Çocuğunuza doğru yemek alışkanlığı kazandırmanın 10 kolay adımı..

Aslı Oktay

Daimi Üye
Tepki
19.322

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/c0.0.403.403/p403x403/522209_10150833441694255_1806924678_n.jpg

Çocuğunuza doğru yemek alışkanlığı kazandırmanın 10 kolay adımı..

Etrafınızda yemek düzenini beğendiğiniz çocukların sizinkinden bir farklılığı yok. Bu tamamen nasıl alıştırdığınız ile ilgili aslında...Etrafta duyuyorsunuz ya da kendiniz yaşıyorsunuz. “Aman benim çocuğumun uyku düzeni bozuk” ya da “Yemek olayımız çok düzensiz” Bu tür olaylarda miniğin tıbbı ya da psikolojik her hangi bir sorun yok ise suçlu sizsiniz biliyor musunuz? Yemek düzenini beğendiğiniz etrafınızdaki çocukların sizinkinden bir farklılığı yok. Bu tamamen nasıl alıştırdığınız ile ilgili aslında.

1- Öncelikle yemek bir oyun değil gereksinimdir. Yersen sana şunu veririm yemezsen böyle olur gibi, ödül-ceza sistemi çocukte yemeğin oyun olduğu algısını pekiştirir.

2- Çocuklar düşündüğünüzden çok daha zekidir ve anne babayı çok efektif biçimde kullanabilir. Bu sebeple evde anne-baba ya da bakıcı kim varsa herkes çocuğa aynı şekilde davranmalıdır.

3- Çocuğun yapmamasını istediğiniz şeyleri sizde onun önünde yapmamalısınız. Örneğin çocuğunuz sizi televizyon izlerken yemek yiyor olarak görür ve kendiside bunu yaptığında keyif alır ise, olayı tersine döndürmek oldukça zordur.

4- Yemek yersen sana çikolata veririm, şuraya götürürüm tarzı ödüller o anı rahat geçirmenizi sağlarken gelecekte uzun soluklu problemlere dönüşür.

5- Masada yemek yeme düzeni çok önemlidir. Aman yeterki yesin diye evin içinde kaşık ile peşinden koşmak çözüm değildir.

6- Evde ona özel yemek pişmemelidir. Siz ne yiyorsanız o da aynı yemeği yemelidir. Aman bu yemeği beğenmedi ki yemiyor şunu hemen yapıp yedireyim yaklaşımı yanlıştır.

7- Ara öğünlere dikkat edilmelidir. Siz televizyonun karşısında cips yerken ona elma yemesi için baskı kurmanız doğru bir davranış değildir.

8- Sizin doymasını düşündüğünüz kadar değil, çocuğun gerçekten ihtiyacı olduğu kadar tabağına yemek konmalıdır. Böylece bitmeyip tabakta kalan yemek bitirilmek için sorun yaratmaz. Doymaz ise ekstra yemek tabağa alınmalıdır.

9- Onun da bir damak zevki olduğu unutulmamalı ve bebeklikten itibaren yemekler ona göre hazırlanmalıdır. Doğru sebzeleri karıştırmak ve içine bir iki damla zeytinyağı eklemek sebze püresini bile lezzetli hale getirebilir.

10- Yemek ayrımı yapmamasını sağlamak sizin elinizde olduğu unutulmamalıdır. Köfte patatesi seven bir çocuğa kabak yedirmeye çalışırken bunu yemeğince beğenmediğini düşünüp önüne köfte patats koymak bunun bir daha kabağı çok zor yedireceğiniz anlamına geldiği unutulmamalıdır.

Aslında yukarıdaki maddelere bakınca çocuğunuza olumlu anlamda bir yeme düzeni kazandırmanın çok da zor olmadığını göreceksiniz.

