Dışı salça ama...

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.117
Tepki
83.535
Puan
113
Konum
İstanbul
images

Dışı salça ama...

Bozuk domatesler kullanılarak yapılan salçalar rengin koyulaşması için kimyasal maddelerle boyanıyor.

Hileli gıda üreten firmalar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından teşhir edilmeye başlayınca, hem firmaları hem de tüketicileri korku sardı. Bal, sucuk, peynir, yoğurt derken hile yemeklerimizin vazgeçilmezi salçaya da sıçradı. Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Trakya Sorumlusu Gıda Mühendisi Selim Sücüllü, bazı firmaların kıvam artırıcılar, gıda boyaları ve çeşitli kimyasallarla salça yaptığını söyledi. Çürük ve küflenmiş domateslerin de salça yapımında kullanıldığını anlatan Sücüllü, 1 kilo salça için 20-25 kilo domates kullanmak gerektiğini kaydederek, "Domatesin ve salçanın kilo fiyatının karşılaştırılması, hileleri gözler önüne seriyor" diye konuştu.


BOYA VE TUZA BULANIYOR

Piyasada doğal salçayı bulmanın çok zor olduğunu anlatan Sücüllü, şöyle devam etti: "Salçada kırmızı rengi sağlamak için ciddi oranda gıda boyası kullanıyorlar. Kıvam artırmak için de aşırı tuz katıyorlar. Tuz, tansiyon ve böbrek hastalıklarına neden oluyor. Kullanılan katkı maddeleri ve çürük domateslerden yapılan salçalar da kansere yol açıyor." Gıda Mühendisi Beyza Hatice Ulusoy da, salça yapımına ilişkin olarak, şunları söyledi: "Türk Gıda Kodeksi Tebliği, salçada hiçbir şekilde renklendirmeye müsaade etmiyor. İyi kalitede kullanılan domateslerle, usulüne uygun üretilen salçalarda zaten buna gerek yoktur." Ulusoy, tüketicilerin salçanın yaklaşık kaç kilo domates kullanılarak yapıldığını, ürünün kutusunun altında yazan 'briks' değerinden anlayabileceğini kaydetti.

DOĞAL OLANI KÜFLENİR

Gıda Güvenliği Derneği, salçayla ilgili merak edilen bazı soruları şu şekilde yanıtladı: Neden küf görülür? Salça nem içeriği itibarıyla küflenme görülebilen bir üründür. Salçada küf oluşumunu engellemek için ne yapılmalı? Soğuk ortamda saklanmalıdır. Havayla mümkün olduğunca temas ettirilmemelidir. Üzerine yağ dökülmesi ya da tuz ile karıştırılması küflenmeyi geciktirebilir. Mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir. Kullanım talimatlarına uygun olarak kullanılmalı ve saklanmalıdır.

TABAKLAR BOYA İÇİNDE

Salçayla ilgili sosyal medyada tüketicilerin paylaştığı birçok şikayet bulunuyor. Bunlardan bazıları şöyle... Salça kullanarak yaptığım yemeklerin, tabağa kırmızı boyası siniyor. Yıkamada kullandığım fırça ve sünger kırmızı renge boyanıyor. Tehlikeli ölçülerde gıda boyası kullanıyorlar. Salçanın kısa sürede küflenmesi gerekirken, üstelik 'organik' diye aldığım salça, aylarca küflenmedi. Kullandığın salçanın içerisinden siyah maddeler çıktı. Salçanın kapağını açar açmaz küf kokusu etrafı sardı.

Kaynak: Takvim
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
en iyisi ev yapimi insan hazir birsey almaya korkuyor.
Peki bunlar kontrol edilip ceza verilemiyorm?Paramizla hastalik aliyoruz remen-kizgin
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.117
Tepki
83.535
Puan
113
Konum
İstanbul
İyi olanları söyleseler bari
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst