Diyet Yaparken Glisemik İndeksinizi Düşürmezseniz Boşa Kürek Çekersiniz

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.393
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Kızlar çok güzel özenle hazırlanmış bir yazıyı sizinle paylaşmak istedim , eğer diyetteyseniz ve şu an bunları okuyorsanız bilin ki glisemik indeksinizi düşürmeye çalışmıyorsanız ve şok diyetlerine bel bağlamışsanız kısa sürede kendinizi yorgun bir halde buzdolabından pasta yerken aynı anda ayran içerken bulabilirsiniz.

diyabet-tam-hububat-%C3%B6nemi.jpg


''Hazırlayan: Gıda Yük. Müh. Deniz ARDALI, Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü''

Karbonhidratlı besinlerin beyin, merkezi sinir sistemi ve kaslar üzerine olan yararı yapısındaki doğal liflerden kaynaklanır. Ayrıca uzmanlarca rafine edilmemiş kompleks karbonhidratlardan yana zengin gıdaların tüketilmesi, vitamin, mineral ve hastalıklarla savaşan antioksidanları da bol miktarda içerdikleri için önerilmektedir.

Farklı gıdalar, yemek sonrasında kanın glikoz (şeker) içeriğinin artışı üzerine değişik etkilere sahiptirler. Bunlar arasında karbonhidratlar dikkat çekmektedir.

Gıdaların mideden boşalma hızı ve sindirilebilirlik düzeyleri, kan şekerinin vücuttaki seviyesinin değişmesine neden olur. Mideden yavaş boşalan besinler, kan şekerini daha yavaş yükseltir. Kan şekerinin yavaş yükselmesi de daha uzun süre tokluk hissi verir. Mideyi çabuk boşaltırsa doğal olarak daha çabuk acıkılır.

Buraya dek yazılanlar türlü amaçlarla (diyabet, şişmanlık, kolesterol vb.) diyete başlamaya hazırlananların önüne yeni bir yol haritası açacak olan "Glisemik İndeks" terimine giriş yapmayı hedeflemektedir.

Glisemik İndeks, yenilen bir besin çeşidindeki 50 gr karbonhidratın kan şekerini yükseltme ölçüsüdür, bir başka deyişle, herhangi bir besinin kan şekerini yükseltme yeteneğidir. Glisemik İndeksi düşük besinler, kan şekerini yavaş yükselteceğinden uzun süre tokluk hissi sağlayacaktır. Konuyu daha anlaşılır hale getirmek istersek şöyle diyebiliriz; sağlıklı karbonhidratlar olduğu gibi sağlıklı olmayan karbonhidratlar da vardır. Sağlıklı olmayanlar genellikle rafine edilerek liflerinden ayrılmış tahıllar, basit şekerler, kana çabuk karışan beyaz un veya beyaz şekerle yapılmış yiyeceklerdir ve glisemik indeksleri yüksektir. İyi karbonhidratlar ise kana yavaş karışan, glisemik indeksi düşük meyveler, sebzeler, lif oranı yüksek olmasından dolayı doyurucu ve organizmaya enerji, vitamin sağlayan rafine edilmemiş kepekli tahıllardır.

Bunların yanı sıra glisemik indeksi yüksek besinler erken yaşlanmaya neden olurlar. Diğer yandan glisemik indeksi düşük besinler HDL kolesterolün yükselmesine yardımcı olacağından kolesterol diyetinde, kan şekeri miktarının vücutta yavaş artmasını sağlayacağından diyabet diyetinde dikkate alınırlar.

Unutulmaması gereken diğer bir husus, Glisemik İndeks hesaplamalarının besinin porsiyonundaki toplam karbonhidrat miktarı üzerinden yapıldığıdır. Buradan glisemik yüke fazla takılıp kalınması anlaşılmalıdır. Aşağıda vereceğim tablo yardımı ile siz rahatlıkla glisemik indeks faktörünü düşürmek için yüksek indeksli bir besinin (patates, beyaz pirinç vb) düşük glisemik indeksli bir besinle yiyerek yükü dengeleyebilirsiniz. Böylelikle o öğünde tüketilen besinlerin toplamının glisemik indeksi uygun seviyeye inmiş olacaktır.

Çok yeni bir faktör olan glisemik indekse gösterilecek özenin zorlu, inişli çıkışlı, adeta irade ölçütü haline getirilen diyetiniz esnasında ya da rutin hayatınız boyunca formda kalmak için işinizi kolaylaştıracağı kanısındayım. Bu konu üzerinde yeni bilgileri aktarmaya devam edeceğim. Denemekten zarar gelmez, siz ne dersiniz?

Şekerler
glikoz 100
fruktoz (meyve şekeri) 23
laktoz (süt şekeri) 46
maltoz 105
sukroz (toz şeker) 65
bal 58

Meyveler
elma 38
muz 62
kayısı-taze 57-kuru 31
kiraz 22
greyfurt 25
üzüm 25
kuru üzüm 64
kivi 52
mango 55
portakal 44
şeftali 42
erik 39
karpuz 72
kavun 65
armut 38
ananas 2 dilim 66

Ekmek-Bisküviler-Kekler
beyaz ekmek 70
elenmemiş undan yapılmış ekmek 69
çavdar ekmeği 41
pide 57
pizza 2 dilim (domates-peynirli) 60
bagel 72
kuruvasan 67
fransız baget 95
hamburger ekmeği 65
waffle 76
bisküvi - yulaflı 55 - buğday unuyla 62
murfi 44
doughnut 76
sade kek 46
börek 50
müsli-kavrulmuş 43 kavrulmamış 56
conflakes (mısır gevreği)80

Tahıllar-Makarnalar
pirinç-beyaz 87-kepekli 76-basmati 58
şehriye 46
bulgur 48
kuskus 65
irmik 55
makarna çeşitleri
spagetti-beyaz 41-elenmemiş unla 37
linguine 55
gnocchi 68
fettucini 32
vermicelli 35

Baklagiller
kuru fasulye 48
barbunya 27
merçimek 28
nohut 33
soya fasulyesi 18
börülce 42

Sebzeler
havuç 49
bezelye 48
patates-haşlanmış 62-kızartma 75-fırında 85
balkabağı 75
mısır 55

Süt ve süt ürünleri
süt-tam yağlı 27-yağsız 32-çikolatalı 34
dondurma 61
yoğurt (az yağlı)33

İçecek-Cipsler-Çikolata vs.
portakal suyu 46
elma suyu 40
fanta 68
patates cipsi 54
mısır cipsi 72
pop corn (patlamış mısır) 55
fıstık (75 gr )14
çikolata 49
mars bar (çikolata)68

Çorbalar
mercimek 44
domates 38
bezelye 66

(Önemli not: Bu yazıdaki hiçbir ifade tıbbi kanaat veya tıbbi tavsiye niteliğinde değildir.)

Alıntı:bsm
 
OP
L

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.393
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Sağlıklı kilo vermek için dikkatli olmalıyız. Kilo vereceğim diye sağlığınızdan olmayın. Kilo verebilmek ve verdiğiniz kiloların kalıcı olmasını sağlayabilmek için ideal hedefler koyun. Örneğin ayda 4–5 kilo gibi.

zay%C4%B1flamak99933..jpg


Unutmamanız gereken kilo vermenin mucizevî bir yolu yoktur. Hiçbir ilaç, hiçbir müdahale, hiçbir yardımcı ürün tek başına size kilo verdiremez. Kilo vermeyi sağlayan şey size uygun bir beslenme programının profesyonel bir yardımla ayarlanması ile mümkün. Kilo vermek bir süreç ve zaman ister. Bu zamanı rahat huzurlu ve size uygun düzenlenmiş bir beslenme programı ile başarıya ulaşın.

Kilo verme isteği – Kısa sürede şok - Kısa sürede sağlıksız = sonuç ise;

bozulan diyetle vermeliyim kilo verdim psikoloji ve hemen sabrım yok verilen kiloların geri alımı

Bu sıraya göre giderseniz başa dönmeniz kaçınılmaz. Her başarısızlıkta sizi daha da demoralize edecektir. Acele etmeyin ayda 4–5 kilo ile yetinin. Çünkü ayda 4–5 kilo arasında verilen kilolar kalıcı olacaktır.

Active ImageDiyet Yapmanın Altın Kuralları

Yemek yerken televizyon izlemeyin
Her zaman masada oturarak yemek yiyin, yemekte sohbet edin yemek aralarında su için. Sohbet ederek yemek yemeniz hızlı yemek yemenizi engelleyerek tabağınızdaki yemeği uzun zamanda bitirmenizi sağlayacaktır. Bunun sonucunda da tokluk merkezinden ben doydum sinyali gelecektir.
Yemek porsiyonlarını küçük tutabilmek için küçük tabak kullanın.
Bağışıklık siteminizi koruyun. Eğer bağışıklık sisteminiz zayıflarsa me tabolizmanız yavaşlayacaktır. Bunun içinde günde 1000 mg C vitamini tableti alın ve portakal, mandalina, kivi, greyfurt gibi C vitamininden zengin meyveleri ara öğünlerde yiyin.
Kendinize ve sağlıklı düzenlenmiş beslenme programına güvenin.
Sizin için hazırlanan diyet programınızı sevmeniz şart. Sevmediğiniz bir diyet programını yapamazsınız. Ayrıca hoşlanmadığınız bir diyet programı sizde gerginlik yaratarak vücutta kortizol hormonu salgılayacaktır. Kortizol hormonu da me tabolizmanızı yavaşlatacaktır.
Haftada sadece 1 defa tartılın.
Güne erken başlayın ve 7–8 saatten fazla uyumayın ya da daha az uyumayın. Fazla ya da az uyumak me tabolizmayı yavaşlatır.
Alışverişe yemekten sonra tok karnına gidin
Haftada 3 gün 1 saat spor yapmayı alışkanlık haline getirin.
Günde 2,5–3 lt su içmeyi unutmayın. Su yağların yakılmasını ve idrarla atılmasını sağlar.
Aşırı yağlı yemekten uzak durun. Salatada zeytinyağı kullanın. Yemeklerde ise 1kg zeytinyağı+1/2 fındık yağı+1/2 mısırözü yağı+1/2 soya yağı karışımı kullanın.
Yediğiniz yemekten zevk alın. Hızlı yemek yediğinizde yediğiniz yemekten zevk alamazsınız fakat yemeğinizi yavaş tadına vararak yerseniz daha faydalı olacaktır. Daha da mutlu olacaksınız.
Prensipte yemek için yaşamayın. Yaşamak için yemeyi prensip edinin.
****bolizmanızın çalışması için kahvaltı mutlaka yapın. İster 2 yumurtalı omlet, ister süt ile müsli, ister bir tost yiyin. Gün içerisinde de öğünlerinizi atlamayın. Öğün atlamak ****bolizmayı yavaşlatır. Kilo verimini engeller. Bütün gün hiç yemek yememek bile kilo artışına neden olur
Glisemik indeksi düşük gıdalar seçin. Glisemik indeksi düşük olan gıdalar kan şekerini dengede tutar ve me tabolizmayı hızlandırır.

Düşük Glisemik İndeksli Yiyecekler Ne Yapar?

A- Sağlıklı büyüme ve gelişmeyi garanti eder.

B- İştahı dengeler, bastırır.

C- Sağlıklı besinler yemeye teşvik eder.

D- İdeal kiloda kalmayı sağlar.

E- Fazla kiloların verilmesini sağlar

F- Enerji verirler, verdikleri enerji geçici değil kalıcıdır.

G- Anlamayı çabuklaştırırlar.

H- Konsantrasyonu sağlar.

I- Kardiyolojik riskleri önler.

J- İnsan vücudu için gerekli vitamin, mineral, protein açısından zengindirler.

K- ensülin, protein, karbonhidrat ve yağ me tabolizmasını etkilerler.


Active ImageGlisemik İndeksi Düşük Besinler Nelerdir?

Bulgur, kahverengi pirinç, çavdar ekmeği, kepek ekmeği, yulaf ezmesi(süt ile alınabilir),bol tahıllı ekmek, mercimek, nohut, barbunya, elma, portakal, mandalina, soya fasulyesi, balık, et, tavuk gibi.Yavaş yemek yemekte glisemik indeksi düşürür. Proteinli yiyecekler de kan şekerini iyi dengeler.

Yüksek Glisemik İndeksli Yiyecekler

Bu yiyecekleri hiç yemeyin demiyorum sadece yeme sıklığını azaltın ve proteinli yiyeceklerle karışık tüketin. Nişastalı yiyecekler, şeker, çikolata, kek, gofret, cips ve beyaz pirinç bu gıdaların hepsi yüksek kalorilerinin dışında yüksek glisemik indekse sahiptirler ve aşırı yenildiğinde kilo alımına neden olurlar.

Bu yiyeceklerin glisemik indeksini düşürmek için örneğin; kekle birlikte süt içebilirsiniz yine çikolata ile süt içebilirsiniz. Nişastalı yiyeceklerle birlikte et, tavuk ya da balık yiyebilirsiniz.

Alıntı: banukazanc
 

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.828
Tepki
19.322
Puan
113
Yaş
35
Konum
İstanbul
cok dogru bilgiler gercekten hizli kilo vericez diye dikkat etmedigimiz daha cok kilo aldigimiz veya bosa kurek cektigimiz cok oluyo
cok sagol lilim emegine saglik :eek:
 
OP
L

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.393
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Rica ederim canım.
Bu bilgiler gerçekten de kuş kadar yiyorum yine de kilo veremiyorum , diyete başlayınca daha çok acıkıyorum diyenler için yol gösterici.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst