Çocuklarda Beslenme - Çürük İlişkisi Ve Beslenme Önerileri

k.a.y.r.a.

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.284
Tepki
3.917
Puan
113
Konum
mutluluğun tam yanında :D
Çocuklarımızın beslenmesi bebeklik döneminden başlayarak büyüme ve gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır.
Bebeklik döneminde özellikle biberon ile beslenme döneminde biberon ile şeker içeren bal, pekmez, reçel ya da bisküvi gibi gıdalar katılmış süt veya meyve suyu verilmesi çürük riskini en çok artıran unsurlardandır. Bu gıdaların yerine, eğer mümkün ise biberonla sadece süt ya da su verilmesi çürük oluşumu açısından daha koruyucu bir yaklaşım olacaktır. Özellikle uykudan önce uykuya dalışı kolaylaştırmak için bu tip şeker içeren gıdaların kullanılması sonucunda uyku sırasında geçen süre içerisinde bu karbonhidrat içeriği, ağız ortamında asit ataklar yaratarak çürük oluşumunu hızlandırabilmektedir.
Bu dönemde ağız-diş sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken noktaların başında “dengeli beslenme” kavramı ve “diş bakımı” gelmektedir. Dengeli beslenme için bütün besin gruplarından eşit oranda faydalanmak ve özellikle çürük yapıcı olduğu bilinen karbonhidratlı yiyecekleri ana öğünler dışında sıkça tüketmemek gerekmektedir. Öğün aralarında atıştırılan şekerli gıdalar veya cips,kraker gibi nişasta içeren ve dişler üzerine yapışan besin maddeleri çocuğumuz dişini fırçalayana kadar geçen süre içerisinde ****bolize olarak çürük başlatıcı ortamın hazırlanmasına katkıda bulunmaktadır.

Önerilerimiz:
Öğün aralarında tüketilen gıda maddelerinin karbonhidrat ve nişastadan zengin olarak seçilmemesi
Öğün arası atıştırmalarından sonra da dişlerin temizlenmesi
Öğünlerin ağız içerisindeki asit yoğunluğunu düşürmesinden dolayı en son bir parça peynir ile bitirilmesi


Florid ihtiyacının karşılanması ve dişlerin mine yapısının güçlendirilmesi için dişhekiminiz/ pedodontistinizin önereceği şekilde fluorid uygulaması yapılması
Beslenme zamanlarının ayarlanması ve besin değeri açısından zengin olan gıdaların tüketilmesi
Bebeğe uykuya dalması için verilen biberon içerisine kesinlikle şekerli gıdalar katılmaması
Düzenli olarak pedodonti uzmanınızı ziyaret ederk önerilerde almanız şeklindedir.


alıntıdır
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst