Diş buğdayı yapımı
Malzemeler:
750 gr aşurelik buğday
250 gr nohut
250gr pudra şekeri
100 gr dövülmüş fındık içi yada doğranmış fındık içi
200 gr iri dövülmüş ceviz
100 kuru üzüm
1 paket hindistan cevizi
200 gr kayısı kurusu
Not: Klasik tarifi böyle olsa da tecrübe edenler bilir; buğday yenmesi çok da sevimli olan bir şey olmadığından ; sizin yaratıcılığınıza bağlı olarak içine ne kadar tatlandıracak malzeme koyarsanız o kadar keyifli hale geliyor. İçine ekstra jelibon, kuş lokumu vs eklemenizi de tavsiye ederim
Üzerini süslemek için:
Renkli hazır şekerler yada bizden tedarik edebileceğiniz bebeğinizin ismine özel hazırlanmış diş temalı yiyecek etiketleri
Diş buğdayının Yapılışı :
1 gece önceden ıslatılmış nohutlar yıkanır, bol suda iyice yumuşayana kadar haşlanır ve suyu süzülür. Yine 1 gece önceden ıslatılmış buğday yıkanır, suyunu taneleri diri kalacak biçimde haşlanır. Sonra kayısılar küçük küçük doğranır. Kuru üzüm yıkanır temizlenir. Fındıkları ister dövülür isterseniz doğranmış fındık temin edebilirsiniz. Sonra pudra şekeri hariç tüm malzemeleri büyük bir kabın içine koyularak karıştırılır. Pudra şekerinin önce yarısı eklenip karıştırılır. Sonra diğer yarısı eklenir. Bu aşama da içine boncuk veya altın yada hiç bir şey bulamazsanız 5 kr luk madeni parayı strech filme sarıp bu karışıma saklayın. (Altın kime çıkarsa, o kişi çocuğa beyaz bir hediye almalıdır ki çocuğun dişleri daha beyaz olsun..Anne de önceden bir fular yada eşarp vs paketlemiş olur da altın çıkana hediye ederse çok daha şık oluyor bu seromoni)Kaselere koyarak servis yapılır. Servisi yaparken üzeri süsleme şekerleri, hindistan cevizi ve alındıysa çubuklu isim etiketleri ile süslenir.
Diş Buğdayı-Diş Hediği Geleneği
Farklı kültürlerden oluşan bir mozaik olan ülkemizde doğum ve sonrasıyla da ilgili birbirinden farklı birçok adet var. Bazıları günümüzde bize çok uzak gelse de bazılarını uygulamak oldukça keyifli.Diş buğdayı yada Diş Hediği de bunlardan bir tanesi.
Diş Buğdayı Partisi
Anadolunun birçok yöresinde hala uygulanan bir gelenek de diş buğdayı geleneğidir. Diş buğdayı eski bir Türk geleneğidir. İlk dişinçıkışını kutlamak için yapılan diş buğdayı, çocuğun dişlerinin daha sağlam olması, çabuk büyümesi ve rızkının artması niyeti vedileğiyle bu kutlama aile arasında yapılır. Bebek ilk dişini çıkardığında yakın akrabalar davet edilerek diş buğdayı hazırlanır. Dişbuğdayı, kaynatılmış buğdayın şekerle harmanlanıp üzerine nar, ceviz, meyve şekeri gibi süsler konulmasıyla hazırlanır. İçine boncukveya yüzük gibi bir şey saklanır. Saklanan eşya kime çıkarsa çocuğa çeşitli armağanlar alır. Diş buğdayı töreni ritm tutup şarkısöylenerek düzenlenen bir eğlenceyle kutlanır. Bu adetin bilinmediği ya da uygulanmadığı yerlerde, genellikle çocuğun dişininçıktığını ilk görenin çocuğa bir gömlek dikmesi ya da hediye alması adeti vardır.
Seçme eşyalar:
Yere bir örtü serilir ve üzerine yanyana ; top, defter, tarak,ayna, kitap,fotoğraf mak.,cd,makas,müzik aleti, oyuncak,saat, plastik kaşık, çatal, bıçak bebeğin önüne konulur.Bebeğin bunları seçmesi beklenir. seçtiği objeye meslek yakıştırılarak gelecekteki tercihi bu yönde olacak diyerek diş buğdayı yenmesine geçilir.
Alıntıdır