Çoğul Gebelik ve IVF

gülbin

Daimi Üye
Katılım
19 Kasım 2008
Mesajlar
1.692
Tepki
2.180
Puan
113
Yaş
41
Konum
istanbul
Yardımla üreme teknikleri kullanılmaya başlandığından beri, çoğul gebelik görülme sıklığı artmıştır.Yardımla üreme tekniklerinde yumurtlamayı artırıcı tedaviler uygulanmakta, bu da çoğul gebelik oluşmasına neden olmaktadır..

Yardımla üreme teknikleri kullanılmaya başlandığından beri, çoğul gebelik görülme sıklığı artmıştır.Yardımla üreme tekniklerinde yumurtlamayı artırıcı tedaviler uygulanmakta, bu da çoğul gebelik oluşmasına sebep olmaktadır. Basit bir ilaç olan Klomifen dahi çoğul gebelik şansını artırmaktadır.
Bebek sayısı artıkça yaşama şanslarının azalması, çoğul gebeliklerin korkulan tarafıdır. Ayrıca aileye maddi bir yük de getirmektedir.

Tüpbebek ve mikroenjeksiyon gibi teknikler dışında, hekimlerin çoğul gebelikleri önleme şansları yoktur.Ancak, bu tekniklerde transfer edilen embriyo sayısı azaltılarak, çoğul gebelik olasılığı da en aza düşürülür.

Tüpbebek uygulaması yapan hekimler, 2000 yılına kadar aşağıdaki istatistikleri göz önüne alarak, transfer edilecek embriyo sayısını belirlemekteydiler : 1 embriyo transferinde gebelik şansı %17 dir. 2 emriyo tarnsaferinde %25, 3 embriyoda %32, 4 ve 5 embri tarnsferinde de %38 dir. 5 ve üzeri embriyo transfer edildiğinde ise gebelik oranında bir değişim olmadığı da belirlenmiştir.

Bu istatistiksel bilgiler ışığında, hekimler tarafından, hastalarına, 3 ila 5 embriyo transfer edilmekteydi. Blastosist denilen aşamada ise bu sayı 3 ile sınırlandırılmaktaydı. Son yıllarda yapılan çok merkezli kontrollü çalışmalarda, 2 ila 3 embriyo transferinin uygun olduğu ve bu uygulamanın gebelik şansını düşürmediği belirtilmektedir. Çoğul gebelik şansı da belirgin şekilde azalmaktadır.

Hastaya kaç embriyo verileceği, birçok verinin ışığında hasta ve hekim tarafından kararlaştırılmalıdır. Gebelik oluşma şansının belirlenmesinde en önemli etken hastanın yaşıdır. Sonra toplanan yumurta sayısı, embriyoların gelişim skorları, yapısal skorlama ve embriyoların transferdeki durumu ve zamandır. Genç ve kaliteli embriyoları olan hastalara 2 ila 3 embriyo transferi uygundur.Ancak ileri yaşlarda ve embriyo kaliteleri kötü olan hastalara 4-5 embriyo transfer edilebilir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst