Diyabet hastaları depresif oluyor

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Psikiyatr Dr. Nihat Kaya, kişideki ruhsal bozukluğun, kan şekerindeki dalgalanmaları artırarak tedaviyi güçleştirdiğine dikkat çekti.
Diyabetli yakınlarının ve doktorların da psikolojik durum üzerinde etkili olabileceklerini belirten Kaya, kişiye hasta ve farklı olduğu duygusunun verilmemesini önerdi. Depresyon ve Panik Atak Merkezi (DEPAM) uzmanlarından Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik. com) yaptığı açıklamada, diyabetin çoğu kronik hastalıklar gibi psikiyatrik boyutları olduğunu, ruhsal, duygusal, sosyal, cinsel sorunlara neden olabildiğini söyledi.

KENDİNE ACIR VE ÖFKELİDİR

Diyabetli bireylerde uyum güçlükleri ve depresif bozukluklara sık rastlandığını kaydeden Psikiyatr Dr. Kaya, "Kişi, hasta değilmiş gibi davranmayı ya da bir gün tamamen iyileşeceğine inanmayı tercih eder. Hastalığa yakalanmasının nedeni olarak kendisini ya da çevredekileri sorumlu tutmaya çalışır" dedi.

Diyabetlilerin hastalığa karşı çeşitli tepkiler geliştirdiklerini ifade eden Psikiyatrist Dr. Kaya, "Hastalığı bir haksızlık olarak algılamak, kendine acımak ya da öfkelenmek, 'Artık eskisi gibi olamayacağım' diye düşünmek ve utanmak bu kişilerin ruhsal yaşamlarında olumsuz yansımalar oluşturur. Sürekli kullanılan ilaçlar nedeniyle sosyal hayatta yapılması gereken zorunlu düzenlemeler, hastalığa uyum sürecini zorlaştırabilir" diye konuştu.

Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, diyabetli hastalarda depresyona yakalanma sıklığının yüzde 24 olduğunu, kötü sosyoekonomik düzey, hastalığa erken yaşlarda yakalanma ve komplikasyonlar ile organ kayıplarının bu oranı artırdığını söyledi.

YAŞAMIN SONU DEĞiL

Diyabetli hastalarda sıkça rastlanan cinsel işlev bozukluklarının da özellikle evli çiftlerde sorunlara yol açtığını bildiren Psikiyatrist Dr. Kaya, şöyle devam etti:

"Diyabetik hastada davranışsal, duygusal, zihinsel ve insanlar arası ilişkilere dönük tepkiler gelişir. Bu tepkiler hasta, aile ve doktor için güçlüklere yol açabilir. Gerginlik yaşayan hasta, beslenme, ensülin alımı, fiziksel etkinliklere ilişkin kurallara uyma konularında sorunlar yaşar. Çabuk sinirlenme, aşırı duygusallık, endişe gibi tepkiler geliştirir. Temel özgüven duygusu zedelenir. Geleceğe ilişkin umut ve beklentiler yaşam amaçları azalır." Kişiye hasta ve farklı olduğu duygusunun verilmesinin son derece yanlış olduğunu kaydeden Psikiyatrist Dr. Kaya, "Diyabetin yaşamın sonu anlamına gelmediği, gerekli kurallara uyulması halinde hayatın eksinden çok da farklı olmayacağı anlatılmalı" dedi.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst