Çayın demir emilimini engellediğini bende duydum ama doktorlarda çok içiyor kahvede çok içiyorlar ne olacak şimdi
çok demli içmemek lazım herhalde :icelim: Bak 2 ayrı haber buldum galiba doktorlarda karar verememiş engelleyip engellemediğine
-------------------
1.Haber
Süt ve çay, demirin emilimini bozuyor
Demir eksikliğinin dört türü var. Beslenme bozukluğu, emilim bozukluğu, kayıp (adet, hemoroid) ve ihtiyaç artışıyla ortaya çıkan demir bozukluğu kişinin yaşamını olumsuz etkiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dr. İbrahim Bağcivan, süt ve çayın vücutta demirin emilimini bozduğunu söyledi. Demirin vücuttan emilebilmesi için midede asidik bir ortamın bulunması gerekiyor. Süt asidi nötralize ettiği için emilim bozuluyor.
Dr. İbrahim Bağcivan, beslenme bozukluğu ile ortaya çıkan demir eksikliğinin üç nedeni bulunduğunu belirtiyor:
BESLENME BOZUKLUĞU DEMİRİ AZALTIYOR
*Demirden fakir beslenmek
*Kırmızı et yememek
*Çok fazla miktarda çay, kahve tüketmek
Bu durumda kişi iyi de beslense, demir vücudundan iyi emilmeyebiliyor.
ÜLSER İLAÇLARI EMİLİMİ BOZUYOR
Emilim bozukluğunda, çay tüketiminin fazla olması ve ülser ilaçlarının kullanılması demirin emilimini olumsuz etkiliyor. Mide asidini azaltan sorun varsa, ülser ilaçları kullanılıyorsa, çay tüketimi fazlaysa, demirden zengin beslenilse de aslında almamış gibi oluyor. Bu nedenle kahve ve çayın yemekten sonra içilmemesi gerekiyor.
ADET VE HEMOROİD DEMİRİ KAYBETTİRİYOR
Adet ve hemoroid kanamaları, mide ve barsakta fark edilmeyen gizli kanamalar sonucunda demir eksikliği ortaya çıkabiliyor. Demir eksikliğinden yola çıkarak barsak kanseri tanısı, adet düzensizliği tesbit edilebiliyor.
En çok demir dut pekmezi, kara üzüm ve kırmızı şarapta
Demir en fazla dut pekmezi, kara üzüm ve kırmızı şarapta bulunuyor. Dr. İbrahim Bağcivan, demir eksikliği bulunan kişilere şu önerilerin faydalı olduğunu belirtiyor:
*Şarabı hastalara demir alabilmek için diye bir öneride bulunmuyoruz. Ama şarap içiyorlarsa, miktarına kısıtlama getirilerek demir alınabilir.
*Süt ve çay demir emilimini bozuyor. Sütü akşam içip, demir ilacını sabah almalarını öneriyoruz.
*Doğumdan sonraki altıncı ayda bebeğin, annesinden aldığı demir depoları boşalıyor. Beşinci ve altıncı aydan sonra demir eksikliği anemisi ortaya çıkıyor. Anne sütü ve inek sütündeki demir yeterli değil. Süt veren annelerin bunu takviye etmesi gerekiyor. Bu dönemde ek gıdalara geçiliyor. Demir içerikli et lapası, et suyu, püresi veriliyor. Vitamin de veriliyor.
2.Haber
Çay gibi kahve de aklanıyor mu?
Yemekten sonra çay içmek yanlış mı?
Bilimsel araştırmalar çayda bulunan bir kimyasalın (tanen) demirin emilimini bir miktar azalttığını gösteriyor. Bu bilgiden hareketle bazı diyet uzmanları yemekten sonraki bir saatlik süre içinde çay içmenin yanlış olduğunu söylüyor. Ben burada birazcık bir “bilginin abartılması” durumunun olduğunu düşünüyorum. Yemekten sonra içilen bir bardak çayın demir emilimini ciddi ölçülerde etkilemeyeceğini sanıyorum. Özellikle geleneksel Türk kahvaltısının ayrılmaz bir parçası olan sabah çayınızdan demir eksikliği anemisine yakalanırım korkusu ile vazgeçmenize gerek yok.