Detaylı Teraryum Bakımı.

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
65.086
Tepki
54.913
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
0.jpg


Teraryum Bakımı

Teraryum Nasıl Yetiştirilir

Teraryum (Terrarşum) Bitkiler için oluşturulan ekosistemlerdir. Kirli havadan etkilenmeyi en aza indiren bir fanus sisteminin içerisinde bulunan görsel keyfi yüksek bir yetiştiricilik seklidir. Nem ihtiyacı yüksek bitkiler için kullanılan teraryumlar hoş dekoratif özelliğinin yanısıra aslında mini bir ekosistem örneğidir. bu sebepten çok tercih edilen içerisine girip kendinizi kapırdığınızda vazgeçilmez bir tutku haline dönüşecektir. Açık ve kapalı sistem olarak hazırlanabilen Teraryumlar'da genelde Sukulent ve Kaktüs kullanılmaktadır. Toprağı Hafif kumlu olarak yetiştirilmelidir.

Teraryum bakımı nasıl yapılır


2.png

Teraryum direk gün ışığını sevvmez. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilimi engellenebilir.


3.png

Teraryum az ışık aldığı zaman yeteri kadar beslenemez bunun için yapraklarında solma ve kararma meydana gelir.

4.png

Teraryum nasıl sulanmalı

Teraryum, yazın haftada iki kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır. Yazın sulama tekniğinde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sulama tekniğinde Pazartesi günleri tercih edilebilir. Sulama esnasında kullanılan su kabı ölçeği hep aynı olmalı ve çiçeğe dökülen su saksının dibinde en fazla akşam sulamış isek, sabahleyin tabakda biriken su dökülmelidir. Böylelikle bitkinin toprağında koku ve haşerelerin oluşmasına engel olunacaktır. Sulamada temel kural bitkinin toprağı kurudukça su verilmeli, toprağının kuru yada sulu olduğunu anlamamız için, toprağına parmağımıza batırarak kuru veya ıslak olduğunu anlayabiliriz. Islak ise bitkimiz topraktaki suyu henüz bitirememiş olduğundan sulamamızı bir sonraki sulama gününe bırakmalıyız.

5.png

Teraryum nerede yetişir

Teraryum rüzgar akımı alan yerlerden uzak tutulmalıdır. Rüzgar çiçeğimizi salladığı için bitkinin sapında oynamalar ve toprağın köküne hava akımın girmesine sebep vermektedir. Bu da çiçeğimizin ömrünü azalttığı gibi çiçeklerin yapraklarında sararma ve çiçeklerinde solmalara sebep verir. Örneğin : Kapı ağzı ve pencere gibi açılan ve rüzgar alan yerlerden çiçekler kesinlikle uzak tutulmalıdır.

6.png

Teraryum nasıl budanır

Teraryum uzun süre kalan bir bitkidir. Dalların üzerindeki çiçekler solup ve geçtikten sonra bitkimizin birdaha çiçek açması için solan yaprak ve çiçeklerin kesilerek budanmalı ve kesilen bölgenin içine hava akımının girmesine engel olmak için, üzeri kapatılmalıdır. Örnek: soğuk silikon, mum yada yakıcı olmayan yapışkanlarla kapatılabilir.tılabilir.

7.png

Teraryum toprağı değiştirme



Teraryum toprak değişimi 5 ile 6 yılda bir Nisan aylarından yapılmalıdır. Toprak değiştirirken dikkat edilmesi gereken husus, değiştirmek istediğiniz çiçeğin saksısının en fazla bir numara büyüğüne dikilmelidir

8.png

Teraryum Vitamin Kullanımı

Teraryum, vitamin kullanırken dikkat edilmesi gereken husus, çiçeğimiz yaprakları ve çiçekleri sağlıklı ise bu dönem içerisinde vitamin kullanmak zorunda değiliğiz. Çiçeğimizin çiçekleri solmuş ve budamasını yapmış isek bu dönemde bitkimizin hem çiçek açması hemde gelişmesi için seralar ve mağazalarda satılan çiçek vitaminlerini kullanma koşullarına uyarak bitkimize besin desteği verebiliriz. Örnek: Genelde besinler 1LT suya bir kapak ölçeğinde vitamin dökülür, iyicene karıştırılan suyla vitamin bulunduğu ortamdaki çiçeklere sulamadaki standart ölçeğimizle ilaçlı suyu bitkilerimize onbeş günde bir yada ayda bir uygulayabiliriz.

9.png

Teraryum ışığı severmi ?
Teraryum yaşam alanlarımızda bulunmasını istiyor ama koyacağımız ortam gün ışığından uzak kalıyor ise bitkilerimizin yapraklarının dökülmesine, çiçeklerinin de açmasına ve sağlıklı kalması için bizlerin bitkilerimize yardımcı olmamız gerekir. Bunun için çiçeklerimizi doğal ortamlarına uygun hale getirmek ve ışık alması için üstünden aydınlatıcılarla destekleyebiliriz. Saksı çiçeklerinin büyük bir bölümü aydınlığı sever, bu gün ışığı olmalı, olmayan bölgelerde ise, aydınlatıcılar ile desteklenmeli. Karanlıkta kalan bitkiler yapraklarını döker, sararmalar ve solmalar oluşur. Daha az ışık alan bitkilere, daha az su verilmelidir.

10.png

Teraryum a neler zarar verir

1 - Bitkinin aşırı derecede sulanması
2 - Bitkimizin saksı deliklerinin kapalı olması ve suyun deliklerden tabağına çıkmaması
3 - Hastalanmış bitkinin diğer bitkilere yakın olması
4 - Toprağının kalitesiz olması veya vitaminin yetersiz kalması
5 - Bitkimizin yapraklarında oluşan hastalıklar ve mantarlar Sinek, solucan veya yapışkan gibi pamuksu hastalıklar bitkimize zarar vermektedir.
Bu gibi hastalıkları ve haşereleri bitkimizde gördüğümüzde, ziraat ilaçları satan firmalardan bitkimizden bir yaprak veya toprak götürerek oluşan hastalıkları göre ona uygun ilaçları alıp kullanma klavuzuna uyarak kullanınız.

11.png

Teraryum Nasıl çoğaltılır

Teraryum çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olur. Bitki köklerinden ayrılıp ufak bir saksıya dikilip sulama ve bakımına devam edilmelidir.​
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst