Aman sakın yemeyin. Bunu, hayatını televizyon seyrederek kazanan bir yazar söylüyor, ne olur es geçmeyin. Hele de çocuklarınızı, sakın ekran karşısında yedirmeyin. Neden mi?
Dinleyin... Dünyanın alanındaki en önemli bilimadamları bir araya gelmiş. 500 tane gönüllü üzerinde, 40 ayrı deney gerçekleştirilmiş. Yani öyle havadan sudan bir araştırma değil bu. İşin arkasındaki kurum BBC. Yayınlayan kanalsa NTV. Ekran karşısında yemek yemenin en büyük sakıncası, dikkatin dağılması. Yani bir şey izlerken, doyduğunuzu daha geç fark ediyorsunuz. Yemeği yiyorsunuz, mideniz genişliyor ve beyninize “doydun” sinyali gönderiyor. Oysa sizin gözünüz ekranda ve elbette dikkatiniz de televizyonda.
Diziler de örnek olmalı!
Oturup masada, sadece önünüze bakarken yediğinizin, yüzde otuz fazlasını yiyorsunuz ekran karşısında. Çocuklar için durum daha da vahim. Aman siz siz olun, hem kendinizi hem de minikleri yemek masasında, televizyondan uzakta bir yerde besleyin. İnsanın gözü ekranda olunca, ne yediğini unutuyor. Bu satırların yazarı da sofrayı, mutlaka evinde televizyondan uzak bir köşede kuruyor. Ekran karşısında yemek yenilmemesi konusunda çocukların bayıldığı diziler de örnek olmalı. Çünkü dizilerdeki çocuk yıldızlar, çocukların hayran olduğu oyuncular ne kadar çok sebze yerse, çocukların da sebzeyi sevme, severek yeme oranı aynı şekilde artıyor. Bu yazıyı, umarım çocuk dizilerini yazanlar ve yapımcılar da okuyor. Gelelim muhteşem Yemekler ve Gerçekler adlı bel- geselin bu gece saat 20.30’da başlayacak yeni bölümüne.
Yiyecekler ve performans
Bu akşam konu, doğru yiyecekleri seçerek iş yerinde performansınızı artırmanın yolları. Cevap aranan soru, “Doğru yiyecekleri tüketerek mesleğinizde hayal ettiğiniz performansı yakalamak mümkün mü?” Yağlı balıklar baskı altında çalışanların stresini azaltabilir mi? Kahve tiryakilerinin aldığı kafein miktarını azaltmak, daha yavaş çalışmalarına neden olur mu? Yiyecekler ve performans arasındaki bağlantıyı bildiğinizi mi sanıyorsunuz. O halde tüm bildikleriniz unutmaya ve gerçekleri öğrenmeye hazır olun. Bir kez daha söylüyorum, televizyon karşısında yemek yemeyin. Ve bir kez daha altını çiziyorum daha sağlıklı, mutlu ve kaliteli bir yaşam için mutlaka, her fırsatta belgeseller izleyin. İyi seyirler...