[*]Ekmegin kufelenmesini onlemek icin, ekmegi tahtalardan yapilmis bir izgara uzerine koyarsak kuflenme ortadan kalkar.
[*]Ekmeklerin uzun sure dayanmasi icin, bir torbaya koyup hava almasini engelleyelim. Boylece 5-6 gun bayatlamadan dayanmasini saglamis oluruz.
[*]Ekmek durup dururken dolabinda kufleniyorsa, ekmek kutusunu 15 gunde bir sirkeli suyla silmek yeterli olacaktir.
[*]Ekmekleri ekmek kutusunda saklamak icin, kucuk bir kabin icine bir miktar tuz koyup, ekmek kutunuzun bir kosesine yerlestirin. Ekmekler daha gec bayatlayacaktir.
[*]Bayatlamis ekmekleri taze hale getimek icin, uzerine su serpip folyo kagida saralim ve 5-10 dakika firinda bekletelim. Bir baska yontemse; bir tencerenin icine su koyalim ve suyla temas etmeyecek sekilde uzerine bir ilistir yerlestirelim. Sonra dilimler halinde kesilen ekmekleri ilistirin uzerine koyup, tencerenin kapagini kapatalim. Bir-iki dakika sonra da ekmekleri cikartalim.
[*]Ekmegi daha duzgun kesmek icin, bicagimizi atese tutarak yada 2-3 dakika kadar kaynar suda bekleterek isimizi kolaylastirabiliriz.
[*]Bayat ekmekleri degerlendirmenin pek cok yolu vardir. Kofte yapiminda ve corbalarin yaninda kizartilarak ikram edilebilecegi gibi, ekmek tatlisi, kanepe, tirit, papara gibi degisik lezzetteyemekler hazirlamak icinde kullanilabilir.Bu nedenle mumkun oldugunca cope ekmek atmamaya gayret edelim.
[*]Bayat ekmekleri firinda kitirlastirip toz haline getiriseniz, pratik bir galeta unu elde etmis olursunuz.
[*]Bayat ekmekleri mikserde un haline getirin. Buzdolabi posetine koyun ve buzlukta saklayin. Istediginiz zaman, kofte veya baska bir yemekte rahatlikla kullanabilirsiniz.
[*]Bayat ekmekleri kare kare kesip kizarttiktan sonra kapakli bir kavanoza koyup, corbalarinizda kullanmak uzere buzdolabinda saklayabilirsiniz.
[*]Bayat ekmekleri ufak ufak dograyip tepsiye yerlestiriyoruz.Uzerine besamel sos ve onun uzerine de peynir koyup firina veriyoruz ve uzeri kizarincaya kadar pisiriyoruz.Iste afiyetle yiyeceniz bir lezzet!
[*]Bayat ekmegi ince ince dilimliyoruz.Uzerine az miktarda sut serpiyoruz ve kizgin yagda bir yuzunu kizartiyoruz. Sonra ters cevirip uzerine domates ve taze kasar peyniri koyuyoruz. Peynirler erimeye baslayinca uzerlerine kekik ve karabiber serpip sicak scak servis yapiyoruz.
[*]Bir kabin icine 2 tane yumurta, tulum peyniri (beyaz peynir, kasar peyniri vb.de olabilir), zeytinyagi ve istedigimiz baharatlari koyuyoruz. Icine ayrica 1 kucuk domates rendeliyoruz. Iyice karistirdiktan sonra bayat ekmek dilimlerinin uzerlerine bu karisimdan bolca suruyoruz. Pul biber serpip firina veriyoruz.Uzeri kizarinca firindan cikariyoruz.
[*]Ekmek kutusunun icine soyulmus bir patetes veya elma koymak da, ekmegin uzun sure taze kalmasini saglar.
[/LISt]
Birseyleri cope atmadan once,
Dunyada yilda binlerce cocugun acliktan oldugunu ve milyonlarca insanin aclik sinirinda yasadigini hatirlayalim.
Ayni zamanda dinimizce israf haramdir.
Ve eminim butcenizede minikde olsa tasarruf yapmanizi saglacagini dusunuyorum;
Umarim bu bilgiler isinize yarar.
[*]Ekmeklerin uzun sure dayanmasi icin, bir torbaya koyup hava almasini engelleyelim. Boylece 5-6 gun bayatlamadan dayanmasini saglamis oluruz.
[*]Ekmek durup dururken dolabinda kufleniyorsa, ekmek kutusunu 15 gunde bir sirkeli suyla silmek yeterli olacaktir.
[*]Ekmekleri ekmek kutusunda saklamak icin, kucuk bir kabin icine bir miktar tuz koyup, ekmek kutunuzun bir kosesine yerlestirin. Ekmekler daha gec bayatlayacaktir.
[*]Bayatlamis ekmekleri taze hale getimek icin, uzerine su serpip folyo kagida saralim ve 5-10 dakika firinda bekletelim. Bir baska yontemse; bir tencerenin icine su koyalim ve suyla temas etmeyecek sekilde uzerine bir ilistir yerlestirelim. Sonra dilimler halinde kesilen ekmekleri ilistirin uzerine koyup, tencerenin kapagini kapatalim. Bir-iki dakika sonra da ekmekleri cikartalim.
[*]Ekmegi daha duzgun kesmek icin, bicagimizi atese tutarak yada 2-3 dakika kadar kaynar suda bekleterek isimizi kolaylastirabiliriz.
[*]Bayat ekmekleri degerlendirmenin pek cok yolu vardir. Kofte yapiminda ve corbalarin yaninda kizartilarak ikram edilebilecegi gibi, ekmek tatlisi, kanepe, tirit, papara gibi degisik lezzetteyemekler hazirlamak icinde kullanilabilir.Bu nedenle mumkun oldugunca cope ekmek atmamaya gayret edelim.
[*]Bayat ekmekleri firinda kitirlastirip toz haline getiriseniz, pratik bir galeta unu elde etmis olursunuz.
[*]Bayat ekmekleri mikserde un haline getirin. Buzdolabi posetine koyun ve buzlukta saklayin. Istediginiz zaman, kofte veya baska bir yemekte rahatlikla kullanabilirsiniz.
[*]Bayat ekmekleri kare kare kesip kizarttiktan sonra kapakli bir kavanoza koyup, corbalarinizda kullanmak uzere buzdolabinda saklayabilirsiniz.
[*]Bayat ekmekleri ufak ufak dograyip tepsiye yerlestiriyoruz.Uzerine besamel sos ve onun uzerine de peynir koyup firina veriyoruz ve uzeri kizarincaya kadar pisiriyoruz.Iste afiyetle yiyeceniz bir lezzet!
[*]Bayat ekmegi ince ince dilimliyoruz.Uzerine az miktarda sut serpiyoruz ve kizgin yagda bir yuzunu kizartiyoruz. Sonra ters cevirip uzerine domates ve taze kasar peyniri koyuyoruz. Peynirler erimeye baslayinca uzerlerine kekik ve karabiber serpip sicak scak servis yapiyoruz.
[*]Bir kabin icine 2 tane yumurta, tulum peyniri (beyaz peynir, kasar peyniri vb.de olabilir), zeytinyagi ve istedigimiz baharatlari koyuyoruz. Icine ayrica 1 kucuk domates rendeliyoruz. Iyice karistirdiktan sonra bayat ekmek dilimlerinin uzerlerine bu karisimdan bolca suruyoruz. Pul biber serpip firina veriyoruz.Uzeri kizarinca firindan cikariyoruz.
[*]Ekmek kutusunun icine soyulmus bir patetes veya elma koymak da, ekmegin uzun sure taze kalmasini saglar.
[/LISt]
Birseyleri cope atmadan once,
Dunyada yilda binlerce cocugun acliktan oldugunu ve milyonlarca insanin aclik sinirinda yasadigini hatirlayalim.
Ayni zamanda dinimizce israf haramdir.
Ve eminim butcenizede minikde olsa tasarruf yapmanizi saglacagini dusunuyorum;
Umarim bu bilgiler isinize yarar.