Denizli'de karpuz kabuğundan tatlı ürettiler

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.828
Tepki
19.322
Puan
113
Yaş
35
Konum
İstanbul
Denizli'de karpuz kabuğundan tatlı ürettiler
karpuz_cekirdeginin_buyuk_faydasi_h884177.jpg

Dededen toruna 1938'den bu yana dört kuşaktır tatlıcılıkla uğraşan Hacı Şerif firması, karpuz kabuğundan tatlı üretti...


74 yıllık tatlıcı Hacı Şerif, incir, domates, kabak, kestane, mantar, hurma gibi 200 çeşit üründen tatlı üretiyor. Hacı Şerif'in ortağı Necip Helvacı, Ramazan ayında hafif tatlıların tercih edildiğini, bunun için karpuz kabuğundan ürettikleri tatlının çok beğenildiğini söylüyor. Çöpe atılan karpuz kabuklarını ekonomiye kazandırdıklarını ifade eden Helvacı, böylece karpuzun her yerini değerlendirmiş olduklarını ifade ediyor.
Helvacı, "Karpuz kabuğundan tatlı ürettik. Çok hafif ve güzel oldu.

Halk da çok beğeniyor ve zevkle yiyor. Karpuzun içini ve dışını değerlendirmiş oluyoruz. Kalın kabuklu karpuzlardan daha güzel ürünler elde ediyoruz. İnce olunca eriyip gidiyor. Kabuğu kalın olan meyvelerden, mesela kabaktan, narenciyelerden güzel şeyler elde ediyoruz." diyor. Günde 100 kilogram civarında yaptıkları karpuz kabuğu tatlısını kilosu 20 liradan sattıklarını anlatan Helvacı, "Yaz aylarında dondurmalı irmik helvası ve tahinli dondurma tavsiye ediyoruz. Özellikle tahinli dondurma, yazın serin ve kışın sıcak tutar." diye konuşuyor.

Karpuz kabuğundan yapılan tatlının çok güzel olduğunu belirten müşterilerden Nil Karca ve Erhan Özdemir, "Ramazan'da hafif tatlılar tercih ediyoruz. Genellikle evde yapılanlardan irmik helvası iyi oluyor." diyor.

KARPUZ KABUĞU TATLISI TARİFİ

Karpuzun dış yeşil kabuğu kazınarak kırmızı kısmı çıkarılır. Soyulan parçalar, küçük küçük doğradıktan sonra kireç suyunda iki saat dinlendirilir. Bir bardak suya üç bardak şeker olacak şekilde ağda (şerbet) katılır. Şerbetin içine arzuya göre tarçın eklenir. Orta ateşte 1,5 saat kadar şerbetle kaynatılır.
 
OP
Aslı Oktay

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.828
Tepki
19.322
Puan
113
Yaş
35
Konum
İstanbul
gidince denizliye bi gidicem bu tatliciya babamin cocukluk arkadasiymis zaten nasilmis tadi bir bakayim bakayim :cikolata:
 

SILA

Daimi Üye
Katılım
9 Kasım 2008
Mesajlar
3.667
Tepki
3.185
Puan
113
Yaş
47
Konum
almanya
karpuz kabuğu reçeli olarak bizim burda yapılıyor tadıda aynı kabak reçeline benzer tabi kabak daha çok kıtır oluyor tavsiye ederim deneyin kızlar
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst