Çocuklarda kızamık ve kızamıkçık

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.486
Puan
113
Yaş
41
Konum
..
Çocuklarda bulaşıcı döküntülü hastalıklardan kızamık ve kızamıkçık hakkında bilgiler belirtileri ve aşı tedavileriyle burada…

kizamik-kizamikcik-mkle.jpg


Kızamık

Kızamık, dünyada görülen en bulaşıcı hastalıklardan birisidir. Bulaşması ise hapşırık, öksürük gibi hava yolu ile iletilen enfekte damlacıkların üst solunum yollarına girmesi ile gerçekleşir. Hastalığın kuluçka süresi ise 10-14 gündür.

Hastalığın; başlangıç belirtileri 2-4 gün süren iştahsızlık, kendini iyi hissetmeme, ateş, burun akıntısı, konjonktivit (gözlerde kızarıklık) ve öksürüktür. Daha sonra ateş giderek yükselir ve pembe-kırmızı, cilt seviyesinde ve biraz kabarık bir döküntü ortaya çıkar. Ağız içinde de enantem tarzında döküntü izlenir. Ciltteki döküntü kulak arkalarından başlar, alın ve boyuna ve sırasıyla yüze, gövdeye, kollara, kalça ve bacaklara yayılır. 3 günden sonra döküntü aynı sıra ile solar, kahverengimsi olur ve ardından ciltte dökülme izlenir.

Dikkat edilmesi gerekenler ve komplikasyonlar ise şöyle: Hastaların yüzde 30’unda orta kulak iltihabı, zatürre, ensefalit (beyin iltihabı), kalp ve karaciğer problemleri görülebilir; ki en ciddisi zatürre olup kızamığa bağlı ölümlerin yüzde 90’ından sorumludur.

Kızamık aşısı: 1963 yılında etkin bir aşının kullanıma girmesinden önce kızamık en sık görülen çocukluk çağı hastalıklarından birisiydi. Aşılama programının tam olmadığı az gelişmiş ülkelerde halen çocuk ölümlerinin önemli bir nedeni olup, en çok 5 yaş altındaki çocukları etkilemektedir. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Direktörü Dr. Neslihan Güngör, “Ülkemizde kızamık ile ilk bir yaş içerisinde temas olasılığının yüksek olduğu yerlerde kızamık aşısının ilk dozunun 9. ayda yapılması ve ardından 14-18. aylarda ve 4-6 yaş arasında birer doz Kızamık- Kabakulak-Kızamıkçık (Measles-Mumps-Rubella:MMR) karma aşısının yapılması önerilmektedir” diyor.

Kızamıkçık

Kızamıkçık da hapsırık, öksürük gibi hava yolu ile iletilen enfekte damlacıkların üst solunum yollarına girmesi ile bulaşır. Hastalığın kuluçka süresi ise kızamığa göre daha fazla; 14-21 gündür.

Hastalığın belirtileri hafif ateş, kendini iyi hissetmeme, burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, lenf bezlerinde şişlik, iştahsızlık, baş ağrısı ve bazen eklem ağrısı ile seyreden bir başlangıç dönemi vardır. Ardından 1-5 gün süren cilt döküntüsü izlenir. Döküntü yüz ve boyundan başlar; gövdeye, kol ve bacaklara yayılır. Ağız içinde de döküntü izlenebilir. Genel olarak iyi seyirli olup bazı hastalarda hemen hemen belirtisiz seyredebilir. İyileşme genel olarak tamdır.

Dikkat edilmesi gerekenler ve komplikasyonlar şöyledir: Hamilelik sırasında geçirilirse ciddi sorunlar yaratabilir. Hamileliğin ilk 4 ayında anne karnında enfeksiyona yakalanan fetüslerin hemen tümü zarar görür; yaklaşık yüzde 30’u kaybedilir ve yüzde 30’unda da ciddi problemler görülür. Bunlar arasında bebekte işitme kaybı, katarakt, kalp problemleri, zeka geriliği, karaciğer ve dalakta zedelenme sayılabilir. Hamilelik sırasında kızamıkçık enfeksiyonu olan bir bireyden enfeksiyonu aldığı düşünülen hamileler daha önce bu hastalığı geçirmedilerse mutlaka doktora başvurmalı ve bir kan testi ile bu hastalığa karşı bağışıklıkları olup olmadığı araştırılmalı, sonuca göre de gerekli danışmanlık verilmelidir.

Kızamıkçık aşısı: Kızamık- Kabakulak-Kızamıkçık (Measles-Mumps-Rubella: MMR) adlı karma aşı içeriğinde bulunan kızamıkçık aşısı bu hastalıktan korunma sağlayabilir. Bu aşının 14-18. ay ve ardından da 4-6 yaş arasında birer doz verilmesi önerilmektedir. Aşılanan bireylerde bu hastalığa yakalanma riski göreceli olarak yüksek olsa da tekrar geçirilen kızamıkçık enfeksiyonu genellikle hafif (belirtisiz) seyreder.

Alıntıdır!
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst