El bakımı ve sağlığından bahsederken tırnakları ihmal etmemek gerekir, özellikle hanımlar için tırnakların şekli ve görünümü en az el kadar önemlidir. Tırnaklarınızın yapısı için kabaca el derisinin daha sertleşmiş ve kalınlaşmış şeklidir diyebiliriz, dolayısıyla el derimizi olumlu-olumsuz etkileyen tüm fiziksel-kimyasal etkenler tırnaklarınız için de geçerlidir.
Tırnaklarda oluşan sorunlar nelerdir
• Bazen tırnakta meydana gelen renk, şekil ve yapı değişimleri bir deri ya da iç hastalığının belirtisi olabilir.
• Özellikle birçok kadının sıklıkla şikayetçi olduğu kırılgan, uçları kat-kat ayrılan tırnaklar, sık su ve sabuna-deterjana maruz kalmanın bir sonucudur.
• Tırnaklarda sıkça meydana gelen bir diğer hastalık da tırnak mantarıdır ve tıbbi tedavi olmadan iyileşmesi mümkün değildir. Tırnağın bir kenarı- ucu ya da kökünden başlayıp ilerleyen kalınlaşma, boşalma veya sarı-yeşil-kahverengi renk değişimi, ilk belirtileri olabilir. Siyah-mor- koyu mavi renk değişimi travmaya bağlı kanamadan kaynaklanacağı gibi, başka bazı (benler gibi.) tırnak-deri hastalıklarını da işaret ediyor olabilir. Dermatologa danışılmasında büyük fayda vardır.
• Tırnak batması da, tırnakların şeklinin ve el-ayak sağlığının bozulmasında önemli ve sık görülen bir hastalıktır. El tırnaklarınızdaki batma, neredeyse yüzde yüzü yanlış kesim ya da tırnak yemeye bağlıyken, ayak tırnağınızda oluşan batma, parmaklarınızın şekil bozukluğuna bağlı olabilir.
Tırnak bakımında dikkat etmemiz gerekenler
• Tıpkı eller gibi tırnaklarımızın da sık ve fazla miktarda deterjan-su-sabunla temasını engellemelisiniz. Bunun en pratik yolu, eller için söylediğimiz gibi iş yaparken eldiven giymeyi alışkanlık haline getirmektir.
• Tırnaklar uygun bir makasla tercihen nemli ve yumuşakken ve mümkün olduğunca parmağın ucuna yakın ve düz olarak kesilmelidir.
• Tırnak eti ile fazla oynamamak gerekir.
• Düzenli ve sık nemlendiriciler sürmek, özellikle gece yatarken yoğun-yağlı bir pomatla masaj yapmak (örneğin basit vazelin) oldukça faydalıdır.
• Manikür ve pedikür işlemlerini bu işte eğitimli ve sertifikalı kişilere yaptırmak, mümkünse kişinin kendi setini edinip işlemlerin onunla yapılmasını sağlamak bulaşıcı hastalıkları önleme açısından iyi bir önlem olabilir.
• Gerek kişiler, gerekse manikür-pedikür işlemi yapan profesyoneller, genellikle batan bir tırnağı kurtarmak için, tırnağın yan tarafını daha derine doğru kesmeyi yeterli görürüler. Bu tırnağın daha derinde (geride) batmasına sebep olur ve 1–2 hafta içinde (tırnak uzadıkça) sebep olacağı ağrı ve şekil bozukluğu daha da fazla olacaktır.
• Ojeler genelde tırnak üzerinde pek olumsuz etki yaratmazlar, çok nadiren içerdikleri boyalar ve kimyasallar alerji yapabilir. Birçok kişinin düşündüğü gibi ojelerin “tırnağın hava almasını” engellemesi söz konusu değildir.
• Oje çıkarıcı ürünler ise aksine içerdikleri solvent, alkol ve diğer kimyasallar nedeniyle tırnağı kurutup yıpratabilir, o yüzden haftada 1–2 defadan fazla oje çıkarıcı kullanmamak gerekir. Bu maddeler kullanıldıktan sonra eller çok iyi silinip bol suyla yıkanmalı ve nemlendirici sürülmelidir.
• Yapısal olarak ince ve yumuşak tırnaklara sahip kişiler tırnak sertleştirici cilalar kullanabilir, bunlar içlerinde sertleştirici kimyasallar içeren saydam ojelerdir. Tırnağın sadece ön kısımlarına uygulanmalı ve tırnak etlerine temas ettirilmemelidir.
Pratik bilgi:
El tırnakları ayak tırnaklarından daha çabuk uzar. El tırnaklarınız yazın daha hızlı uzar. Dominant el tırnağı diğerinden daha çabuk uzar. Erkek tırnağı kadınlarınkinden daha hızlı uzar. Tırnaklarınızın şekli- yapısı ve uzama hızı, hastalıklardan çok çabuk etkilenir.