Çilekli Lezzetler
Çilekli irmikli muhallebi
Malzemeler: 1 su bardağı toz şeker 6 su bardağı süt 6 yemek kaşığı irmik 1 yemek kaşığı tereyağ 3 adet damla sakızı Süslemek için: 2 yemek kaşığı şam fıstığı tozu 2 su bardağı çilek Hazırlanışı: Tencerede sütü kaynatın. Toz şekeri küçük bir tavaya koyun. Kahverengi olana kadar kavurup süte ilave edin. Hızlı hızlı karıştırarak kaynatın. Tereyağ, dövülmüş damla sakızı ve irmiği koyup karıştırın. Koyu bir muhallebi kıvamı elde edin. Pişen muhallebiyi mikserde 5 dakika çırpın. Büyük çukur kaseyi mikserle kaplayın. Muhallebiyi döküp buzdolabında 1 gece bekletin. Servis yapacağınız tabağa ters çevirin. Çilek ve dövülmüş şam fıstığıyla süsleyin.
Çikolatalı çilek
Malzemeler:
20 adet iri çilek 1 paket siyah çikolata 1 paket sütlü çikolata
Hazırlanışı: Çilekleri yıkayın, yapraklarını kopartmayın. Çikolataları ayrı ayrı küçük kapların içine alıp, benmari usulü (çikolataların içinde bulunduğu kapları kendilerinden daha büyük, içi su dolu bir tencereye oturtup, ocağın üzerine koyun) eritin. Eriyen çikolataları kenara alın. Hızlı hızlı 2-3 dakika karıştırın. Çilekleri saplarından tutarak, dik vaziyette yarısına kadar sosa batırın. Tel süzgecin üstünde donmasını bekleyin. Tabağa bir siyah çikolatalı, bir sütlü çikolatalı olarak dizin. Soğuk bir yerde muhafaza edin.
Çilekli volovan
Malzemeler: 10 adet milföy hamuru 200 gr taze çilek 1 adet yumurta
Sosu için: 250 ml süt 2 adet yumurta 3 çorba kaşığı toz şeker 20 gr un 20 gr mısır nişastası 1 paket vanilya 1 çorba kaşığı pudra şekeri Hazırlanışı: Fırını 200 derecede ısıtın. Öncelikle volovanları hazırlamak için 5 adet milföyden büyük kalıp ile kalp şeklinde parçalar kesin. Kalan milföylerden de küçük kalp kalıpla parçalar kesin. Büyük kalp şeklinde kestiğiniz hamurun üzerine küçük parça kalpleri yerleştirin. Fırın tepsisine yağlı kağıt döşeyin. Milföyleri aralıklarla tepsiye yerleştirin ve iç kısmı hariç üzerlerine 1 yumurtanın sarısını sürün. Kabarıp üstü iyice kızarana kadar pişirin ve soğumaya bırakın. Pastacı kreması için vanilya ilave edilmiş sütü sos tenceresinde kaynatın. 3 çorba kaşığı tozşeker ile 2 yumurtanın sarısını cam bir kapta 5 dakika boyunca çırpın.
Mısır nişastası ile unu eleyip, bu karışıma ekleyin ve karıştırın. Süt kaynayınca yarım su bardağı kadar kısmını yumurtalı karışıma ekleyin ve yumurtaların pişmemesi için devamlı karıştırın. Bu karışımın tamamını kalan sütün üzerine döküp kısık ateşte devamlı karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Soğumuş milföylerin içini pastacı kremasıyla doldurun ve üzerine dilimlediğiniz çilekleri yerleştirin. Pudra şekeri dökerek servis yapın.
Çilekli turta
Malzemeler: 175 gr un 40 gr pudra şekeri 90 gr margarin 2 yumurtanın sarısı
Üzeri için: 1 kg çilek
Krema için:
500 ml süt 2 çay bardağı toz şeker 2 çay bardağı un 2 yumurtanın sarısı 1 adet yumurta 1 paket vanilya 50 gr tereyağ
Hazırlanışı: Krema için yapışmaz yüzeyli bir tencerede süt ve toz şekeri kısık ateşte ılıtın. Derin bir kapta yumurta, un ve vanilyayı mikserle çırpın. Ilınmış sütten bir çay bardağı kadar alıp çırptığınız malzemeye katarak tekrar çırpın. Bu karışımı tel süzgeçten geçirerek ve tahta kaşıkla devamlı karıştırarak teflon tenceredeki süte ekleyin. Koyu kıvama gelene kadar tahta kaşıkla karıştırma işlemine devam edin. Ocağın altını kapatın ve tereyağı ilave edin. Yağ eriyene kadar tahta kaşıkla karıştırın. Tart hamuru için oda sıcaklığındaki tereyağı derin bir kabın içinde elle yoğurun. Un ve pudra şekerini ekleyip yoğurmaya devam edin. Yumurta sarılarını ayrı bir kapta çırpın. Çırpılmış yumurta sarılarını da karışıma ekleyip yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hazırladığınız tart hamurunu yağlanmış yuvarlak (çapı en fazla 25 cm) tart kabının içine düzgün bir şekilde elinizle bastırarak yayın. Hamurun üzerini eşit aralıklarla çatalla delin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 20 dakika kadar pişirin. Ters çevirerek servis tabağına alın. Sıcak kremayı fırından çıkardığınız tart hamurunun üzerine yayın. Çileklerle süsleyip buzdolabında en az bir saat beklettikten sonra servis yapın.
Çilekli Şarlot
Malzemeler: 300 gr çilek 135 gr limon jölesi (paket) 15 gr yaprak biçiminde şekerleme 18 adet savoyer bisküvi 300 gr krem şanti 1-2 yemek kaşığı portakal suyu
Hazırlanışı: 600 gr Şarlot kalıbını soğuk su ile çalkalayın. Çilekleri yıkayıp kurulayın. 300 gr kaynar suda jöleyi eritin. Tüm karışımın toplam 450 gr olması için biraz daha su ekleyin. Kalıbın dibine jöleden biraz koyup, donması için buzdolabında bırakın. Savoyer bisküvilerinin yuvarlak uçlarının birer tarafını keserek kalıptan 1,5 cm kadar kısa olmasını sağlayın. Kalıbın dibinde buzdolabına koyduğunuz jöle donunca, çilekleri ve yeşil renkli şekerlemeleri önce jöleye batırıp, sonra bir desen vererek kalıbın dibindeki donmuş jölenin üzerine dizin. Donana dek yine buzdolabında bekletin. Donunca üzerine biraz daha jöle döküp, yine buzdolabına donması için koyun. Bu arada krem şantiyi sertleşene dek çırpın.
Kalıptaki jöle donduğunda, bisküvilerin şekerli yüzlerini jöleye batırıp yan yana olmak üzere kalıbın çevresine dik durumda dizin. Şekerli yüzleri kalıba değil, içe dönük dizilmelidir. Ortada kalan boşluğu sıra ile bir kat çilek, bir kat krem şanti ile döşeyin. Son kat krem şanti olmalıdır. Kalan jöleyi kaşıkla kalıbın yanlarına bisküvilerin aralarına koyun. Bisküviler bu jöleyi emecektir. Jöle kalıbın kenarlarının boyuna ulaştığında, servisini yapana dek buzdolabına koyarak Şarlotu dondurun. Kalıptan çıkarıp, kalan krem şanti ve isterseniz taze çileklerle süsleyin.
ekolay
Alıntıdır...
Çilekli irmikli muhallebi
Malzemeler: 1 su bardağı toz şeker 6 su bardağı süt 6 yemek kaşığı irmik 1 yemek kaşığı tereyağ 3 adet damla sakızı Süslemek için: 2 yemek kaşığı şam fıstığı tozu 2 su bardağı çilek Hazırlanışı: Tencerede sütü kaynatın. Toz şekeri küçük bir tavaya koyun. Kahverengi olana kadar kavurup süte ilave edin. Hızlı hızlı karıştırarak kaynatın. Tereyağ, dövülmüş damla sakızı ve irmiği koyup karıştırın. Koyu bir muhallebi kıvamı elde edin. Pişen muhallebiyi mikserde 5 dakika çırpın. Büyük çukur kaseyi mikserle kaplayın. Muhallebiyi döküp buzdolabında 1 gece bekletin. Servis yapacağınız tabağa ters çevirin. Çilek ve dövülmüş şam fıstığıyla süsleyin.
Çikolatalı çilek
Malzemeler:
20 adet iri çilek 1 paket siyah çikolata 1 paket sütlü çikolata
Hazırlanışı: Çilekleri yıkayın, yapraklarını kopartmayın. Çikolataları ayrı ayrı küçük kapların içine alıp, benmari usulü (çikolataların içinde bulunduğu kapları kendilerinden daha büyük, içi su dolu bir tencereye oturtup, ocağın üzerine koyun) eritin. Eriyen çikolataları kenara alın. Hızlı hızlı 2-3 dakika karıştırın. Çilekleri saplarından tutarak, dik vaziyette yarısına kadar sosa batırın. Tel süzgecin üstünde donmasını bekleyin. Tabağa bir siyah çikolatalı, bir sütlü çikolatalı olarak dizin. Soğuk bir yerde muhafaza edin.
Çilekli volovan
Malzemeler: 10 adet milföy hamuru 200 gr taze çilek 1 adet yumurta
Sosu için: 250 ml süt 2 adet yumurta 3 çorba kaşığı toz şeker 20 gr un 20 gr mısır nişastası 1 paket vanilya 1 çorba kaşığı pudra şekeri Hazırlanışı: Fırını 200 derecede ısıtın. Öncelikle volovanları hazırlamak için 5 adet milföyden büyük kalıp ile kalp şeklinde parçalar kesin. Kalan milföylerden de küçük kalp kalıpla parçalar kesin. Büyük kalp şeklinde kestiğiniz hamurun üzerine küçük parça kalpleri yerleştirin. Fırın tepsisine yağlı kağıt döşeyin. Milföyleri aralıklarla tepsiye yerleştirin ve iç kısmı hariç üzerlerine 1 yumurtanın sarısını sürün. Kabarıp üstü iyice kızarana kadar pişirin ve soğumaya bırakın. Pastacı kreması için vanilya ilave edilmiş sütü sos tenceresinde kaynatın. 3 çorba kaşığı tozşeker ile 2 yumurtanın sarısını cam bir kapta 5 dakika boyunca çırpın.
Mısır nişastası ile unu eleyip, bu karışıma ekleyin ve karıştırın. Süt kaynayınca yarım su bardağı kadar kısmını yumurtalı karışıma ekleyin ve yumurtaların pişmemesi için devamlı karıştırın. Bu karışımın tamamını kalan sütün üzerine döküp kısık ateşte devamlı karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Soğumuş milföylerin içini pastacı kremasıyla doldurun ve üzerine dilimlediğiniz çilekleri yerleştirin. Pudra şekeri dökerek servis yapın.
Çilekli turta
Malzemeler: 175 gr un 40 gr pudra şekeri 90 gr margarin 2 yumurtanın sarısı
Üzeri için: 1 kg çilek
Krema için:
500 ml süt 2 çay bardağı toz şeker 2 çay bardağı un 2 yumurtanın sarısı 1 adet yumurta 1 paket vanilya 50 gr tereyağ
Hazırlanışı: Krema için yapışmaz yüzeyli bir tencerede süt ve toz şekeri kısık ateşte ılıtın. Derin bir kapta yumurta, un ve vanilyayı mikserle çırpın. Ilınmış sütten bir çay bardağı kadar alıp çırptığınız malzemeye katarak tekrar çırpın. Bu karışımı tel süzgeçten geçirerek ve tahta kaşıkla devamlı karıştırarak teflon tenceredeki süte ekleyin. Koyu kıvama gelene kadar tahta kaşıkla karıştırma işlemine devam edin. Ocağın altını kapatın ve tereyağı ilave edin. Yağ eriyene kadar tahta kaşıkla karıştırın. Tart hamuru için oda sıcaklığındaki tereyağı derin bir kabın içinde elle yoğurun. Un ve pudra şekerini ekleyip yoğurmaya devam edin. Yumurta sarılarını ayrı bir kapta çırpın. Çırpılmış yumurta sarılarını da karışıma ekleyip yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hazırladığınız tart hamurunu yağlanmış yuvarlak (çapı en fazla 25 cm) tart kabının içine düzgün bir şekilde elinizle bastırarak yayın. Hamurun üzerini eşit aralıklarla çatalla delin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 20 dakika kadar pişirin. Ters çevirerek servis tabağına alın. Sıcak kremayı fırından çıkardığınız tart hamurunun üzerine yayın. Çileklerle süsleyip buzdolabında en az bir saat beklettikten sonra servis yapın.
Çilekli Şarlot
Malzemeler: 300 gr çilek 135 gr limon jölesi (paket) 15 gr yaprak biçiminde şekerleme 18 adet savoyer bisküvi 300 gr krem şanti 1-2 yemek kaşığı portakal suyu
Hazırlanışı: 600 gr Şarlot kalıbını soğuk su ile çalkalayın. Çilekleri yıkayıp kurulayın. 300 gr kaynar suda jöleyi eritin. Tüm karışımın toplam 450 gr olması için biraz daha su ekleyin. Kalıbın dibine jöleden biraz koyup, donması için buzdolabında bırakın. Savoyer bisküvilerinin yuvarlak uçlarının birer tarafını keserek kalıptan 1,5 cm kadar kısa olmasını sağlayın. Kalıbın dibinde buzdolabına koyduğunuz jöle donunca, çilekleri ve yeşil renkli şekerlemeleri önce jöleye batırıp, sonra bir desen vererek kalıbın dibindeki donmuş jölenin üzerine dizin. Donana dek yine buzdolabında bekletin. Donunca üzerine biraz daha jöle döküp, yine buzdolabına donması için koyun. Bu arada krem şantiyi sertleşene dek çırpın.
Kalıptaki jöle donduğunda, bisküvilerin şekerli yüzlerini jöleye batırıp yan yana olmak üzere kalıbın çevresine dik durumda dizin. Şekerli yüzleri kalıba değil, içe dönük dizilmelidir. Ortada kalan boşluğu sıra ile bir kat çilek, bir kat krem şanti ile döşeyin. Son kat krem şanti olmalıdır. Kalan jöleyi kaşıkla kalıbın yanlarına bisküvilerin aralarına koyun. Bisküviler bu jöleyi emecektir. Jöle kalıbın kenarlarının boyuna ulaştığında, servisini yapana dek buzdolabına koyarak Şarlotu dondurun. Kalıptan çıkarıp, kalan krem şanti ve isterseniz taze çileklerle süsleyin.
ekolay
Alıntıdır...