Dondurduğunuz gıdaları sağlıklı çözdürme rehberi
Yiyeceklerinizin mevsimindeki gibi taze ve lezzetli olmasını istiyorsanız, derin dondurucular yardımınıza yetişiyor. Ama dondurduğunuz gıdaları çözdürürken bazı detayları unutmamalısınız.
Derin dondurucular, taze yiyecek alışverişi yapamayacak kadar yoğun olanlar ya da mevsimindeki gibi taze, lezzetli ve sağlıklı meyve ve sebzeleri tüketmek isteyenler için vazgeçilmez bir rahatlık sunuyor. Sebze, meyve, et, tavuk, balık gibi her türlü yiyeceği dondurarak istediğiniz zaman elinizin altında olmasını sağlayan derin dondurucuların pek çok modeli mevcut.
Dondurduğunuz gıdaları nasıl çözdürmelisiniz?
* Gıdalarınızı kullanacağınız ölçülere bölerek dondurun. Böylece bir kez çözdürdüğünüzde fazlası ziyan olmaz.
* Gıdaları oda sıcaklığında değil, buzdolabında veya çok tercih edilmemekle birlikte mikrodalgada çözdürün.
* Acil durumlarda soğuk su içinde ve suyu 30 dakikada bir değiştirerek çözdürme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Suyun değiştirilmesi gıdanın içinde bakterilerin üremesini yavaşlatır.
* Aklınızda bulunsun; buzdolabında 2 - 2,5 kg'lık bir ürünün çözülmesi yaklaşık 24 saat sürer.
* Çözdürülmüş çiğ et pişirilmeden önce 3 -5 gün buzdolabında bekletilebilir.
* Eti, hava ve su geçirmeyen bir pakette dondurun. Eti soğuk suda çözdüreceksiniz paketinden çıkarmayın.
* Mikrodalga yöntemi, et hemen pişirilecekse kullanılmalıdır. Çünkü mikrodalgada çözülme sonucu etin bazı bölümleri ısınabilir, hatta pişebilir.
* Dondurulmuş eti, fırın, ocak ya da ızgarada çözdürmeden de pişirebilirsiniz.
* Eti eğer mikrodalga ya da soğuk su yöntemiyle çözdürmüşseniz, yeniden dondurmadan önce mutlaka pişirin.
Kaynak: Evim