Doğru cevap B
Zihinsel performansı artırmak için cevizden patatese, tavuktan bifteğe kadar pek çok üründe bulunan B grubu vitaminlerinden yeterli miktarda almak gerekiyor
B Grubu vitaminler zihinsel performans, öğrenme, hafıza gücü ve konsantrasyonda artış sağlarlar. Strese karşı koruyucudurlar. Fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilerler. Yaşla beraber B grubu vitaminlerin vücuttan emilimi azalır. Bu nedenle yaşlılarda B vitamini alımı çok önemlidir.
B1 (tiamin): Kas ve sinir ve dolaşım sistemi için gereklidir. Pirinç, makarna ve tahıl ürünlerinde bol miktarda bulunur.
B2 (riboflavin): Hücrede enerji üretimini artırdığı için migren ağrılarının önlenmesinde etkili olur. En iyi kaynakları süt ürünleridir.
B12: Hayvansal kaynaklarda bulunur. Yetersizliğinde unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma gibi rahatsızlıklar görülür. Kalp hastalıklarını önleyici rol oynar.
Biotin (H vitamini): Yetersizliğinde depresyon, kansızlık, deride pullanma, yorgunluk, iştahsızlık görülür. Yumurta, süt, balık, peynir iyi kaynaklarındandır.
Folik asit: Sakatat, yumurta, ceviz, badem, fındık, fıstık, mercimek, ıspanak, maydanoz, gibi gıdalarda bol miktarda bulunur. Gebelik döneminde yeterli alımı bebek için hayati önem taşır.
Niasin (B3 vitamini): Et, hamur mayası ve süt ürünlerinde bulunur. Eksikliğinde cilt rahatsızlıkları, mide bulantısı ve hafıza kaybı oluşur.
B5 (panthothenic asit): Yaşlanma ve cilt kırışıklıkları üzerinde olumlu etkileri vardır. Sakatat, yumurta, buğday, mantar, fasulye, domates, kereviz, fıstık, ceviz, avokadoda bulunur.
B6 (pyridoxine): Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kolesterol birikimini engelleyerek kalbi korur. Muz, avokado, tavuk eti, patates, ıspanak, bezelye, havuç, yumurta, balık ve hububatlar iyi B6 vitamini kaynaklarıdır.
Taylan Kümeli / Takvim