selenataman
Üye
Aşırı soğuk gıdalar boğaz ve bademcik bölgesindeki damarlarda geçici bir büzüşmeye yol açarak direnci düşürür ve enfeksiyona uygun bir ortam hazırlar. ‘Dondurma boğaz enfeksiyonlarına sebep olur mu?’ sorusunu ENT Tıp Merkezi KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi uzmanlarından Op. Dr. Sinan Yücel cevaplandırdı.
Dondurma içerdiği protein, karbonhidrat ve yağın yanında A, B, C, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum, demir ve çinko gibi minerallerden zengin bir gıdadır. Hijyenik şartlarda üretilen dondurma uygun ortamlarda saklandığı sürece güvenli bir gıdadır.
Kişinin ağız ve boğaz hijyeni bozuk (diş çürükleri, kronik tonsillit, vs…) ve astım, alerjik rinit, sinüzit gibi kronik hastalıkları varsa aşırı soğuk gıdalar boğaz-bademcik bölgesindeki damarlarda geçici bir büzüşmeye yol açar. Bu da direnci düşürüp, enfeksiyona uygun bir ortam hazırlar.
Dondurmanın bu durumlar dışında boğaz enfeksiyonlarıyla direkt ilgisi olduğu kanıtlanmamıştır. Hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurmanın yalama veya küçük parçalar halinde ağız içinde eritilerek yenmesi kolay kolay enfeksiyona yol açmaz. Yine dondurma yerken arada soğuk olmayan su içilmesi de bu nedenle önerilmektedir.
'Operasyon sonrası ödül: Dondurma'
Bademcik ameliyatları sonrası akla ilk gelen dondurmadır. Besleyici olması, soğuk tüketilmesi nedeniyle tercih edilmektedir. Kronik enfeksiyon nedeniyle dondurma yiyemeyen çocukların en büyük arzusu ameliyat olup dondurma yiyebilmektir. Bazı çocuklar dondurmanın hatırına ameliyat sonrası ağrıya katlanmaktadır.
Ancak bazı araştırmalar dondurma ve diğer süt ürünlerinin boğaz mukozasında mukus artırıp, öksürük ve gıcıklanma oluşturduğunu, bunun sebep olduğu zorlanmanın da boğazı tahriş ederek kanama riskini arttırdığına dikkat çekmektedir. Bu nedenle dondurma yerine buz emilmesi veya donmuş şerbet tüketilmesini önerilmektedir.
Hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurma her zaman hemen herkes tarafından tüketilebilecek sağlıklı bir besindir. Sadece alerji, sinüzit, astım gibi rahatsızlıkları olanların dondurmayı çok az ve kontrollü tüketmesi önerilir.
Dondurma veya başka bir nedenle boğaz enfeksiyonu geliştiğinde dikkat edilmesi gereken nokta ‘Beta’ mikrobudur. Antibiyotik kullanımı ve diğer önlemlerle mikrobun bademciğe yerleşmesi, kronik hale gelmeden tedavi edilmesi gerekir.