elma şekeri
Daimi Üye
Eski takvime göre Muharrem Ayı’nın onuncu günü “ Aşure Günü” olarak bilinir. Dinsel bir gün olan “ Aşure Günü” yıllar geçtikçe gelenekselleşip tek gün yerine tüm Muharrem ayı içerisinde yapılan bir tatlı olmuştur. Aşure, fazla miktarda yapılıp özellikle komşulara, eşe dosta dağıtılır. Her ne kadar Aşure günü bitmiş olsa da bu kadar güzel bir tatlıdan geç de olsa söz etmekten büyük keyif duyacağım.
Çünkü aşurenin sadece bir ay değil, daha sık yapılıp tüketilmesi gereken bir tatlı olduğunu düşünüyorum. Gelelim aşurenin besin değerine; yapımı oldukça zahmetli olan aşurede her şey var. C vitamini dışında B vitaminleri, E vitamini, kalsiyum, demir, protein gibi birçok besin ögesi var. Besin değeri yüksek, enerji değeri diğer tatlılara göre düşük olan bu tatlı içine konan malzemeye göre yaklaşık 300-350 kkal.
Tahıllar grubundan buğday, pirinç; kolesterol içermeyip, bitkisel protein kaynağı baklagillerden nohut, kuru fasulye, bakla. Kalp sağlığımız için yararlı olan doymamış yağ asitleri ve E vitamini içeren ceviz, fındık. Potasyum, demir, kalsiyum ve daha birçok minerali içeren lifli gıda olan kuru meyveler aşurenin neden diğer tatlılara göre üstün olduğunu kanıtlıyor.
Varsın “ Aşure Ayı” bitsin. Biz, bu kez içinde ne olduğunu bilerek aşuremizi kaynatalım ve her zamankinden daha bilinçli olarak afiyetle yiyelim.
Sizlere aşurenin bir porsiyonunun besin ögesi değerlerini veriyorum.
Afiyet olsun.
Bir kase aşurenin enerji ve besin öğeleri
Enerji 320 –350 kkal
Protein 8 gr
Yağ 5 gr
Karbonhidrat 85 gr
A vitamini 350 IU
Demir 2,3 mg
Kalsiyum 68 mg
B1 vitamini 0,3 mg
B2 vitamini 0,03 mg
Niasin 1,6 mg
Çünkü aşurenin sadece bir ay değil, daha sık yapılıp tüketilmesi gereken bir tatlı olduğunu düşünüyorum. Gelelim aşurenin besin değerine; yapımı oldukça zahmetli olan aşurede her şey var. C vitamini dışında B vitaminleri, E vitamini, kalsiyum, demir, protein gibi birçok besin ögesi var. Besin değeri yüksek, enerji değeri diğer tatlılara göre düşük olan bu tatlı içine konan malzemeye göre yaklaşık 300-350 kkal.
Tahıllar grubundan buğday, pirinç; kolesterol içermeyip, bitkisel protein kaynağı baklagillerden nohut, kuru fasulye, bakla. Kalp sağlığımız için yararlı olan doymamış yağ asitleri ve E vitamini içeren ceviz, fındık. Potasyum, demir, kalsiyum ve daha birçok minerali içeren lifli gıda olan kuru meyveler aşurenin neden diğer tatlılara göre üstün olduğunu kanıtlıyor.
Varsın “ Aşure Ayı” bitsin. Biz, bu kez içinde ne olduğunu bilerek aşuremizi kaynatalım ve her zamankinden daha bilinçli olarak afiyetle yiyelim.
Sizlere aşurenin bir porsiyonunun besin ögesi değerlerini veriyorum.
Afiyet olsun.
Bir kase aşurenin enerji ve besin öğeleri
Enerji 320 –350 kkal
Protein 8 gr
Yağ 5 gr
Karbonhidrat 85 gr
A vitamini 350 IU
Demir 2,3 mg
Kalsiyum 68 mg
B1 vitamini 0,3 mg
B2 vitamini 0,03 mg
Niasin 1,6 mg