarak butunlestirin. Buna yumurta sarisini katin, catalla yine sadece butunlesinceye kadar karistirin. Yumurta aklarini once yumusak tepecikler olusuncaya kadar elektrikli mikser ile cirpin. Mikseri biraz daha hizlandirip, sekeri yavas yavas ilave ederek, sert tepecikler olusuncaya kadar cirpmaya devam edin. Yumurta aki kopugunun ucte birini cikolatali karisima ekleyip, buyuk bir kasikla iyice karistirin. Bu cikolatali karisimi acacak ve yumurta aki kopugunun geri kalan kismina daha rahat karismasini saglayacaktir. Simdi geri kalan kopugu ekleyip, buyuk kasiginizla ve mumkun oldugu kadar az hareketle iki karisimi tek renk oluncaya kadar karistirin. Servis tabaklarina (ya da bardaklarina) paylastirin. En az 1 saat buzdolabinda bekledikten sonra servis yapin. Bu malzemeden yaklasik 4 porsiyon cikiyor.
PUF NOKTALARI
1. Sutu erimis cikolataya karistirma asamasinda, eger sut cok sicak olursa cikolata sertlesiyor ve donuklasiyor, soguk olursa cikolata ile butunlesmiyor. Bence sutun isisi cikolataninkinden biraz daha fazla olmali ama cok daha fazla degil.
2. Yumurta aklarinin hacminin fazla olmasi icin yumurta aklarina yumurta sarisi karismamis olmali. Ayni sekilde aklarin cirpilacagi kabin ve cirpicinin temiz ve yagsiz olmasi gerekiyor.
3. Yumurta aklarini cikolataya fazla karistirmak, yumurta aki kopugu hacmini sondurebilir. O zaman da mus o guzel kopugumsu ozelligini kaybeder. Bu islemi mumkun oldugunca az hareketle gerceklestirmek icin buyuk bir kasik (ya da spatula) kullanilmali, "8" seklinde hareketlerle ve her seferinde dibe inerek karistirmali.
4. Bu mus hazirlandiginda koyu kivamli olmuyor. Buzdolabinda birkac saat kaldiktan sonra koyulasacak ve olmasi gereken kivama gelecektir.
Alıntıdır!