Dolar Fırladı Borsada Sert Düşüş

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.396
Puan
113
Yurtdışında yaşanan dalgalanmanın içerideki risk faktörleri ile birleşmesi borsayı kötü vurdu.


Borsa günü yüzde 4.85 kayıpla 37 bin 388 puandan tamamlarken 28 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyye indi. Borsa gün içinde en düşük 37 bin 143, en yüksek 39 bin 116 puanı gördü.

ASIL ETKİ YURTDIŞINDAN
Borsadaki hareketi değerlendiren Hedef Menkul Değerler Stratejisti Serdar Ceylan, borsada ağırlık etkinin yurtdışna bağlı gerçekleştiğini söyledi.

Lehman Brothers'ın beklentilerine yönelik olumsuzluğun geride kaldığını ancak bu kez de Washington Mutual'a yönelik beklentilerin piyasayı vurduğunu anlatan Ceylan, "İçeriden kaynaklanan olumsuzluklar da var. Özellikle doların 1.25'in üzerine çıkması borsada satışları hızlandırdı. Endeksin bu seviyelerde durulabileceğini düşünüyorum. Eğer bugün Dow Jones'taki düşüş yüzde 1.5 ile sınırlı kalırsa yarın piyasa dengelenmeye çalışır" dedi.

KISA VADEDE DEĞİŞMESİ ZOR
İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdür Yardımcısı Orhan Veli Canlı, piyasalardaki gelişmelerle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

"Borsa bugüne özellikle yurtdışı piyasalardaki tedirginliğin gölgesinde satıcılı başladı. Gün içerisinde Lehman Brothers ile ilgili gelişmeler tüm dünya piyasalarını etkisi altına aldı. Bunların yanında döviz tarafındaki tedirginliğin arttığını gördük. Öğleden sonra Amerika’dan gelen işsizlik datası da negatif olunca kuvvetli bir satış dalgasıyla borsa sert bir düşüş gerçekleştirdi.

Kısa vadede bu durumun değişmesi zor görünüyor. Toparlanma için yurtdışındaki finansal piyasalarla ilgili pozitif haberlere ihtiyaç var. Kurdaki hareketin devam etmesi özellikle açık pozisyon taşıyan firmalar açısından sorun yaratabilir."

BÜYÜME RAKAMLARI BORSAYI VURDU
Meksa Menkul Değerler Araştırma Müdür Tuncay Turşucu ise, piyasayı düşüren iki faktör olduğunu söyledi. Dün ilan edilen ikinci çeyrek büyüme rakamlarının bu iki faktör arasından en önemlisi olduğunu belirten Turşucu, "Bu çok temel bir gösterge. Üçüncü çeyreğe yönelik endişeler artıyor ve borsadaki fiyatları da etkiliyor. Yurtdışından daha önemli" dedi.

Dışarıdaki satış baskısının borsayı düşüren ikinci faktör olduğunu söyleyen Turşucu, şöyle devam etti:

"Bugün hem yurtiçinde hem yurtdışında çok sert hareketler oluştu. Endekste 37 bin seviyesi kuvvetli fakat kırılırsa 34 bin 200'e kadar gidebiliriz. Ancak ben bugünkü sert harekete bakılırsa 34 bin sınırına gelebileceğimizi tahmin ediyorum. Belki 1-2 gün içinde olmaz ama 1-2 hafta içinde gelebiliriz. Piyasadaki algılamalar çok bozuk."

DOLARDA HIZLI YÜKSELİŞ
Dolarda yükseliş bugün de devam ederken, euro/dolar paritesi kritik olarak ifade edilen 1.40 sınırının altına indi. Dolar yurtdışındaki hareketlere paralel olarak içeride de yönünü yukarı çevirdi. Dünkü kapanışta 1.2360 olan dolar bugün sabah bankalararası işlemlerde 1.25 seviyesinin üzerini gördü.
Sonrasında dolardaki yükselişin hızlandığı izlenirken dolar YTL karşısında 1.2650 ile son dört ayın zirvesine çıktı.
HEDEF 1.40
Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç da YTL'de yüzde 15'lik bir düşüşün normal olacağını belirterek, "Doların 1.40'lara kadar gitmesi sağlıklı bir harekettir. Ancak dolardaki yükseliş için Merkez Bankası'nın faiz indirmesi gerekiyor. Merkez sıcak para yerine doğrudan yabancı girişini sağlayacak harekete izin vermeli. Bu düzeltme ekonomi için gerekli." diye konuştu.
Dolarda parite etkisinin önemli olduğunu anlatan Hedef Menkul Değerler Stratejisti Serdar Ceylan, ancak 1.25'in üzerinin görülmesi ile dolar alışlarının da kuvvetlendiğini belirtti. Ceylan, "eğer dolar 1.2750'yi kırarsa 1.35-1.40 bandına kadar yükselebilir" dedi.
Meksa Menkul Değerler Araştırma Müdür Tuncay Turşucu ise, dolarda pariteye bağlı hareketin devam ettiğini belirtti. Turşucu, "dolar dışarıda kuvvetlenirse, içeride 1.30'a kadar gideriz" dedi.
Ensonhaber
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst