Deri kanserlerine elektronik haritalamayla teşhis

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.106
Tepki
83.495
Puan
113
Konum
İstanbul
430373803411.jpg



Deri kanserlerine elektronik haritalamayla teşhis

Vücutta risk taşıyan benlerin haritasının çıkarıldığı dermatoskopi yöntemi, kanser tanısının erken evrede konulmasında ve gereksiz cerrahi girişimlerin önüne geçilmesinde etkili oluyor.

Vücutta risk taşıyan benlerin haritasının çıkarıldığı dermatoskopi yönteminde, kanser tanısının erken evrede konulması ve gereksiz cerrahi girişimlerin önüne geçilmesi sağlanıyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anadibilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bengü Nisa Akay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dermatoskopi yönteminin yüzeysel mikroskobi özelliği sayesinde benler ve melanom isimli deri kanserinin görüntülerinin değerlendirilebilme özelliğine sahip olduğunu anlattı.

Yöntemin daha çok melanom denilen deri kanserlerinin teşhisinde kullanıldığını dile getiren Akay, cihazla, benlerin bilgisayar ortamında incelenebildiğini ve kaydedilebildiğini söyledi.

Erken tanı için dermatoskopi yönteminin hızlı ve güvenilir sonuçlar verdiğine işaret eden Akay, şunları kaydetti: ''Çıplak gözle erken evre melanom tanı şansı yüzde 60 iken dijital dermatoskopik incelemeyle yüzde 90'lara çıkıyor. Bazı hastaların vücutlarında 50-60 tane ben olabiliyor. Özellikle 50'nin üzerinde ben varsa melanom gelişme riski normal insanlara göre daha yüksek risk taşıyor.
Bu benlerin tamamını çıkarmak gibi bir durum söz konusu olamayacağından, dermatoskopi yöntemi sayesinde şüphelendiğimiz lezyonları tespit ederek bunların çıkarılması sağlanırken, hem gereksiz cerrahi girişimlerin önüne geçmiş oluyoruz hem de erken tanıda kullanabiliyoruz. Lezyonların zaman içindeki seyrini takip ediyoruz. Vücuttaki benlerin haritası çıkarılarak bilgisayara kaydediliyor ve zaman içindeki seyri takip edilebiliyor.''

Dermatologların ikinci gözü

Doç. Dr. Akay, dermatoskopi yöntemiyle sadece melanomun değil, bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom gibi pigment içermeyen diğer deri kanserlerinin, yine aktinik keratoz gibi kanser öncüsü lezyonların ve sedef, saç hastalıkları gibi diğer bazı rahatsızlıkların tanısının da yapılabildiğini kaydetti.
Akay, ''İç hastalıkları hekimlerinin bir stetoskobu vardır, boyunlarında o hep asılıdır. Dermatoskop ise dermatologların stetoskobu olmalıdır, kolaylıkla yanımızda taşıyabileceğimiz bu alet bizim ikinci gözümüz'' diye konuştu.
Takvim
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst