maviboncuk
Daimi Üye
Çocukların yememesi gereken yiyecekler
Amerikan Pediatri Akademisi, özellikle çocuklar için tehlikeli olabilecek 10 yiyeceği açıkladı:
1-YEŞİLLİK: Ispanak, roka, marul, lahana, kıvırcıksalata gibi yeşilliklerin iyi yıkanmaması bağırsakbakterilerine davetiye çıkarıyor.
2-FISTIK: Toplam nüfusun yüzde birinin fıstık alerjisi var. Ölümle sonuçlanan alerji vakalarının büyük bölümü fıstıktan kaynaklanıyor.
3-ACKEE MEYVESİ: Batı Afrika ve Jamaika'da yetişen meyve kesildikten sonra kabuğunun kırmızıya dönmesi beklenmezse koma veya ölüme yol açabiliyor.
4-FUGU BALIĞI: Kâğıt kadar ince dilimler halinde satılan fugu balığında tetrodoksin adlı, oldukçaetkili bir zehir bulunuyor. Bu balığı pişiren şeflerözel eğitim alıyor.
5-SOSİS: Akademi, 10 yaşından küçükçocuklardaki boğulma olaylarının yüzde 17'sinin sosisten kaynaklandığını, sosisli sandviçin uyarıyla satılması gerektiğini söylüyor.
6-BOYALI ŞEKER: İçinde boya yapıcıkimyasalları barındıran şekerler diş çürümesi başta olmak üzere, obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden oluyor.
7-PATLAMIŞ MISIR: Yapılan bir araştırmada patlamış mısırın kalori ve yüksek oranda doymuşyağ içerdiği ortaya çıktı.
8-PASTA: Pastaların içinde çok miktarda bulunan şeker, yağ, un gibi maddeler midehastalıklarına yol açıyor.
9- MAKARNA: Hamurdan yapılan makarnanınfazla tüketilmesi mide hastalıklarına neden oluyor.
10-RUS SALATASI: İçinde bulunan mayonezin asit (sirke ve ya limon suyu) kullanılarak yapılması, gıda kaynaklı hastalıklara neden oluyor.
11-KREM PEYNİR: Yüksek oranda yağ içeren buürünler kalp sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.
12-HAZIR ÇORBA: Toz haline getirilmiş, defalarcaişlem görmüş, içinde çok fazla katkı maddesi bulunan hazır çorbalar kansere neden oluyor.
13-DONDURULMUŞ GIDA: Bu tür gıdaların dondurulma işlemleriesnasında zararlı organizmaların üremesinden dolayı mide ve bağırsak hastalıkları meydana geliyor.
14-HAMUR İŞİ: Bu tür yiyecekler kolesteroldengesini bozuyor.
15-ASİTLİ İÇECEK: İçerisinde asit barındıran bu içecekler mide ve bağırsak hastalıklarına neden oluyor.
16-DONDURMA: Kolay bozulabilme özelliğine sahip olan dondurmanın içindeki maddelerin bozulma nedeniyle ortaya çıkması bağırsakhastalıklarına yol açıyor.
17-CİPS: Cips yemek yağ içmekten farksız diyenuzmanlar, kanserden obeziteye, diyabetten alzheimere kadar birçok hastalığa neden olduğunu vurguluyor.
18-ÇİKOLATA: Yüksek orandaki kakao, şeker ve katkı maddelerini içinde barındıran çikolatakandaki kolesterol miktarını yükseltiyor.
19-SOSİS, SALAM: İçinde sodyum nitrit bulunan salam ve sosisin tüketilmesi kansere neden oluyor.
20-ÜZÜM: Şeker oranı yüksek olan bir meyve olanüzüm, diyabetli kişiler için zararlıdır.
21-ALKOLLÜ İÇECEK: Alkol kullanımı beyin ve sinir sistemini olumsuz yönde etkiliyor.
22-HAMBURGER: En zararlı yağ türü olan trans yağların kullanımı nedeniyle kalp hastalıkları meydana geliyor.
23-PATATES KIZARTMASI: Patates kızartmsının içinde yüksek oranda bulunan akrilamid maddesi nedeniyle uzun süre tüketilirse damar sertliği, şişmanlık ve kansere neden olabiliyor.
24-MANTAR: Bu bitkinin yabani olanları, zehirlenmelere ve hatta halüsinasyonlara neden oluyor.
25-KAHVE: İçeceği elde edilen bu bitki, kalp krizine yol açmasının yanı sıra, uyuma zorluğu ve dişlerde sararmaya yol açıyor.
26-MANYOK: Nişastası yapılan bu köklü bitki de eğer doğru tüketilmezse siyanür üreterek zehirlenme riski yaratıyor.
27-TON BALIĞI: Dünyanın en çok tüketilen balıklarından olmasına rağmen çok fazlayenildiğinde sinir sistemine zarar vererek kalphastalıkları riskini artırıyor.
28-IŞGIN: Bu Asya kökenli bitkiden fazlaca tüketildiğinde bitkideki toksinler zehirlenmeye yol açıyor.
29-KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ: Doğru şekilde temizlenmeyenkabuklu deniz ürünleri bağırsak hastalıklarına neden oluyor.
30-ÇİĞ YUMURTA: İçinde bulunabilecek zararlı salmonella mikrobu nedeniyle hastalıklara yol açıyor.
alıntı
Amerikan Pediatri Akademisi, özellikle çocuklar için tehlikeli olabilecek 10 yiyeceği açıkladı:
1-YEŞİLLİK: Ispanak, roka, marul, lahana, kıvırcıksalata gibi yeşilliklerin iyi yıkanmaması bağırsakbakterilerine davetiye çıkarıyor.
2-FISTIK: Toplam nüfusun yüzde birinin fıstık alerjisi var. Ölümle sonuçlanan alerji vakalarının büyük bölümü fıstıktan kaynaklanıyor.
3-ACKEE MEYVESİ: Batı Afrika ve Jamaika'da yetişen meyve kesildikten sonra kabuğunun kırmızıya dönmesi beklenmezse koma veya ölüme yol açabiliyor.
4-FUGU BALIĞI: Kâğıt kadar ince dilimler halinde satılan fugu balığında tetrodoksin adlı, oldukçaetkili bir zehir bulunuyor. Bu balığı pişiren şeflerözel eğitim alıyor.
5-SOSİS: Akademi, 10 yaşından küçükçocuklardaki boğulma olaylarının yüzde 17'sinin sosisten kaynaklandığını, sosisli sandviçin uyarıyla satılması gerektiğini söylüyor.
6-BOYALI ŞEKER: İçinde boya yapıcıkimyasalları barındıran şekerler diş çürümesi başta olmak üzere, obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden oluyor.
7-PATLAMIŞ MISIR: Yapılan bir araştırmada patlamış mısırın kalori ve yüksek oranda doymuşyağ içerdiği ortaya çıktı.
8-PASTA: Pastaların içinde çok miktarda bulunan şeker, yağ, un gibi maddeler midehastalıklarına yol açıyor.
9- MAKARNA: Hamurdan yapılan makarnanınfazla tüketilmesi mide hastalıklarına neden oluyor.
10-RUS SALATASI: İçinde bulunan mayonezin asit (sirke ve ya limon suyu) kullanılarak yapılması, gıda kaynaklı hastalıklara neden oluyor.
11-KREM PEYNİR: Yüksek oranda yağ içeren buürünler kalp sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.
12-HAZIR ÇORBA: Toz haline getirilmiş, defalarcaişlem görmüş, içinde çok fazla katkı maddesi bulunan hazır çorbalar kansere neden oluyor.
13-DONDURULMUŞ GIDA: Bu tür gıdaların dondurulma işlemleriesnasında zararlı organizmaların üremesinden dolayı mide ve bağırsak hastalıkları meydana geliyor.
14-HAMUR İŞİ: Bu tür yiyecekler kolesteroldengesini bozuyor.
15-ASİTLİ İÇECEK: İçerisinde asit barındıran bu içecekler mide ve bağırsak hastalıklarına neden oluyor.
16-DONDURMA: Kolay bozulabilme özelliğine sahip olan dondurmanın içindeki maddelerin bozulma nedeniyle ortaya çıkması bağırsakhastalıklarına yol açıyor.
17-CİPS: Cips yemek yağ içmekten farksız diyenuzmanlar, kanserden obeziteye, diyabetten alzheimere kadar birçok hastalığa neden olduğunu vurguluyor.
18-ÇİKOLATA: Yüksek orandaki kakao, şeker ve katkı maddelerini içinde barındıran çikolatakandaki kolesterol miktarını yükseltiyor.
19-SOSİS, SALAM: İçinde sodyum nitrit bulunan salam ve sosisin tüketilmesi kansere neden oluyor.
20-ÜZÜM: Şeker oranı yüksek olan bir meyve olanüzüm, diyabetli kişiler için zararlıdır.
21-ALKOLLÜ İÇECEK: Alkol kullanımı beyin ve sinir sistemini olumsuz yönde etkiliyor.
22-HAMBURGER: En zararlı yağ türü olan trans yağların kullanımı nedeniyle kalp hastalıkları meydana geliyor.
23-PATATES KIZARTMASI: Patates kızartmsının içinde yüksek oranda bulunan akrilamid maddesi nedeniyle uzun süre tüketilirse damar sertliği, şişmanlık ve kansere neden olabiliyor.
24-MANTAR: Bu bitkinin yabani olanları, zehirlenmelere ve hatta halüsinasyonlara neden oluyor.
25-KAHVE: İçeceği elde edilen bu bitki, kalp krizine yol açmasının yanı sıra, uyuma zorluğu ve dişlerde sararmaya yol açıyor.
26-MANYOK: Nişastası yapılan bu köklü bitki de eğer doğru tüketilmezse siyanür üreterek zehirlenme riski yaratıyor.
27-TON BALIĞI: Dünyanın en çok tüketilen balıklarından olmasına rağmen çok fazlayenildiğinde sinir sistemine zarar vererek kalphastalıkları riskini artırıyor.
28-IŞGIN: Bu Asya kökenli bitkiden fazlaca tüketildiğinde bitkideki toksinler zehirlenmeye yol açıyor.
29-KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ: Doğru şekilde temizlenmeyenkabuklu deniz ürünleri bağırsak hastalıklarına neden oluyor.
30-ÇİĞ YUMURTA: İçinde bulunabilecek zararlı salmonella mikrobu nedeniyle hastalıklara yol açıyor.
alıntı