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Tepki
83.862
Bana küçükken ne ödül işlerdi ne başka birşey çok inattım ya inşallah ileride çocuğum bana benzemez o yönden :cokkomik:

Bende yeğenime geldiğinde şöyle yapıyorum açık büfe gibi elimize alıyoruz tabağı herkes yoğurttu yemekti pilavdı istediğinden istediği kadar koyuyor sofraya oturup muhabbet ede ede yiyoruz ben hiç karışmıyorum doyduğunda bırak zorlama diyorum o zaman yiyor diğer türlü kıvırıyor...

OP
Aslı Oktay

Aslı Oktay

Daimi Üye
Tepki
19.322
hadi ya mantilari acip acip kendin yemiyodun demek cocugun olunca anlativereyim bunlari nk'm ben ona :hihi: elime dustun artik :gıdık:

Bende kreste ogretmenlik yaparken cocuklari zorlamazdim zorlayinca cok inatlasiyolar cunku :korkak:
birde yemekten 1-2 saat evvel abur cubur vermezdim yemekten sonra verirdim odul gibi gelirdi onlara
anneleri sasirirdi evde boyle guzel yemiyolar diye tabi kreste birde birbirlerine bakip kalabalikta yiyolardi onun da etkisi vardi
ama baksana yemegi odullendirmek de yanlismis :tskler:

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Tepki
83.862
Çocukluğum abartısız dolma-balık-akıtma ve mantı arasında gitti geldi Aslı anneme bir sorsan anlat bakalım nk'nin yeme düzeni nasıldı diye ooo ne şikayet ne şikayet dinlee sabaha kadar :D düştüğüm el seninki olsun balım :tskler:

Bizimkilerde öyle hadi ye deyince ağzına sürmüyor istersen ye zorlama deyince 2. tabağı bile istiyor mesela ufaklıklar abur cubur yerken ben cevizdi fıstıktı meyveydi yersem görüp banada versene diyor ben sormadan...

sadiye

Admin
Admin
Tepki
56.319
Valla cani nasil isterse öyle yiyor.
Zorla hayatta agzini acip yemez.
Kandiracaksin, sen bunu cok seviyorsun ama falan deyip bir sekil kandiriyoruz.

OP
Aslı Oktay

Aslı Oktay

Daimi Üye
Tepki
19.322
Çocukluğum abartısız dolma-balık-akıtma ve mantı arasında gitti geldi Aslı anneme bir sorsan anlat bakalım nk'nin yeme düzeni nasıldı diye ooo ne şikayet ne şikayet dinlee sabaha kadar :D düştüğüm el seninki olsun balım :tskler:

Bizimkilerde öyle hadi ye deyince ağzına sürmüyor istersen ye zorlama deyince 2. tabağı bile istiyor mesela ufaklıklar abur cubur yerken ben cevizdi fıstıktı meyveydi yersem görüp banada versene diyor ben sormadan...

hadi ya annene bir dokunsam senden yana bin ah isiticem desene canim benim ya uzuldum simdi annene :uzulme: niye kiydin kiz kadincagiza o kadar

bizim orda bir tabir vardir gordugunden gorumce diye cocuklarda oyle sanirim sevdigi kisiler neyi severse neyi yerse onu sevip onu yiyolar senin yegenlerde seni cok seviyo sanirim nk'm eee benim de boyle halam teyzem olsa bende severim valla :ask:

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Tepki
83.862
İsteyerek değilki sevmeyince yutamıyordum düşün küçücüktüm hatırlıyorum sebze çorbası yapardı kaşıkla verirdi yutmazdım yandan dışarı süzdürürdüm giderdi başka bir sebzeden yapardı sonuç aynı ay ne fenaydımm

Biz 2 yeğenlede bayılırız birbirimize öyle böyle değil yani feci bir sevgi var tabi

OP
Aslı Oktay

Aslı Oktay

Daimi Üye
Tepki
19.322
ay yazik ya hem annene hem sana sevmeyince de tabi olmuyo bende sutten tiksinmisim kucukken hic cemezdim ustume geldikce millet daha da uyuz olurdum iyice nefret ettim suan iceni gormeye tahammulum yok kizim dogdugunda ne yapcam kara kara dusunuyorum
dusunsene sutten nefret eden ben sut deposu olcam kizima

kiz seni sevmemek mumkun mu zaten

office

Daimi Üye
Tepki
1.158
bu maddeleri okudum ve uzmanları dinlemeyerek ne kadar yerinde bir karar verdiğimi bir kere daha gördüm :D he canım he, ona özel yemek pişirme, illa kabak yiyeceksin de!! sonra 1 hafta boyunca aç gezsin, sonra da "bu çocuk neden bu kadar zayıf, neden yediremiyorsunuz" diye anneliğimizi sorgula!!

az önce de başka bir yerde okudum, çocuk kereviz sevmiyorsa ona özel yemek pişirmeyin ve 1 hafta boyunca önüne kereviz koyun diyordu. neden?? toplama kampı mı burası? neden illa kereviz yemek zorunda? bence çocuklar bu katı kurallar yüzünden yemekten soğuyor.. büyük oğlum yemek yemeyi sevmiyor, ısrar etmesem 1 bardak suyla bütün ayı bile geçirebilir.. ee ne yapalım şimdi, uzmanlarımız "ısrar etmeyin" dediği için ölüme mi terkedeceğim çocuğu?

aslında anne olmayanların beslenme kuralları yayınlamasını engellemek lazım :D ancak öyle sakinleşirim ben :D

OP
Aslı Oktay

Aslı Oktay

Daimi Üye
Tepki
19.322
bu maddeleri okudum ve uzmanları dinlemeyerek ne kadar yerinde bir karar verdiğimi bir kere daha gördüm :D he canım he, ona özel yemek pişirme, illa kabak yiyeceksin de!! sonra 1 hafta boyunca aç gezsin, sonra da "bu çocuk neden bu kadar zayıf, neden yediremiyorsunuz" diye anneliğimizi sorgula!!

az önce de başka bir yerde okudum, çocuk kereviz sevmiyorsa ona özel yemek pişirmeyin ve 1 hafta boyunca önüne kereviz koyun diyordu. neden?? toplama kampı mı burası? neden illa kereviz yemek zorunda? bence çocuklar bu katı kurallar yüzünden yemekten soğuyor.. büyük oğlum yemek yemeyi sevmiyor, ısrar etmesem 1 bardak suyla bütün ayı bile geçirebilir.. ee ne yapalım şimdi, uzmanlarımız "ısrar etmeyin" dediği için ölüme mi terkedeceğim çocuğu?

aslında anne olmayanların beslenme kuralları yayınlamasını engellemek lazım :D ancak öyle sakinleşirim ben :D
:kahkaha::kahkaha::kahkaha::kahkaha:
sende haklisin canim ne diyim ama son dedigine cok guldum aman sakin ol her yazilani yapmak zorunda degilsin ne de olsa :D
bosver anneligini sorgulayanlari da herkes kendi kapisinin onune baksin baskasinda kusur aramak yerine salla gitsin

office

Daimi Üye
Tepki
1.158
:kahkaha::kahkaha::kahkaha::kahkaha:
sende haklisin canim ne diyim ama son dedigine cok guldum aman sakin ol her yazilani yapmak zorunda degilsin ne de olsa :D
bosver anneligini sorgulayanlari da herkes kendi kapisinin onune baksin baskasinda kusur aramak yerine salla gitsin

orası öyle Aslıcığım haklısın, ama hani güzel yurdumun insanlarının bazılarında bir genelleme vardır. zayıf çocuk = ilgisiz anne :) o yüzden sağlıklı oldugu sürece abur-cubura bile varım ben. sonuçta herşeyin fazlası zarar. beslensinler yeter :D

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar