Çocuklar kendi kararlarını almayı küçük yaşlarda öğrenebilirler. Bunun için ihtiyaçları olan tekşey yaşlarına uygun seçim yapabilme imkânı tanımaktır. Örneğin; çocuğunuzun karnı acıkmış ve buzdolabının önünde duruyor ise içindeki yiyecekler arasında seçim yaparken zorlanacaktır, oysa bugün balık mı yersin, patates mi? gibi bir soru sorduğunuzda seçim yapması daha kolay olacaktır. Böylece bugünün yemek menüsünü onun belirlediğini söyleyerek önemli bir kişi ve ciddiye alındığını göstermeyi sağlayabilirsiniz. Bu onlar için çok harika bir duygudur.Fakat bu özgürlüğünü sadece kararını verebilecek seçeneklerde değerlendirmesine önem verin. Yaz tatilinde gidilecek şehri belirlemede seçim yapabilecek durumda değildir. Çünkü bu onun hayal gücünü zorlayacaktır.Hangi giyisiyi giyeceğine, ne ve nekadar yiyeceğine, kiminle konuşacağına kendi başına karar verebilir. Çocuğunuzun kendi kararlarını alabilmesi için aşağıda bazı örneklemeler vardır.
Çocuğunuza olabildiğince çok seçenek sunun. Örneğin kahvaltıda reçel kâsesini önüne koyup yemesi için baskı yapmayın. Önce sorun tereyağlı ekmekmi, kıtır ekmekmi, haşlanmış yumurtamı, kaşar peynirmi gibi. Ya da giyilecek kazaklar arasında kendi istediği renkteki kazağını giyebilir. Çocuğunuza bu konudaki tercihinin nedenlerini de sorun ki kendi kararlarında neden aldığını yorumlayabilsin.
Ev içinde alabileceği basit kararlar için seçenekler sunabilirsiniz. Örneğin; odasındaki belirlediğiniz eşyaların yerini kendi istediği şekilde değiştirebilir.
Bazı çocuklara belli nedenlerden dolayı hayır demek zor gelir. Kendilerinin söylemekte zorlandıkları şeyleri bir el kuklası ile söyletebilir veya canlandırmasını isteyebilirsiniz.
Örneğin;
Pelin, Nili doğumgününe çağırıyor ama Nil gitmek istemiyor.
Neşe yeni aldığı bebeği arkadaşına da vermek zorunda ama o bunu istemiyor.
Dedesi Zeynebi öpmek istiyor ama Zeynep dedesinin kendisini öpmesinden hoşlanmıyor.
Arda tabağındakilerin hepsini yemek zorunda, annesine bunun hepsini neden yiyemeyeceğini anlatıyor.
Ailece herkes kendi haftasonu planını yapabilir. Baba maç izlemek ister. Anne parka gitmek ister. Arda ise dışarıda top oynamak ister.
Farklı materyaller hazırlayın. Çocuğunuzda seçenekleri tanımayı ve aralarında karar vermeyi öğrenecektir. Örneğin; gazete (okunur) ancak bununla başka ne yapılabilir? (şapka) ve ya plastik çöp kovası (buna çöp atılır) ama bu kova başka ne işe yarar (basketbol potası vb.) elde bulunan materyalden ne yapacağına kendi karar versin.
Bir televizyon izleme saati belirleyin, izlenecek programları seçin. Çocuğunuz izlemek istediği programa kendi karar verebilir.